Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Most éppen a régi ötös út a gyorsabb

Dugó dugó hátán az M5-ös régebbi szakaszain, az autósok araszolnak és káromkodnak. Többen azt követelik, engedjék el az autópályadíjat, de erre nincs lehetőség.
Útszűkület és torlódás Budapest határában. Fotó: RTL Klub
Széles Gábor, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokhelyettese panaszolta el, egy órával tovább tartott útjuk az autópályán a minap, ráadásul araszolniuk kellett az ideges, türelmetlen autósok között. A stresszes utazás után azt kérdezi, miért nem mondják be ilyenkor a rádióban, hogy az autósok válasszák a nyugodtabb régi ötös utat.

Már április óta tart az útburkolat javítása az M5-ös Budapest és Kecskemét közötti szakaszain, de hatalmas, olykor tíz kilométer hosszú dugók csak az elmúlt egy hét során alakultak ki. Összefüggésben természetesen a nyári szabadságolásokkal, a vendégmunkások hazautazásaival. Olykor még az M0-s is beáll, mivel Gyálnál a leállósávba terelik az autósokat. Majd Ócsánál Budapest felől haladva a szemközti oldalra kell áthajtani, egészen Inárcsig.

A torlódás óriási, matricát azonban így is kell vásárolni, hiába követelnek az autósok díjmentességet a kellemetlenségek miatt. Arató Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtószóvivője lapunk kérdésére válaszolva elmondta, ezt a rendelet értelmében csak akkor lehetne megtenni, ha a régi utat javítanák, és amiatt kellene az azon közlekedőknek a sztrádát választaniuk.

Garai Valéria, az M5-öst üzemeltető AKA Zrt. szóvivője elmondta, tavaly fogtak hozzá a szezonális útfelújításhoz: a sztráda 175 kilométerének 60 százalékát aszfaltozzák újra egyszerre több helyszínen, a munkák idén őszre fejeződnek be. A cég érdeke a gyorsaság, mivel a magyar állam az úgynevezett rendelkezésre állási díjból ilyenkor kevesebbet fizet ki a sztrádatársaságnak. Arra a kérdésre válaszolva, honnan tudhatják az autósok, mire számítsanak, a sajtószóvivő az AKA Zrt. honlapját és az útinformot jelölte meg hírforrásként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találgatnak a deszki kórházról

Megszüntetné az aktív betegellátást az egészségügyi minisztérium felkérésére készült javaslatcsomag… Tovább olvasom