Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Most is virágzik az illegális fénymásolás Szegeden

Szeged - Több büntetőeljárás is indult Szegeden az elmúlt években a szerzői jogokat sértő, üzletszerű fénymásolás miatt. Sokszorosítani indultunk, hogy megtudjuk: volt-e visszatartó ereje a kemény rendőrségi fellépésnek.
Az egyetemistákat többnyire nem veti fel a pénz, ezért érthető: amin csak tudnak, spórolnak. A vizsgákhoz, szemináriumokhoz előírt, esetenként több ezer forintos jegyzeten is, amit – ha csak egyszer használják – inkább fénymásolnak. Más kérdés, hogy ez törvénytelen: a szerzői jogok megsértésének számít. 2005-ben Szegeden volt az ország első, üzletszerű fénymásolás miatt indított pere – a biznisz viszont azóta is virágzik.

Az Ady téri BTK-épülettől pár méterre működő fénymásolószalonban húztunk le kíváncsiságból tegnap 50 oldalt egy magyar szakos, nyomtatott jegyzetből. Az üzlet alkalmazottja rezzenéstelen arccal átvette, majd lemásolta 160 forintért. A jegyzet már évekkel ezelőtt is több mint ezer forintba került. Kerestünk egy másik jegyzetet is, hátha nekik is megvan, és nem kell könyvtárba mennünk kölcsönözni
– szólt magyarázatunk. Abból viszont sajnos nem volt. Helyette szépen egymásra rendezett irattartókból választhattunk volna 15-20-féle, szociológiai, történelmi, filozófiai és egyéb fénymásolt jegyzeteket. Próbaképpen Boris Vian egy tavaly megjelent, 2500 forintba kerülő, 170 oldalas könyvéről is árajánlatot kértünk. Ezt itt 545 forintért kaptuk volna meg fénymásolva.

Minden szalonban lefénymásolták a regényt. Illusztráció: Frank Yvette
Minden szalonban lefénymásolták a regényt.
Illusztráció: Frank Yvette

Kicsit odébb, a TIK melletti szalonban minden kérdezősködés vagy elutasítás nélkül ugyanannyit fizettünk jegyzetünk fénymásolásáért, mint az előbbi helyen. Mikor egy másik jegyzet után érdeklődtünk, figyelmeztettek, hogy „az már könyvnek számít", ezért nem másolhatják. A saját, kötött jegyzetünknél ez a probléma fel sem merült, noha ugyanúgy néz ki, mint a keresett másik. A Vian-regényt itt már tízlapos kivitelben, akár 80 forintért megkaptuk volna, de az túl apró betűs volt. Ezért a duplaméretűt választottuk: két és fél ezer forint helyett 160-ért.

Következő célpontunk, a Jókai utca egyik kapualjában működő fénymásoló tele volt. Hárman odabent, egy kuncsaft odakint várakozott. Itt – kérdések és akadékoskodás nélkül – 15 forinttal többe került a jegyzetmásolás. A bolt falán, egy papírlapon mossák kezeiket az üzemeltetők. Azt írják: a szerzői jogok megsértéséért nem vállalnak felelősséget, az ombudsman szerint pedig nem vizsgálhatják a fénymásolásra átadott szövegek tartalmát. Nehezen hihető, hogy a tartalom ismerete nélkül nem tűnik jegyzetnek egy jegyzetformájú jegyzet. A könyvekből történő fénymásolás miatt laponként kért plusz egyforintos felártól viszont eltekintettek: nyilván ez volt a cég ajándéka.

Perek Szegeden

2007. január 9-én született jogerős ítélet az első szegedi fénymásolási perben. A fénymásolószalont üzemeltető vádlottaknál külön jegyzet-, illetve tankönyvlistából választhattak a hallgatók. A Szegedi Városi Bíróság 37 rendbeli, szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntette miatt – a bűnügyi költségek megtérítése mellett – 125 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki rájuk, és elkobozták nagy értékű fénymásoló gépüket – tudtuk meg Cseh Attilától, a bíróság elnökhelyettesétől. 2006 óta összesen 5 fénymásolási ügyben indított büntetőeljárást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt – közölte Szenti Szabolcs szóvivő.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
  • 33. gyarmati_nő 2009. február 02. 08:40
    „Cat, már nem is tudom ki mondta, hogy a könyvek nem arra valók, hogy megtanuljuk ami bennük van, hanem arra, hogy tudjuk, mit hol kell keresni. Aki mondjuk többszakos bölcsész vagy ttk-s, esetleg több dolgot csinál az egyetem alatt, vagy nem tudott azonnal a szakmájában elhelyezkedni, az sokat felejt. Néhány átfogó munka, jól használható szakkönyv mindig kell, mert nem lehet minden a fejedben.”
  • 32. gyarmati_nő 2009. február 02. 08:37
    „Mathiasking, török! Ha egy tanár neve alatt futó kutatásban dolgozol hallgatóként vagy PhD-sként, akkor csak megköszönheted neki, ha megemlíti a neved a köszönetnyilvánításban vagy egy lábjegyzetben! Erre bezzeg van törvény...”
  • 31. gyarmati_nő 2009. február 02. 08:34
    „smpeti, nem gondolod, hogy a tanári kar esetleg azért válogat több tankönyvkiadótól, mert a legjobbat akarja a gyereknek?! Örülj neki, hogy nem úgy csinálják mint sok más iskola: leszerződnek egy kiadóval, és bármilyen sz*r például egy adott könyv, akkor is azt veszik. És a gyerekeid oktatására ne sajnáld a pénzt. Hátha megtérül.

    joy, a dédnagyanyám meg nem prüszkölt fórumokon, mi miért tesszük?! Miért ne lehetne élni a "technika vívmányaival"? Csak meg kellene oldani valahogy a jogdíjat. Bár azt hiszem, ha legalizálnák a fénymásolást, már az sem lenne elég olcsó az egyetemisták pénztárcájához...”
  • 30. Cat 2009. február 01. 15:22
    „nemzeti_demokrácia
    Az utolsó (előtti) mondatod azért elég meredek; levezetni a szaktudást abból, hogy vett-e az illető szakkönyvet?”
  • 29. nemzeti_demokrácia 2009. február 01. 02:14
    „Nem tudom, lehe hogy túl fáradt vagyok, de a cikk írója seholsem írja, hogy ő soha nem csinált ilyet, meg h minden egyetemista szemét és hülye, hogy ezt csinálja, csak leírta, hogy mik a tények...
    Most ezért nem kell szétosztani..

    Amúgy az illegális fénymásolásban egyesek tényleg túl messzire mentek... szóval a TIKhez közeli Blaupunkt egy kész bűnbarlang volt... azért ott már túlságosan durván csinálták... az más dolog, hogy 100 oldalt 500-ból lemásolok, meg hogy a szakomhoz csak kiegészítésnként passzolt tárgyak, amiket a vizsgák után elfelejthetek, nem vezsem meg csak fénymásolom, na de azért sokan a sjaát szakkönyveiket sem veszik meg, ami azért elég ciki.. jó persze kell a SZOTE-ba, meg a JATE-ba a buliba...
    aztán meg persze ha kellene a jó kis szakkönyv, hiába van diplomájuk, semmire nem mennek vele, ha nem tudnak mihez visszanyúlni, mert a fénymásolatok idővel eltűnnek, vagy cafatokká, tűzelőanyaggá válnak... és még ők vannak kiakadva...”
  • 28. buszos 2009. január 30. 22:02
    „ez tényleg egy röhej!! ezért még fizetek is neked? ha ilyen hülyeségeket is lehet irni és még ki is rakják akkor énis ujságiro leszek!! te hogy spóroltál fiatal korodban? ja bocs! téged támogattak!!! na meg ilyen gondolkodással nem lehetsz több 26éves! te most kinek akkartál megfelelni a fönöknek vagy a olvasoknak?
    mert az olvasoknál nagyon csunyány megbuktál!!!!!”
  • 27. Mathiasking 2009. január 30. 20:44
    „Kedves MrsDrummer!

    Idézet tőled:
    "Vannak olyan tanárok, akik 10-20 évvel ezelőtti jegyzetet kérnek, mert mondjuk az adott területen nem született jobb."

    Miért nem írnak jobbat vagy újabbat a tisztel professzorok és egyetemi tanárok? Szerintem is egynémelyik őskövület már az almamáterben. Ki kellene tenni őket a taccsvonalon kívülre és helyet adni a fiatalabb generáció arra érdemes képviselőinek.”
  • 26. Agáta 2009. január 30. 19:05
    „Elhiszem, hogy az újságot ki kell tölteni cikkekkel, így időnként fel kell melegíteni 1-1 jónak gondolt témát (hogy miért nem foglalkozik inkább pl. a dohányzás, a drogozás ártalmaival, vagy a koszos, takarítatlan tömegközlekedési eszközök-és utcák problematikájával, ki tudja, pedig ezek sokkal fontosabbak). Azonban felmerül bennem az, hogy a cikk írója az egyetem közeli kocsmán kívül járt-e egyetemre. Mert ha járt volna, tudná, hogy az előttem írók által felsorolt esetek mind igazak. Kiegészítésül:
    A nyelvszakokon még sokkal rosszabb a helyzet jegyzetek és könyvek terén. Mivel ott minden forrásmunkát a tanult nyelven kell olvasni, sokszor a jegyzetek, könyvek egyáltalán nem vásárolhatók meg Magyarországon, sőt, az adott országban sincs éppen új kiadás. Tehát marad a fénymásolás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy sok karon a tantárgyak nem tanévente, hanem félévente változnak. Attól függően, hogy a hallgató hány tárgyat vesz fel, egy tanévben 16-24 tárgyhoz kell beszereznie az írásos anyagot.

    A nyelvszakos diplomamunkához a forrásanyagok beszerzése - bizony kell vagy 30 - meg különösen nehéz, még így az Internet korában is, mi pl. kalandos úton Amerikából szereztünk be 7 könyvet.”
  • 25. Megaboy 2009. január 30. 17:49
    „Sok igazság van abban,amit mondtok: van, aki még mindig 40 éve íródott könyvből tanít, mert neki az vált be, és nem hajlandó vagy nem tud változtatni rajta, és a könyvtárban van 1 kőkemény példány belőle 40 emberre !!!(jobb esetben) Abban a városban, ahol nagy méreteket ölt a felsőoktatás, mindenhol megvan ez a "probléma", nem csak Szegeden. Ha állambácsi nyújt annyi támogatást, hogy meg tudom venni a könyveket eredetiben, amelynek néha 4-5000 is van darabja, akkor rendben, de addig nem tudom mit várnak...ez olyan, mint a torrent. Elkapnak egyet lesz helyette 5 másik, ez van, ezt el kell fogadni, vagy alapjaiban kellene ezt a mostani rendszert megreformálni(amire az esély és a lehetőség nulla)”
  • 24. MrsDrummer 2009. január 30. 17:32
    „Csak egy megjegyzés. Itt örökké a pénzről esik szó, bár tudom nem mellékes, de sok esetben azért kényszerül az egyetemista a fénymásolásra, mert a jegyzetet sehol nem lehet beszerezni. Vannak olyan tanárok, akik 10-20 évvel ezelőtti jegyzetet kérnek, mert mondjuk az adott területen nem született jobb. Ha szerencséje van a hallgatónak, talál egy-egy példányt az antikváriumban, esetleg a könyvtárban, de sokszor az sincs bent. Ilyenkor szerencsétlen miből készüljön fel a vizsgára? Marad a fénymásolás, ha valahonnan mégis sikerülne egy-egy ilyen őskövülethez jutnia.Tehát mielőtt pálcát törne az újság vagy bárki és csak a pénzre utalna ezt is mérlegelje egy-egy illegálisnak minősített fénymásolás esetén.
    Ráadásul az után nyomtatással is gond van, hiszen kis mennyiségről van szó, a nyomda vagy rettenetes áron nyomtatja a kiadványt újra- és itt jön be a drágaság- vagy eleve elküldi a szerzőt, hogy nekik nem éri meg.
    Erre lenne jó, ha az oktatók akár pdf. formátumban megírnák, megíratnák a jegyzete és saját maguk elérhetővé tennék akár az ETR-en keresztül , akár a tanszékek honlapján. Mivel ez esetben költségük van azt is elfogadhatónak tartanám, hogy némi pénz kifizetéséhez kötnék. Ők is jól járnának és a hallgatók is....
    Ezt még tovább lehetne gondolni...”
  • 23. csako2 2009. január 30. 17:20
    „EZ AZ ORSZÁG ALI BABA 40 RABLÓJÁHOZ KÉPEST PROFESZÍÓNÁLLIS EMBEREKBŐL ÁLL !!!!! T.KIVÉT.VÉGRE MEG KELLENE TANULNI TÍSZTESÉGESNEK LENNI DOLGOZNI ADÓT FIZETNI .NEM MÁSRA MUTOGATNI S VÁRNI A MANNÁT HÁTHA LEESIK. EGYSZERŰEN SZÉGYEN AMI ITT TÖRTÉNIK. EGYESEK ÖSZEKEVERIK A DEMOKRÁCIÁT A BECSÜLET SÉRTÉS FOGALMÁVAL.MEDDIG LEHET EZT MŰVELNI BÜNTETLENÜL?”
  • 22. török 2009. január 30. 16:55
    „Egyetemistaként tudom, hogy tényleg nem telik minden tankönyvre. Nyilván azokból a tárgyakból, amelyekből folytatni akarom a tanulmányaimat, vagy amelyek szükségesek lesznek a munkámhoz, azokat megveszem, de nem fogok olyan könyveket megvenni, amiből 100 oldal kell az 500-ból, és ahogy levizsgázom, elfelejthetem a tárgyat.

    Mathiasking: Igazad van. Nálunk a tanárok rendszeresen bevonják a hallgatókat a kísérleteikbe / kutatásaikba, sőt, időnként kötelezővé is teszik a részvételt egy-egy tárgy kapcsán, és aztán abból írják a phd munkájukat, meg a publikációjukat. Persze egy hallgató sem szerepel bennük, hogy részt vett és segített. Nekik ki fizet jogdíjat??? Ezeket az oktatókat mikor kérik számon?

    Sorra rabolják a bankokat, aztán a fénymásolókkal szőröznek a rendőrök tehetetlenségükben. Nehogy már ne legyen munka, tiszta szocializmus. Inkább a fölöslegeset, mint a semmit.”
  • 21. Norman_Bates 2009. január 30. 16:39
    „kEDVES CIKKÍRÓ, ne akard már nekem megmagyarázni, hogy anno te nem másolgattál össze-vissza a diplomamunkádhoz, bekajálom? de könnyű más faszával a csalánt verni. Illegális fénymásolás???
    mi jön még? illegális levegővétel?
    Azok a szerzői jogok már régen megtérültek.
    Erre az egészre jó módszer az "önkiszolgáló" jellegű másolószalonok.”
  • 20. smpeti 2009. január 30. 16:21
    „Ismét egy pitiáner cikk, egy pitiáner ügyről!
    Ez már nem is bolhából elefánt, mint inkább tetűből elefánt!
    Ismét a gyakran pénztelen felsőfokú hallgatókon verik el a port!
    Bele gondolt Ön tisztelt cikk író, hogy azok a diákok, akik minimális családi anyagi háttérrel rendelkeznek és örülnek, hogy be jutottak egy egyetemre, vagy főiskolára miből teremtenék elő a horrorisztikus áron beszerezhető tankönyvek, jegyzetek árát?
    Nekem még csak általános iskolás gyermekeim vannak, de a tankönyvek, munkafüzetek, egyéb, a tanárok által kitalált segédeszközök beszerzése már most is túl haladja a méregdrága jelző befogadó képességét!
    Ráadásul nem is jó ugyanazon tankönyv kiadótól származó valamennyi tankönyv, mert a tisztelt Tanerő (valami furcsa oknál fogva) egyikének Apácais, a másiknak Nemzetis, a harmadiknak egy harmadik kiadó tankönyvei, munkafüzetei a megfelelők!
    Valaki árulja már el, hogy egy iskolában miért nem lehet egy kiadótól származó tankönyveket használni!
    Talán a kiadóval is meg lehetne egyezni egy mennyiségi kedvezményben, amelyet a diákok szülei felé tovább lehetne adni, így valamennyivel csökkentve a beiskolázási költségeiket!”
  • 19. joy 2009. január 30. 15:57
    „Fura, mi anno a fénymásolók előtti kőkorszakban kézzel másoltuk le azt az egy jegyzetet, amit közösen összedobott pénzből megvettünk.

    Most miért nem képesek azt megtenni a diákok, hogy a közösen megvett példányt maguk, egyenként fénymásolják?

    Azok a cégek, akik sorozatban fény fénymásolt példányokat készen kínálnak, egyértelműen elkövetik a jogdíjcsalást, megérdemlik a büntetést!”
  • 18. E! 2009. január 30. 15:52
    „Azt mondjuk továbbra sem értem, hogy miért ez az igénytelenség van kint a címlapon (oké, nem olyan hangzatos a cím, mint a "tolvaj egyetemisták!"), mikor tegnap itt volt a külügyminiszter asszony, meg jópár diplomata a környező országokból.”
  • 17. bespin 2009. január 30. 15:13
    „Lehet számolgatni mennyi lové jut a 6000 magyar szerzői jogosultnak! El lehetne felejteni az ilyen cikkeket.

    "A magyar zenei közös jogkezelés századik /2007/ évében az Artisjus által elért jogdíj bevétel vagyis a teljes jogdíjforgalom 12.996.121,- ezer Ft volt. Ezen belül a bel- és külföldi szerzőket és zeneműkiadókat megillető zenei jogdíjak tömege 8.123.943,- ezer Ft-ot tett ki (részletesen és 2006-os összehasonlítással ld. 1. sz. melléklet). A teljes jogdíjforgalomban beszedett jogdíjak mintegy 30 %-a más magyar közös jogkezelő szervezeteket és külföldi televíziókat illet meg, amelyek az egyedi felosztásról maguk gondoskodnak (lásd 2. sz. melléklet). A közös jogkezelés költségei a beszedett összeg 18,3 %-át tették ki. Az előző évhez képest a működés személyi kiadásai 4%-kal nőttek (változatlan létszám mellett), a dologi kiadások és a beruházási költségek csökkentek (3 illetve 5 %-kal). Az Artisjus a szociális és kulturális célokra a teljes bevételhez képest 3,9 %-ot fordított, így az összbevétel 77,8 %-át osztotta fel vagy utalta át más jogosulti csoportok képviselőjének (lásd: 3. sz. melléklet). A jogdíjak egyedi felosztása a nyilvános Felosztási Szabályzat szerint megtörtént a 6000 magyar és a több tízezer külföldi zenei és irodalmi szerzői jogosult között."”
  • 16. flexsnake 2009. január 30. 14:22
    „7. hozzászólás E! 2009.01.30. 10:32
    Ebben tévedsz. A jogvédett tartalom részleges másolása is büntetendő.

    Az egy dolog hogy drága a könyv, megfizethetetlen a jegyzet, ettől még a törvény az törvény. Akkor legyen megélhetési bűnözés, de ettől még bűn.”
  • 15. pherekudes 2009. január 30. 13:46
    „Gratulálok a kedves Délmagyarosoknak, illetve az éleseszű és tettrekész igazságszolgáltatásnak. Ismét sikerült megtalálni az aljas, bomlasztó értelmiségi bandát, akik kedvtelésből fénymásolgatnak, majd az el nem költött vagyonaikat burzsoá szórakozásra költik. Le a nép ellenségeivel!!

    A fénymásoló-egyetemista bűnözőgárda helyett találhatnának a DM-esek fontosabb témát is. A Rendőr-főkapitányság meg szánalmas, ha ezen éli ki sikeréhségét. Nincs már felgöngyölítendő ügy az országban??

    Bravo!!”
  • 14. Mathiasking 2009. január 30. 13:03
    „A másolás nem minden! Az egyetemi oktatók meg mit csinálnak? Kiadják szakdolgozat témára a Phd.-re szánt témaköreiket és miután a diákjuk lekollokvált illetve államvizsgázott a szerzői jogdíj fizetés nélkül egyszerűen bemásolják a sajátjukba és ezzel el van intézve. Tudnék név szerint példákat erre. Itt miért nem kárál a tisztelt oktatói elit a szerzői jogdíj fizetés kibúvása alóli törvénytelenségről? Kapják be a méteres kékerest a tisztelt tudós társadalom azon tagjai, akik ezt üzletszerűen csinálják!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Általános iskolájáért küzd Dóc

Szeged - Rossz és még rosszabb közül választhat Dóc: ha a 118 milliós költségvetés mellett 80… Tovább olvasom