Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Most időben kezdték el az árvízi védekezést

Rekord mennyiségű hó hullott a folyók vízgyűjtőin, január végén és februárban is sok csapadékra kell számítani, és ha gyors lesz az olvadás, komoly árvíz alakulhat ki. A védekezés elkezdődött, a tegnap létrejött megyei operatív bizottság átnézi az egész belvízelvezető rendszert: a kitakarításra ezúttal van pénz.
Először fordul elő, hogy nem akkor kezdünk el védekezni, amikor már baj van, hanem még időben – mondta Frank József, a megyei közgyűlés elnöke, aki vezeti a tegnap megalakult Csongrád Megyei Ár- és Belvízvédekezési Operatív Bizottságot is. Ezt a testületet nyolc érintett megyében hozzák létre. A grémiumnak az elnök mellett tagja Kaszás Mihály, a védelmi bizottság titkára, Kató Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese, Dobi László, az Atikövizig igazgatója, Tasnádi Gábor, az FVM megyei hivatalának vezetője, valamint Balla Iván, a Tisza–Maros szögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója.

Az elnök a megalakulás után elmondta, hogy a megyében 12 ezer 200 hektárt borít belvíz, ennek fele vetés és szántó. A folyók vízgyűjtőin korábban nem tapasztalt, nagy mennyiségű hó hullott, s ha ez egyszerre olvad el, komoly árvíz lehet. Ráadásul január második fele és február is csapadékos lesz az előrejelzések szerint. Most végig átnézik a belvízelvezető rendszert, amelyet már elkezdtek takarítani, erre a munkára lesz elegendő pénz. Ha közben védekezni kell, a meglévők mellett még hat új zagyszivattyút vethetnek be a megye bármely pontján.
Az is elhangzott, hogy azokat a közmunkapályázatokat, amelyek a belvízvédekezést szolgálják, most 48 órán belül el kell bírálni.
Várhatóan a szivattyúkat használó szervezeteknek is kevesebb lesz az áramszámlájuk. Dobi László elmondta: ahhoz, hogy az Atikövizig elindítsa 50 szivattyúját, 300 millió forintos kapacitáslekötési díjat kell előre kifizetniük az áramszolgáltatónak. Várhatóan ez a díj most kevesebb lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom