Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Mosómacik a gyerekei

Szeged - Kilenc mosómedvét nevel a szegedi Nagy Henriett, olykor 30 gyerkőc csodálja az udvarán az állatokat a saját készítésű kifutóban. A rokkantnyugdíjas nő gyerekként nem tarthatott állatot, állami gondozásban nőtt fel.
Első maciját nem tudta nem hazavinni, úgy kapaszkodott a nyakába, mint egy kisgyerek. Saját gyermeke még nincs, az igazi várat magára.

Egy apró mosómaci a nyakába kapaszkodik, felnőtt fajtársa szégyellősen bújik a háta mögé. Így ismerhették meg a szegedi Nagy Henriettet a kicsik az egyik állatfelszerelés-áruház mosómedve-simogatóján.

– Sydney ötéves, ő a legszelídebb, bejáratos a házba is. Ha rendezvényre hívnak, mindig őt viszem – mondta a 41 éves Henriett, amikor kértük: hadd látogassuk meg őt és kilenc mosómedvéjét. A másik sztár, Pöttöm Panna nyolchetes, előbb-utóbb új gazdihoz kerül.

A bejáratnál tágas ketrec fogadott minket, érdeklődő mackóval. Nem lehet együtt tartani az összes hímet, összeverekszenek. Az udvaron füves kifutót láttunk: ágasfa a „mászókázáshoz", műanyag medence vízzel. Érkezésünk felvillanyozta a mosómedvéket, a rácson termettek. A drótháló tetején villanypásztor fut körbe, ami nem feltétlenül akadály a szabadulóművészeknek.

– Előfordult, hogy megléptek, de beballagtak a ketrecükbe vagy a házba – mondta Henriett, aki a macikon kívül négy rottweilert gondoz, a napokban születtek kiskutyák. Szinte mindent a saját két kezével épített fel nekik, baráti segítséggel.

Ahogy bemegy a macikhoz, a szelíd állatok rögtön megrohanják a gazdit. Fotó: Miskolczi Róbert
Ahogy bemegy a macikhoz, a szelíd állatok rögtön megrohanják a gazdit.
Fotó: Miskolczi Róbert

Már gyerekként is ennyire szerette az állatokat? – érdeklődtünk, miközben Sydney felkéredzkedett a konyhapultra, hátha talál némi csemegét. – Nem ismerem a szüleimet, az anyám otthagyott a kórházban. Szegeden éltem gyermekotthonban, később Vásárhelyen tanultam. Tízévesen találtam egy kiskutyát az utcán. Nem ettem, míg Farkasinszky Terézia doktornő el nem intézte, hogy nálam maradhasson, amíg nem találnak neki gazdát – emlékezett Henriett. Sok idő eltelt, mire saját állatai lehettek, a hatéves hím macit, Mirkót hirdetés útján szerezte. – Amikor a nyakamba kapaszkodott, mint egy kisgyerek, hazavittem – idézte fel az első találkozást. Amikor biciklizett, Mirko a hátán utazott, nem egyszer megállították a forgalmat. Mellé jött Sydney és Brenda, aztán megszületett Félix, Suzy, Benji, Sally és kicsi Sydney – majd Pöttöm Panna, aki mellesleg hím.

A házigazda többször fogadott óvodás csoportokat Sándorfalváról, olykor 30 gyerkőc csodálta az udvaron a „mini vadasparkot". Saját gyermeke nincs, az igazi még várat magára. De nevetve mondta: itt ez a rengeteg négylábú gyerek. Rokkantnyugdíjasként aggódik ugyan, mert a jövedelem szűkös, a jószágoknak meg étel kell, oltás, felszerelés. Havonta öt zsák jó minőségű táp fogy el. – Tizennégy éves voltam, amikor széthasadt az egyik csigolyám. Összecsavarozták, de később nehéz munkát is el kellett vállalnom. Dolgoztam kőműves mellett, egy hét alatt öt kilót fogytam. Végül nem bírták a csavarok – mondta el, miért a rokkantosítás. A sportról nem mondott le: korábban atletizált, lőtt, most kerékpárral jár, mert nem terheli meg annyira a gerincet, mint a gyaloglás. Mellette a keleti harcművészetben mélyedt el. – Tóth Zoltán barátom tai-csi-, csi-kung- és kungfumester, a gyakorlatok rengeteget segítenek a hátfájdalmakon – magyarázta bizakodva. Kínai gyógynövényekről tanul, az állatai mellett a buddhizmusban keresi a békességet.

Kukabúvár és mesehős a mókás külsejű állat

Az Amerikában őshonos mosómedve remekül alkalmazkodott az ember közelségéhez, ha vadon él, sokszor felborogatja a kukákat, kidobott ételek után kutatva. Jól mászik, az eledelt ügyes mellső mancsaival fogja meg, olykor meg is tisztogatja. Mindenevő, fogyaszt magvakat, növényi terméseket, gyümölcsöt, húst, rovarokat, még a kutyatápot is megeszi. 50–70 cm hosszú, súlya általában 6–7 kilogramm. A kutya oltási protokollja a mosómedvének is megfelel. A mókás külsejű állat több ismert mese hőse: a Mosó Masa mosodája című gyermekkönyv címszereplője és a Túl a sövényen című animációs film egyik főkaraktere, Stikli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Győző nem annyira vicces fiú

Szeged - Nem unatkozik Szabó Győző: útikönyvet írt, melyet csütörtökön Szegeden dedikál, nevetteti a közönséget a Beugróban, és egy bulvárnapilap reklámarca. Tovább olvasom