Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Most bejelentjük, jövőre megvizsgálják

Szeged - A szolgáltató fizeti a kötelező gázkészülék-felülvizsgálatot, a lakástulajdonosnak december 31-éig írásban kell megrendelni a szolgáltatást. A hibák javítására 2015. szeptember 30-áig adott haladékot a minisztérium. A szabálytalan átalakítás miatt kedden egy család szén-monoxid-mérgezést szenvedett Mórahalmon.
Kasztrálta a kormány a gázkészülékek kötelező felülvizsgálatát szabályozó rendeletet: a napokban megjelent módosítással az idei év vége helyett 2015. szeptember 30-áig ad haladékot a kazánok, tűzhelyek, vezetékek szabályok szerinti átalakításához. Pedig a gázkazánok ellenőrzését nem véletlenül szigorította meg tavaly ősszel a Nemzetgazdasági Minisztérium: sokan engedély nélkül alakították át lakásukat. Lapunknak korábban nyilatkozó szerelők elmondták, a fokozott légzárású nyílászárók miatt nő a szén-monoxid-mérgezés veszély, ami családi tragédiához is vezethet. A keddi mórahalmi mérgezést is szabálytalan átalakítás előzte meg, a családi házban engedélyköteles átalakításokat végeztek.

Sorra buktak meg a kötelező gázkészülék-felülvizsgálaton azok a tulajdonosok, akik az elmúlt években a gazszolgáltató hozzájárulása nélkül kicserélték lakásuk ablakait, áthelyezték a sütőt, kazánt, vagy párelszívót szereltek fel.

Csak 2015 szeptemberére kell elvégeztetni a Gázkészülék-felülvizsgálat. Fotó: DM/DV
Csak 2015 szeptemberére kell elvégeztetni a Gázkészülék-felülvizsgálat. Fotó: DM/DV

Nyár óta ígérte a kormány, hogy módosítja a 2012. szeptember elsejétől hatályos rendeletet, ugyanis kiderült: családok ezreinél több százezer forintos kiadást jelent a megfelelő átalakítás. A Fidesz politikusai arról is beszéltek, hogy a módosítással egy időben immár nem a lakástulajdonosokat, hanem a gázszolgáltatót terheli a kötelező felülvizsgálat.

Szén-monoxid-mérő 10 ezerért

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap laboratóriumi tesztje szerint a vizsgált szén-monoxid-riasztók mindössze 20 százaléka használható biztonsággal. A szerzők megjegyzik, a nyílt égésterű gázkészülékek hőskorában a lakások, házak nyílászárói általában beengedtek annyi levegőt, amire a kazánnak szüksége volt. Ma, a légmentesen lezárt szobákban még mindig sok a nyílt égésterű készülék, emiatt többszörösére nőtt a szén-monoxid visszaáramlásának veszélye. Megírtuk, megbízható jelzőt 10 ezer forintért lehet kapni. A szén-monoxid-jelzőt 1,5 méteres magasságban kell elhelyezni, nem a földön vagy a plafonon. A készüléktől pedig legalább másfél méterre, hogy elkerüljük a téves riasztást.

A napokban megjelent módosítás szerint az 1981 előtt, vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett gázkészülékeknél az ingatlantulajdonos az Égáz-Dégáz Fölgázelosztó Zrt.-nél 2013. december 31-éig köteles bejelentést tenni, amelyben megrendeli a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot. (A bejelentést a www.egaz-degaz-foldgazeloszto.hu oldalról letölthető dokumentummal is meg lehet tenni.) Eddig úgy volt, hogy idén év végéig az ellenőrzést és a javításokat is el kell végeztetni. Az új, enyhített szabály szerint a vizsgálatra a gázcég 2014. szeptember 30-áig kap haladékot, a hibákat az ingatlantulajdonosnak 2015. szeptember 30-áig kell kijavíttatni. Az eredeti elképzeléshez képest 2 évvel kitolódik az otthoni gázkészülékek ellenőrzése.

Újdonság, hogy a csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata a földgázelosztó kötelessége saját költségén. Arról nem szól a rendelet, visszakapják-e a pénzüket azok az ingatlantulajdonosok, akik az eredeti határidőket szem előtt tartva már elvégeztették a felülvizsgálatot, és kifizették a szükséges módosításokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Sajtóosztályától megtudtuk, a jogszabály-módosítás eredményeként a jövőben a kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat díját – a lakossági terhek mérséklése jegyében – a földgázelosztó viseli. – Annak érdekében, hogy ne kizárólag a földgázelosztók dönthessenek a javítások, cserék szükségességéről és a készülékek szolgáltatásból történő kikapcsolásáról, a kormány a közeljövőben kijelöl egy olyan állami szervet, amely a felhasználók bejelentései alapján ellenőriz – közölték

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen több a kutya, mint Szegeden

Minden gazdának egy háromoldalas formanyomtatványt kellett kitöltenie kutyájáról október 31-éig. Tovább olvasom