Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Morzejel figyelmeztet a bajra a mentőknél

Szeged - Közel ezer telefonhívás naponta, tizenkét órás folyamatos készenlét – ilyen a mentősök élete. Vasárnap nyílt napot tartottak Szegeden: a mentésirányítástól a pihenőig bárhová beengedték az érdeklődőket. Ingyenes elsősegély-tanfolyamot is tartottak.
Nyílt napot tartottak vasárnap a szegedi mentőállomáson. Mi is bejártuk a Szilágyi utcai épülettömböt, ahol a nyugalom minden percben csupán látszólagos.

Az ingyenes elsősegély-tanfolyam már megkezdődött, amikor délelőtt megérkeztünk a szakadó esőben. Tucatnyi érdeklődő figyelte az újraélesztés fortélyait. Hangai Józseftől, a szegedi mentőállomás vezetőjétől megtudhatták: a szájból szájba lélegeztetés után nem az következik, hogy a csodaszép nő átkarolja megmentője nyakát, és megcsókolja. A filmes élmények szétzúzása után a résztvevőkkel egy speciális bábun a szívmasszázst gyakoroltatta – ez sok esetben életet menthet a mentő kiérkezéséig.

A mentőállomás „agya" az irányító központ, ahol tegnap délelőtt négyen ültek. Itt fogadják az egész megyéből érkező hívásokat, akár mentőt, akár orvosi ügyeletet kérnek. – Hétszáz-ezerkétszáz alkalommal csörren meg itt a telefon egyetlen napon. Könnyen kiszámítható, mennyi szabad percünk van – mosolygott Horváth Zoltán mentésirányító. Neki és kollégáinak kell eldönteniük, hová milyen felszereltségű mentőegységet küldenek, így a bejelentő által adott információk nagyon fontosak. – Az, hogy siessenek, mert az anyukám rosszul van, kevés nekünk. Sokszor sérelmezik is, hogy sokat kérdezősködünk, de különben nehéz segíteni – mondta a szakember, aki éppen nemrégiben kapott dicséretet: telefonon keresztül adott utasításainak köszönhetően sikerült újraéleszteni egy alig egy hónapos babát.

A nyugalom mindig csak látszólagos a mentőknél. Fotó: Schmidt Andrea
A nyugalom mindig csak látszólagos a mentőknél.
Fotó: Schmidt Andrea

Beszélgetni azonban nincs idő: egyszerre mind a négy készülék csörög. Két mentőt is indítani kell: egyiket egy mellkasi fájdalomra és fulladásra panaszkodó beteghez Szegedre, a másikat szívinfarktusgyanúhoz Szatymazra. Minden egységnek külön morzejele van: a csengetésből tudják a másik épületben pihenő mentőtisztek, mikor kinek kell azonnal indulnia. Napközben egy, éjszaka két percen belül már ki is gördül a szirénázó autó az állomásról.

Akik maradnak, tévézéssel, olvasással, internetezéssel vagy szimplán pihenéssel töltik 12 órás munkaidejüket. – Nagyon belemerülni semmibe nem lehet, hiszen bármikor belecsöngethetnek – mesélte Kolozsvári István mentőápoló. Vele együtt tizenöten voltak szolgálatban tegnap: aki éppen az épületben volt, leginkább szunyókálni próbált. – Nagyjából az első három hónap után mindenki túl van azon, hogy stresszel: mikor szólal meg a hívójel. Nem élünk tehát folyamatos nyomás alatt, de tény, hogy a mi munkánk olyan, hogy mindenki annak örül, ha nincs szükség ránk.

Autóbaleset, mentés a magasból

Egy részeg sofőr bicikliseket ütött el, majd egy oszlopnak ütközött, és beszorult az autóba – ez volt az egyik szimulált baleset, amellyel a makói mentősök mutatták be munkájukat tegnap. Volt magasból mentés is, darus tűzoltókocsival. Mindkét gyakorlaton látszott: a Maros-parti város tűzoltói és mentősei jól összeszokott csapatot alkotnak. Valójában a mentősök munkájának csak mintegy tizedét teszik ki a balesetek – tudtuk meg Farkas Lászlótól, a makói mentőállomás vezetőjétől. A tűzoltóság udvarán 20-20 mentő és tűzoltó tartott bemutatót az eső ellenére is szépszámú érdeklődőnek.

Olvasóink írták

  • 2. s3307 2011. május 10. 13:01
    „Minden tiszteletem a mentősöké,de koromnál fogva e helyen látom őket leg szívesebben,kívánom,hogy a munkaidejüket a TV nézéssel töltsék el leginkább”
  • 1. Renya 2011. május 09. 13:37
    „Több képet nem lehet kérni?? Biztos sokan néznének több képet, mentőautóról, helyről stb.. Én például kíváncsi lennék rá, és szerintem megérdemlik, hogy amik készültek képek azokat ők is lássák!!:)
    Köszönöm!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi: szegedi Fidesz+Jobbik=üzletszerű mutyi

Lázár szavait ajánlja a szegedi Fidesz figyelmébe a szocialista Ujhelyi István. Gyimesi szerint helyi képviselőik a város érdekében dolgoznak. Tovább olvasom