Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Morognak a tarjáni panelprogramosok

Szeged - Boldog-boldogtalan vállalt homlokzatszigetelést és nyílászárócserét a panelprogram hőskorában. A házkezelő szerint ez meg is látszik az első tömbön, amelyik beszállt a pályázatba.
Az Építő utca 7. szám alatti ötemeletes panelház 2004-ben állami és önkormányzati támogatásra pályázott, egy évre rá pedig a kétharmados dotációval el is készült a 28 lakásos tömb nyílászárócseréje és hőszigetelése. Ez volt a szegedi panelfelújítási program első fecskéje, amikor két év erőtlen próbálkozás után beindult a város panelprogramja.

A Gyevi temető helyén akkor kezdték nagy lendülettel tervezni a lakóparkot, az Építő utcai családok pedig nem akartak mellette „gettó" maradni. Egy lakó írta a pályázatot, koordinálta a kivitelezést. A házra 36 millió forintot költött a közösség, ebből 12 millió forintot kellett a lakóknak kifizetniük. Aki bankkölcsönt vett fel rá, 133 hónapon át 1500 forintot törlesztett. A panelpályázat 10 éve indult, 8 alkalommal írták ki. Szegeden kapcsolódott be a legtöbb ház: a 26 ezer 500 panel- és téglablokkos lakás kétharmada, 19 ezer 900.

Megkopott és graffiti csúfítja a szegedi panelprogramban elsőként felújított tömböt az Építő utca 7. szám alatt. Fotó: Karnok Csaba
Megkopott és graffiti csúfítja a szegedi panelprogramban elsőként felújított tömböt az Építő utca 7. szám alatt. Fotó: Karnok Csaba


Megnéztük: az Építő utcai ház már csak messziről tetszetős. Közelebbről az is látszik, hogy a hajdani temető felől összerondították a falfirkálók. A két lépcsőház előtetőjéről leesett a burkolat. A lakók elpanaszolták: a járda és a bejárati lépcső között megáll az esővíz, rongálja a ház lábazatát. A lakásokban több problémát lehet észlelni: nem zárnak rendesen a műanyag ablakok, befolyik az eső. Egyiküknél a nyílászárók fölött penészedik a plafon. Az egykor lendületesen indult közös „vállalkozásról" egy asszony azt mondta, soha többet nem fizet be hasonlóra, mert nagyon rossz szájízzel zárták a panelprogramot. A kivitelezőt nem lehet utolérni.

Városrészek fóruma

Városrészek fóruma címmel új sorozat indult lapunkban. A sorozat következő helyszíne Tarján. Holnap Révész Mihály önkormányzati képviselőt faggatjuk. Várjuk kérdéseiket a szerkesztoseg@delmagyar.hu címen, ügyfélszolgálatunkon (Gutenberg u. 5.), a Sajtóházban (Szabadkai út 20.) vagy postán (6740 Szeged, Pf. 153).

A ház kezelője a SZISZ Kft., Gondi Árpád ügyvezető igazgatótól megtudtuk: a felújítást végző vállalkozó valóban felszívódott, helyette ők igyekeznek elhárítani a problémákat. Az ötéves garancia lejárt a házról, vagyis a felmerült problémákat a lakóknak saját költségükön kell megoldaniuk. A közös képviselő tud a ház és a lakások hibáiról, és elmondása szerint felajánlotta: a panelrekonstrukcióban jártas szerelőket küld, hogy orvosolják a gondokat. Legutóbb az ablakok illesztését javíttatták. A penészedésről nem kapott jelzést.

* * *

Boldog-boldogtalan

A házkezelő cég vezetője a panelprogram tapasztalatairól elmondta: a felújítás „hőskorában" akadtak az Építő utcaihoz hasonló hibák. Hét-nyolc éve nem szabályozták még rendeletek, ki milyen szakvégzettséggel vállalhat homlokzatszigetelést, nyílászárócserét. Azt sem kötötték ki a pályázatok, hogy milyen bizonylatokkal kell rendelkezni az alapanyagokról. Ezért boldog-boldogtalan vállalt korszerűsítést, a kőművesek nekiálltak homlokzatot szigetelni, de sokszor még ablakot is cseréltek. Két-három évnek kellett eltelnie, hogy mindent szabály rögzítsen; a piac gyorsan letisztult, a munka és az alapanyagok minősége is lényegesen javult.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. macs 2012. augusztus 07. 19:36
  „95. eleonóra,
  nálunk minden lakásban van a radiátorokon, kivéve a fürdőszobák. A lépcsőházból leszereltettük a radiátorokat, a közös helységekben pedig le vannak vágva.
  Így a házba bejövő hőt a költségmegosztók alapján dobják szét.
  Nálunk a költségmegosztók párologtatósak, a szomszédban digitálisak.”
 • 95. eleonóra 2012. augusztus 06. 17:29
  „Azt nézte-e már valaki, hogy milyen arányokat érdemes a kltség megosztós házaknál alkalmazni.Nálunk pl. lakások kltség megosztókra 15 %,. fürdő 10 %, lpcsház 3%,a többi lakás n2 szerint.Kíváncsi lennék más házaknál hogy van .”
 • 94. macs 2012. augusztus 03. 13:31
  „93. margot,
  én egy kérdéssel csatlakoznék hozzád. Miért ilyen felelőtlenek az emberek, hiszen itt lakásonként súlyos százezrekről van szó? Mi még az 1/3-1/3-1/3 időszakában csináltattuk meg és ez nekem 220 eFt-ot jelentett, de később már fele-fele arányban kellett fizetni, az az én esetemben már 440 eFt lett volna. Ezt magyarázza meg nekem valaki?
  A fűtés esetében is sokan morognak a légköbméter arányában történő fizetés ellen, de úgy látom a morgáson nem jutnak tovább. Miért?”
 • 93. margot 2012. augusztus 03. 09:20
  „A panelprogram jó biznisz a közös képviselőknek de nem a lakóknak. Nem beszélve arról, hogy van olyan lakó közösség amely mindent megszavaz anélkül, hogy mérlegelné a kialakult helyzetet. Az is tény kevés az a cég mely panel program felújítását végezhet , nem ördögtől való a leinformálásuk. Sajnos van olyan társasházi közösség is akik felelőtlen vágnak bele egy program megvalósításába, például nincs elég önerő és csak kizárólag hitelből szeretné megoldani. Ilyen társasház közössége felelőtlen magatartásukkal veszélyeztetik a lakók biztos megélhetését mert nagy terhet raknak a lakó nyakába. Fizessék a közös költséget , emellett fizessék az oribis kölcsönt és annak kamatait az bankoknak. Százszor is meg kell gondolni az ilyen gazdasági válságban, hogy a közösség mit lép.”
 • 92. macs 2012. augusztus 02. 13:44
  „Virág25, csak egy utolsó halk, kérdés. Voltatok az önkormányzatnál, beszéltetek velük? Mi az, hogy a közös képviselő lerakja a telefont? Miért nyugszotok bele ebbe? Ha a ház összefogna és együttesen lépne fel, sőt még le is lehetne váltani őkegyelmességét, biztosan stílust váltana.”
 • 91. macusnéni 2012. augusztus 02. 11:29
  „A panelprogram az annak volt jó aki csinálta,meg annak aki rábeszélte,hogy milyen jó is lesz nekünk.Akkor lett volna dolga a NAV-nak a sok fekete munkást igazolni.Október 22.-én kezdték és láss csodát darázs fért volna be.A sötétség miatt a virágok egy része tönkre ment.az 56 m2-re 4oooooo.-Ft volt az ár.Arról még a mai napig számla nincs,hogy ez az összeg,hogy jött ki.?Kértem többször,de az volt a válasz ott a banki befizetés.Kíváncsi leszek,hogy a felszögelt hungarocell lemezek meddig fogják bírni.A fűtés meg a Szetáv -nak jó üzlet,meg az arrogáns alkalmazottainak.Ezért van minden mese,hogy nem lehet tőlük leválni,mert akkor kiesik a jó suska a zsebükből.”
 • 90. virág25 2012. augusztus 02. 08:36
  „Köszönöm a hozzám intézett hozzászólásokat! Mint írtam, "Ha elzárom fűtést fizessek egy alapdíjat, mert azt biztos kellhet a csövek miatt." Minden reggel szóltam, hogy nem jó, egyszer jöttek megnézték, megállapították, hogy igazam van és nem tettek semmit! Ez volt a közös képviselő és az állítólagos műszaki ellenőr. Miután újra szóltam, a közös képviselő már lerakta a telefont akármikor kerestem. Persze ők egyet értettek. A poén az volt, hogy állítólag kijavították a hibát! Csak egy emelettel alattam, mert elszámolták magukat! Nagyon utált már az építésvezető is és a munkások is. A házról készült képek alapján, ők készítették, amin rajta van például az esőlevezető, a mai napig nincs visszaszerelve! Azt mondják, nem is volt ott! Ott van, látszik! Az önkormányzat, ha érdekelné, már rég tett volna ellene! Amik itt le vannak írva, az már megérne egy feljelentést! Cég felszívódhat, de az állami pénzek miatt a cégtulajdonosnak van neve, a cégpapírokon egyéb adata. Csak meg kellene egy kicsit kaparni a gesztenyét! És a munkásoknak, aki ott dolgoztak, mert ugye nem fekete munka volt, van nevük és a munkaköri leírásban benne van a dolga és feladata! Nem jól gondolom? Az önkormányzat véleményem, hogy nem fog mellénk állni, mert nagyon jó pénzt nyer a SZETÁV rajtunk és ki tudja az adott vállalkozók kinek mennyit adnak vissza! Az előzőekben nálam leírt ablakköltséges példát tudom felhozni, amiből kiderül a fele biztosan nyereség! Sőt, ha reálisan számolunk, akkor, ha valaki megrendel 1 lakásban ablakcserérét vagy 25-ben mondjuk, az egységár kinél magasabb?”
 • 89. macs 2012. augusztus 01. 13:25
  „88. Bandi78,
  igen, tudom, hogy a ház által felvett összes hőt osztják a költségmegosztók adatai alapján. Ezért nem szoktam toporzékolni, ha fűtés díjat számolnak fel, attól függetlenül, hogy le van zárva a radiátor.
  Amennyiben a szomszédaim racionálisan viselkednek és nem csinálnak szaunát a lakásból, nekem sem kell horribilis számlát fizetnem.”
 • 88. Bandi78 2012. augusztus 01. 06:25
  „Tisztelt macs. A hőmennyiségmérő az a ház összes hőjét méri. Ami a lakásban a radiátorokon van, az a költségmegosztó. Ezért van az, hogy ha az összes lakó fűt, mint az őrült, te akkor is hiába zárod el a radiátort, mert a ház összes elfogyasztott hőmennyisége sok lesz, és te is többet fizetsz, pedig el van zárva a radiátorod.”
 • 87. vélemény 2012. augusztus 01. 00:10
  „Kezdettől voltak előjelek. Egyes érdekkörök nagyot kaszáltak
  Sok embert a rájuk kényszerített panelprogrammal adósítottak el még jobban. :-(
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_panelprogramon_is_el_lehet_csuszni/2022457/”
 • 86. vélemény 2012. augusztus 01. 00:05
  „A Délmagyar cikkéből megtudhatjuk, hogy:" - Büszke vagyok rá, hogy erős volt a szegedi lobbi, hiszen a polgármester úrral naponta egyeztetünk. Ezután is odafigyelek, hogy a szegedi pályázatok sikerrel szerepeljenek - fogalmazott Ujhelyi István, a szaktárca illetékes államtitkára, szegedi országgyűlési képviselő. "
  http://www.delmagyar.hu/forum/szeged_profitalt_a_legtobbet_a_panelprogrambol/26/2001370/?action=kifejt”
 • 85. .suhym. 2012. július 31. 17:47
  „82. virág25 2012.07.31. 12:48

  Mikor csinaltatok?
  Nekunk uj teto es a kapuk csereje is belefert.

  A lepcsohazi radiatorokat el kell zarni, csak az elso, masodik szinten kell nyitva hagyni.

  Nekem anno a 2+2-es erkelyes lakas onresze 520 ezer volt. Volt aki kp fizette ki, akik nem tudtak egy osszegben azt ugy oldottuk meg, hogy a tarsashaz vette fel a kolcsont 5 eves futamidore, LTP-ket kotottunk, kamattamogatast kaptunk,amikor lejart a futamido es beforgattuk az LTP osszegyujtott osszeget, meg penzunk is maradt, ha jol emlekszem majdnem 160 ezer korul amit csak a hazra kolthettunk. Ebbol a ket lepcsohaz tisztasagi festeset megcsinaltattuk, mert a felujitas utan eltelt 5 evben azert akarhogyan is vigyaztunk ra kisse lekoszolodott.

  Mar bocsanat, amikor egy lakonal befejeztek a munkat miert nem nezte meg es kifogasolta, ha valami nem stimmelt szerinte????
  Ne haragduj, de ez az emberek hibaja! Vagy ugy voltak vele, allami penzek, aztan ahogy esik ugy puffan?
  Nalunk bizony a lakoskozosseg minden tagja igencsak kritikus volt es hangot is adott a kivitelezok fele, ha valami nem volt jo szerintuk.

  Ha van homennyisegmerod annyit futesz, amennyit akarsz. El kell zarni a termosztatot vagy ugy beallitani, ami neked megfelelo meleget biztosit. A lepcsohaz es a kozos helyisegek futesenek dijat bizonyos szazalekban osztjak meg a lakasok kozott. En bent voltam a Szetavnal, es nagyon tuzetesen elmagyaraztak.

  Utana kell jarni a dolgoknak. Igaz kisse macerasabb, mint itt-ott sirankozni”
 • 84. macs 2012. július 31. 14:54
  „82. virág25,
  bocs a kérdésért, miért hagytátok, hogy így bánjanak veletek? Hol volt a közöképviselő, nem tudtatok összefogni, bemenni az önkormányzathoz?
  Ami a fűtést illeti, attól hogy a radiátort elzárod, a csövek még adnak le meleget, tehát valamennyi díjat fizetned kell.
  A lépcsőházban nem kell 26 fok, miért nem zárjátok le a radiátorokat, vagy szereltetitek le? Sőt a közös helységekből is? Sok helyen megcsinálták.
  750 ezer forint 2+2-es erkélyes lakásra vonatkozik és hányadrészt fizettél?”
 • 83. Krampampuli 2012. július 31. 14:11
  „82. virág25 2012.07.31. 12:48

  - jól összefoglaltad, így van!”
 • 82. virág25 2012. július 31. 12:48
  „A panelprogramba csak a külső szigetelés az ablakcsere fér bele. Semmi más. A grátisz már bőven a vállalkozóhoz kerülő, kb. a beruházás feléből van fizetve! Nálunk az átadás átvételkor a lakókat meg sem kérdezték, mert nem merték! Hiába jött le a festék az erkélyről már a második héten, ők megcsinálták, garancia nincs, mert nincs benne a panelprogramba! Nagyon sajnáljuk a vállalkozót és a közös képviselőt!
  Igen a SZETÁV nem vesz vissza fűtésből, mert nem érdeke! Ezért kellene összefogni, hogy ha már van hőmennyiségmérő, akkor annyit fűtsek amennyit akarok! Ezt a baromságot a mai rendszerben már nem kellene elhinni, hogy alulfűtés meg túlfűtés! Ha elzárom fűtést fizessek egy alapdíjat, mert azt biztos kellhet a csövek miatt. Így érteném, de a lépcsőházban miért kell 26 foknak lenni azt nem értem. Nekem 750 ezerbe került a program, plusz redőnycsere, kondi stb. Ebből hány havi számlát tudtam volna kifizetni? Az ígéret az volt olcsóbb lesz a fűtés! Az, hogy szebbek ezek a házak?????? A Felső Tiszán borzalmas színűek. Bár volt akinek tetszik.”
 • 81. SP 2012. július 31. 12:28
  „76. .suhym
  ok.”
 • 80. vmagdi 2012. július 31. 11:39
  „ha a nem jo kepviselot neven neveztetek, a jot is nevszerint emlithetnetek :”
 • 79. deszkás 2012. július 31. 09:42
  „CINTULA! Jó nagy butaságot írtál a habbal kapcsolatban!”
 • 78. szegedivagyok 2012. július 31. 08:21
  „A sok hozzá nem értő és nem annyira becsületes közös képviselőn kívül azért más is kell ahhoz, hogy egy társasházban problémák legyenek, akár egy ilyen beruházás kapcsán. Pl. az, hogy a lakók buták, és nem érdekli semmi őket.Számos lakógyűlésen voltam már, és azt a sok okoskodást, ami ott elhangzik elképesztő. Még a parlamentben sincs olyan.Ha mindenki azzal törődne ami a dolga, utánanéz bizonyos információknak (és most nem a szomszéd Böskével való beszélgetést értem ez alatt), fel tudjam érni, hogy átverik-e vagy sem.Az elmúlt éveket elnézve ez nem működik. Azért emeljünk szót a tisztességes közös képviselők mellett is. Nálunk a 2. dolgozik már 3 éve és hozzáértő, kiválóan levezényelte a felújítást, naprakész információi vannak minden, a házat érintő kérdésről. Ja, és bármikor ellenőrizhető, tulajdonosként bárkinek joga van betekinteni a tárasház könyvelésébe, bármilyen dokumentumba.”
 • 77. Tambitoma 2012. július 31. 07:14
  „5. szegedivagyok 2012.07.30. 09:33

  A lenyúlással kapcsolatban mindenkivel egyet tudok érteni.

  Iszonyatosan drága volt ez a panelprogram!!! Mi leszavaztuk a programot. Csak a nyílászárókat cseréltettük ki fundamenta segítséggel. Sokkal olcsóbban ment minden valahogy negyed áron tudtunk venni dolgokat a közös képviselő árajánlata nélkül. Mi azóta egyetlen céggel dolgoztatunk Ő ismeri a házat. Mi ismerjük Őket. Korrektek. A közös képviseli hatalmas cégtől meg elmentünk. Azóta a ház érdekes módon tud gazdálkodni. Megszűntek a szemétledobó tisztítási számlái. Melyek havonta be lettek építve a könyvelésbe! Megszűnt a 150ezres ÉV mérés. Valahogy minden olcsóbb lett. Javaslom a közös képviselőt olyat választani ki valóban a házért tesz. Ki tudja mi az hogy társasház. Ki nem a saját pénztárcáját gazdagítja a visszakapott jattokból!!!”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes ráfordulni az algyői hídra

Az ártéri fák lombjai miatt egyre nehezebben belátható a 47-es főút algyői híd környéki szakasza. Tovább olvasom