Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Mosolyszünet a megyeházán

Csongrád megye - Egységesen nemmel szavazott a megyei közgyűlési Fidesz-frakció Kakas Béla elnök előterjesztésére, de nem biztos, hogy minden képviselőnek vele van gondja. Magyar Anna alelnök szerint azok mondhatják, hogy köztük rossz a kapcsolat, akiknek ő nem szimpatikus.
Kakas Béla elnökkel (Fidesz) szemben szavazott a kormánypárti többség március 20-án a megyei közgyűlésben. Ez nem gyakori a politikában. Ha előfordul, azt jelzi, egy belső ellentétet nem sikerült zárt ajtók mögött tisztázni. Az utolsó napirendi pont tárgyalásánál Gémes László frakcióvezető hangos „nem" vezényszavára szavaztak így a jelen lévő fideszesek – köztük Magyar Anna alelnök – és jobbikosok.

A téma: az önkormányzat a szomszédos magyar és romániai megyékkel, valamint a Vajdasággal közösen birtokolja a DKMT Nonprofit Kft.-t. Ennek felügyelőbizottságába a közgyűlés decemberben Magyar Annát delegálta Csányi László helyére. Erről a többi tulajdonos is szavazott, levélben, és nem jött össze elég támogató voks, vagyis nem történt meg a személycsere. A március 20-i ülésen Gémes László frakcióvezető rákérdezett, hogyan történhetett ez az eset, de – társaival együtt – nem volt elégedett azzal a válasszal, amit kapott: hogy még aznap, írásban tájékoztatják.

Kakas Béla. Fotó: Kuklis István
Kakas Béla. Fotó: Kuklis István

A politikai etikett szerint ha egy kormányzó közgyűlési többségen belül valakinek kínos kérdése van a napirenddel kapcsolatban, azt még bizottsági egyeztetésen, korábban tisztázzák, hogy a csapat kifelé egységet mutasson. Esetleg megállapodnak, hogy a nyilvános ülésen ez a kérdés elhangzik. Így a válaszadó felkészülhet. Kakas Béla elnök és Vadász Csaba főjegyző erre nem kapott esélyt. A frakciótól úgy tudjuk, ez a téma bizottsági üléseken nem került szóba. A történtek okairól faggattuk a politikusokat. Az egyik magyarázat úgy szól, igenis jobban fel kellene készülni egy ilyen fontos témából az elnöknek és a főjegyzőnek. A másik olvasat szerint a történetnek tényleg az alelnök asszony a főszereplője.

Magyar Anna. Fotó: Frank Yvette
Magyar Anna. Fotó: Frank Yvette

-Magyar Anna 2006-tól 2014-ig elnöke volt a megyei közgyűlésnek, és munkálkodása idején élte meg a legnagyobb változást az önkormányzat a rendszerváltás óta, a legtöbb belső konfliktust is. Az elnök az új feladatok mellé teljesen új összetételű hivatalt alakított ki. A Fidesz a legutóbbi önkormányzati választásra készülve nem Magyar Annát, hanem Kakas Bélát, a korábbi sándorfalvi polgármestert jelölte megyei listájának élére. Ez azt jelenti, hogy a pártbeli vezetők, testületek, akik, amelyek a sorrendet összeállítják, váltani akartak. Ezután sokakat meglepett – és az alapvető vezetéselméleti elveknek is ellentmondott –, hogy ősszel Kakas Béla mellé Magyar Annát alelnökké választották. Kérésének megfelelően a külügyeket is viszi, Európa-szerte képviseli a megyét, van titkársága a megyeházán, saját honlapja, szolgálati autója, sofőrrel. És információnk szerint befolyása, ami a napi munkában megmutatkozik, és súrlódásokhoz vezet. Az, hogy a frakció tagjai külön-külön milyen érzésekkel figyelik ezt, nem nagyon derült ki. Abban egyetérthettek, hogy erre a helyzetre a Fidesznek oda kell figyelnie.

– Jó a kapcsolatom az elnök úrral, akkor is jó volt, amikor ő Sándorfalva polgármestere volt – nyilatkozta hétfőn Magyar Anna. – A feladatkörömmel és a helyemmel is tökéletesen elégedett vagyok. Lehet, azoknak, akik mást állítanak, az én személyemmel van gondjuk. Azt javaslom, erről beszéljen Kakas Béla elnök úrral is.

– Azt mondtam a beiktatásom után, hogy egy kompromisszumkereső, békés együttműködésben hiszek. Én ezután is így szeretnék dolgozni – jelentette ki Kakas Béla.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorítaná a vitákat Botka

A pénteki közgyűlés 17 napirendi pontját tárgyalta hétfőn a jogi bizottság. Tovább olvasom