Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Mosolygós főtörzs, éber zászlós

Csongrád megye- Kirendeltség: minden hónapban oklevelet kap a legmosolygósabb és a legtöbbet intézkedő határrendész. Év végén a jók közül kiválasztják a legjobbakat – emlékplakettet vehetnek át éves munkájukért.
Hagyománnyá vált a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen: minden hónapban okleveles elismerésben részesítik a munkatársak véleménye alapján a legtöbbet intézkedő és a legmosolygósabb határrendészt. Év végén a 12 legvidámabb munkatárs közül választják ki az év legmosolygósabb határrendészét, és a legtöbb intézkedést végrehajtó rendőr is emlékplakettet kap. A legjobbnak jár az év határrendésze cím.

– Meg kellett találni azt a belső motivációs rendszert, amelytől az állomány a még eredményesebb munkavégzésre törekszik. A díj nem jár anyagi juttatással, mégis bevált: Európa számos országában rengeteg szervezet él ilyen lehetőséggel – magyarázta Éberhardt Gábor alezredes, kirendeltségvezető.

Mazán Judit és Székesi Dezső az elismerésekkel. Fotó: Karnok Csaba
Mazán Judit és Székesi Dezső az elismerésekkel. Fotó: Karnok Csaba

A 2011 legmosolygósabb határrendésze címet Mazán Judit főtörzsőrmester vihette haza. A 27 éves rendőr elé akkor kerülnek a határsértők, amikor kollégái már elfogták őket: a vizsgálati osztályon indít idegenrendészeti, bűnvádi vagy egyéb eljárást ellenük.

– Alapvetően mosolygós természetű vagyok. Napi 12 órában foglalkozom határsértőkkel. Tavaly a legkeményebb munkanapomon 70 ember ügyét intéztem egy nap alatt – mondta a főtörzs. A mosolyt elmondása szerint a határsértők többsége is igényli, de ettől még nem biztos, hogy könnyebben elmondanak neki olyan információkat, amire kíváncsi.

Leginkább a kisgyermekes családok látványa veszélyezteti a mosolyát: az együttérzés azonban ebben a munkakörben másodlagos.
 Székesi Dezső zászlós öreg róka a határban: 2001-ben szerelt fel az akkori határőrséghez. Ő lett 2011 legjobb határrendésze, és az intézkedésekben is a második legjobb volt. Kizárólag Székesi zászlós tevékenységének köszönhetően 197 határsértőt és embercsempészt sikerült tavaly elkapnia a rendőrségnek. – Ennél jóval több elfogás részese voltam, de az nem egyedül az én érdemem volt – mondta szerényen. Megtudtuk: ha egy járőrpár 10 határsértőt kap el, akkor az intézkedés számot felezik – fejenként 5-5 strigula kerül a rendőr neve mellé. A zászlós leginkább járőrként vagy a hőkamera monitorja előtt szolgálja hazánk védelmét. – Régen ha meglátta a rendőrautót, a legtöbb határsértő feltette a kezét, és mindent bevallott.

Ma már embercsempészek hozzák őket – ha baj van, a migránsokat hátrahagyva menekülnek. Őket a legnehezebb elfogni. Tavaly novemberben egy csempészt Röszkétől Szentmihályig üldöztem, 4 és fél kilométeren keresztül, a derékig érő hóban – mesélte Székesi Dezső. Azt mondja: télen könnyebb vadászni a határsértőkre, mert a hőkamera segítségével jobban nyomukra tudnak bukkanni. Az embercsempészek tisztában vannak a határrendészek technikai felszereltségével: volt, hogy egy csempész 5 és fél óráig mozdulatlanul gubbasztott egy bokorban. A hőkamera csak egy nagyon kis foltot jelzett: végül sikerült fülön csípniük a bokorban ülőt. Sok embercsempész tudja, hogy milyen anyagból készült ruhát kell felvennie, ami csökkenti a kamera hatékonyságát – a ruházatok anyagát biztonsági okokból nem közlik.

Olvasóink írták

 • 2. benq 2012. április 12. 21:33
  „Ha már határrendészet akkor..
  http://www.blikk.hu/blikk_rovidhir/magyar-embercsempeszeket-fogtak-el-burgenlandban-2085800?nap=2012-04-12
  amúgy gratulációm a rendőröknek
  ha Magyar azért ha Osztrák siker akkor azért :-)”
 • 1. elgergho 2012. április 12. 14:27
  „Bakker ilyen van! Mondjuk az is érdekes lehet, hogy miért vigyorog ennyire a kolléganő. Lehet az ő irodája van legközelebb a bizonyítékraktárhoz? Na de nem akarom a díjazottakat piszkálni, de szerintem alap kellene , hogy legyen, még ha rendőr is, hogy éber, és kedves, még a határon is. Jó hogy nem azért kapnak elismerést mert bejárnak dolgozni, és nem Zsanettolnak meg mindenkit.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új KMB irodák nyílnak Szegeden

Körzeti megbízotti iroda nyílt ma délelőtt a Mars téri M-pavilonban Szegeden. Tovább olvasom