Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Most fertőz a bárányhimlő is

Szeged - Az influenza mellett a bárányhimlő is fertőz: ez is tipikusan a hideg évszak megbetegedése. Az orvos nem javasolja, hogy a szülők szándékosan tegyék ki ennek a fertőzésnek gyereküket, lehetnek ugyanis súlyos szövődményei is.
Nemcsak az influenza, a bárányhimlő is fertőz a mostani időszakban. December óta hullámokban éri el a különböző gyerekközösségeket – főleg óvodákból számolnak be megbetegedésekről. Ahogyan az influenzának, ennek a betegségnek is most van a „szezonja": általában a téli hónapokban üti fel a fejét.

– Hetente 2-3 bárányhimlős beteg jelentkezik a rendelésen – mondta el Rósa Ágnes házi gyermekorvos.

– Főleg az óvodás korosztályban gyakori, de ők akár az egész családot végigfertőzhetik. Ilyenkor az jár legrosszabbul, aki utoljára kapja el a fertőzést, mert ő már a legvirulensebb kórokozókkal találkozik.

A betegség általában 1-2 hét alatt múlik el, attól függően, hogy mennyi kiütés jelenik meg. A bárányhimlő ellen ugyan van védőoltás, de Rósa Ágnes tapasztalatai szerint tízből jó, ha egy szülő oltatja be gyermekét. – Ennek egyik oka nyilván az anyagiakban keresendő: egy vakcina ára közel tízezer forint, és kettőt kell beadni belőle. Sok esetben azonban nem is veszik elég komolyan ezt a betegséget. Általában azok oltatnak, akik találkoztak a bárányhimlő „keményebb" formájával is – mesélte a háziorvos. Nemrégiben járta be a közösségi hálót egy felhívás: egy édesanya kampányolt a védőoltás mellett, miután kisgyermeke az intenzív osztályra került a fertőzés súlyossága miatt.

A fertőzésre általában mentolos hintőporos kezelést írnak fel, a kellemetlen, viszkető pöttyöket kell ezzel kezelni. A rázófolyadék már a múlté, hiszen a lényeg éppen a kiütések levegőztetése és szárítása, ami napi többszöri tusolással és lenge öltözettel biztosítható. Emellett már csak arra kell figyelni, hogy a kicsi ne vakarja el a pöttyöket.

Csakhogy egyeseknek nem csupán viszkető kiütéseik vannak. A hirtelen fellépő magas lázzal és sok kiütéssel járó fertőzésekre például már javasolni szokták az orvosok a bárányhimlő elleni gyógyszer szedését, amely gyorsíthatja a betegség lefolyását. Súlyos fertőzés esetén viszont akár a bőrtünetek is komoly problémát jelenthetnek, sőt a vírus agyhártyagyulladást is okozhat.

– Éppen ezért nem tanácsos szándékosan kitenni a gyereket a fertőzésnek – mondta Rósa Ágnes, aki ugyan ritkán, de találkozik olyan szülői kérdéssel, hogy elvigye-e gyermekét egy bárányhimlős társához, hogy ő is „túl legyen rajta".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelekkel ˝üzletelne˝ Csongrád megye

A lengyelországi Lódz Vajdaság testvérmegyei kapcsolatot ápol Csongrád megyével. Tovább olvasom