Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Most látható először a szenzációs Fenton-lelet

A nagyközönség most először láthatja a tavaly előkerült szenzációs Fenton-leletet. Roger Fenton, a 19. században élt világhírű brit fotóművész 12 műve tavaly bukkant fel.
Az „El nem veszett, de megtalált képek" cmíű kiállítás szakmai megnyitójára november 19-én, 17 órakor kerül sor az ELTE Egyetemi Könyvtárában. A tárlathoz konferencia is kapcsolódik.

Szenzációs fotótörténeti leletről számoltak be a híradások, amikor 2007-ben tizenkét darab eredeti Fenton fotográfia került elő Budapesten, az ELTE Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményében.

„Roger Fenton korának egyik legismertebb fényképésze. Képzettsége, számos önálló kiállítása, kiváló szakmai felkészültsége és külföldi tapasztalatai tették lehetővé, hogy 1852-től a British Múzeum első hivatalos fényképésze legyen. Bár a Krími háborúban, 1855-ben készített sorozata emelte őt hadifényképésszé, köztudott, hogy számos más műfajban is maradandót alkotott, úgymint tájkép-, épület-, csendélet-, és műtárgyfényképezés, de jelentős zsánerképeit is ismerheti az utókor. Sokoldalú munkásságának lenyomatait elsősorban angliai gyűjtemények őrzik" – mondja Szabó Magdolna, a Magyar Fotótörténeti Társaság titkára, a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzkutatója.

Szabó Magdolna szerint az ELTE Egyetemi Könyvtárban lappangó, véletlen folytán előkerült tucatnyi felvétel kiválóan illeszkedik a Fenton-életmű legismertebb műfaji alkotásaihoz, annak jellemző darabjait reprezentálja – tájképek, skóciai vadász-zsánerek, az uralkodó család nyári rezidenciája és az orientalizáló portrésorozat egy-egy felvétele. A lelet jelentősége abban áll, hogy e kollekció Magyarország egyetlen eredeti fotógyűjteménye a világhírű fotográfustól. A fényképeket szakemberek segítségével restaurálták és biztosították a fotográfiai műtárgyaknak megfelelő környezetet.

A nagyközönség elé most tárják először az Egyetemi Könyvtár dísztermében a tizenkét darab albumin, ill. sópapír fényképet.

Az „El nem veszett, de megtalált képek" című kiállítás szakmai megnyitójára november 19-én, 17 órakor kerül sor. A tárlat november 21-től január 30-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig, 10-18 óráig. További információk a www.konyvtar.elte.hu honlapon találhatóak.

A ritka és egyedi képeket bemutató tárlathoz november 20-án egy fotótörténeti konferencia társul a Magyar Fotótörténeti Társaság szervezésében. A tanácskozás témája – az angol fotográfus életművéhez kapcsolódóan – néhány hazai alkotó munkásságán keresztül a korszak fotótörténetének bemutatása. Az előadásokon feltehetően olyan fontos műfaji és tematikai kérdések is felmerülnek majd, amelyek további alapkutatásokra fogják inspirálni a szakembereket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üsd a magyart! - 80 éven túl gyógyuló sérülések?

Magyarverés. Furcsa kifejezés. Eléggé friss terminus, alig néhány éve használatos. 1990-ben még csak értetlenül néztünk volna, ha halljuk, ma már pontosan tudjuk, hogy mit jelent. Tovább olvasom