Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Mostantól annyit keres a kezdő orvos, mint egy utcaseprő

Szeged - Nem minden egészségügyi dolgozó örülhetett fizetésnapon: a szegedi rezidensek például – vélhetően adminisztrációs hiba miatt – nem kapták meg a nekik járó emelt összeget. A legtöbb orvos és ápoló számlájára azonban megérkezett, ráadásul nyolc hónapra visszamenőleg. Vannak, akik havi 40 ezer forinttal keresnek mostantól többet.
Elégedettek lehettek most a számlaegyenlegükkel az egészségügyi dolgozók: megkapták a béremelésüket, ráadásul nyolc hónapra visszamenőleg. A kormány döntésének értelmében mindenkinek, aki előző évben béremelést kapott, most újabb, legalább 10 ezer forintos emelést adtak. A szakorvosok illetménye havi 40 ezer, az intézeti gyógyszerészeké 44 ezer forinttal emelkedett. A szakdolgozók közül a diplomások bruttó 35–41 ezer, a középfokú végzettségűek bruttó tízezer forinttal többet vihetnek haza e hónaptól. Összesen 95 ezer egészségügyi dolgozó kapott béremelést a fekvő- és járóbeteg-ellátásban, több mint 23 milliárd forintos forrásból.

Alig több mint egy éve rendezték korábban a béreket: akkor fél évre visszamenőleg 86 ezer egészségügyi dolgozó kapott illetménykiegészítést. A legalacsonyabb keresetűek azóta bruttó 65 ezer 823 forinttal vihetnek haza többet. Sokan maradtak ki abból a körből, a mostani rendezéssel ezt is igyekeztek kompenzálni.

Életmentő beavatkozás. Létfontosságú volt a béremelés az egészségügyi dolgozóknak. Archív fotó: Karnok Csaba
Életmentő beavatkozás. Létfontosságú volt a béremelés az egészségügyi dolgozóknak.
Archív fotó: Karnok Csaba

– Most már az angliai fizetésnek nem a tizenhatodát, hanem a tizedét keresem – summázta az eredményt egy szegedi docens. Hozzátette: természetesen nagy öröm minden béremelés, de az ő bruttó 10 ezer forintos pluszpénze maximum arra elég, hogy meg tudja belőle venni a havibérletet magának. Nála jóval szebb összeggel kerekedett az osztályvezető nővér bérpapírján szereplő szám: 37 ezer 200 forinttal vihet mostantól többet haza. Igaz, ha hozzátesszük, hogy ez alig 20 ezer forint nettó, máris látszik: ez sem oldja meg az anyagi gondjait. A tanársegédek és klinikai orvosok szintén bruttó 40 ezer forint körüli összeggel vihetnek mostantól többet haza.

A mostani rendezés után, pótlékok nélkül még mindig nem éri el az egészségügyi bértábla csúcsán lévő egyetemi intézetvezetők nettó bére a 300 ezer forintot – amelyet egy kezdő közgazdász a fővárosban megkeres. A béremelést ráadásul most is csak pótlékként kapták az egészségügyi dolgozók, vagyis nem képezi az alapbérük részét, és gyakorlatilag bármikor elvehető tőlük. Mivel pedig az ügyeleti díjat az alapbérből számítják, továbbra is megalázó összegekért látják el ezt a feladatot. A rezidensek például bruttó 6000 forintot kapnak egy 24 órás ügyeletért, vagyis 250 forintos órabérért állnak készenlétben.

Ők egyébként csalódottak voltak a tegnapi fizetésnapon – Szegeden legalábbis mindenképpen –, ugyanis egy fillér emelést sem kaptak. – Havi bruttó 10 ezer forint járna a rezidenseknek. Hogy ezt miért nem utalták el, egyelőre nem lehet tudni, de vélhetően csupán adminisztrációs hiba miatt – mondta el Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség szegedi régióvezetője. Hozzátette: ha megkapják, a kezdő orvosok fizetése végre eléri a nettó 130 ezer forintot – vagyis a budapesti utcaseprőkét.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. xenopus 2013. szeptember 11. 20:08
  „Gratulálunk!
  Ugye mindenki belátja a hazugságot:
  Magyarország jobban teljesít!”
 • 59. Moláris 2013. szeptember 09. 20:39
  „Igazságos bértáblát kellett volna kidolgozniuk a végzettségnek,és az eltöltött szakmai évek arányában.Egy húszéves kolléga is annyit keres mint egy negyven éves .Hogy is van ?????Béremelés ?Azok akik csak közvetve vesznek részt a beteg ellátásban nem részesültek a béremelésből .Miért is ?Egy komplett egész forgatja a fogaskereket,és nem csak az orvos és az ápoló gyógyít.Az irodisták,vagy a műszaki ellátó dolgozók nem tartoznak a betegellátáshoz ????????Vagy:Azok a kollégák,akik alapellátásban dolgoznak egy rendelőn belül a szakellátást végző kollégákkal ????Ki gondolná,az alapellátás szintén nem részesült a béremelésből.Ez is csak egy munkahelyi feszültséghez fog vezetni a dolgozók között !Ismét "jót"alkotott a Kormány !!!!!!!!!!”
 • 58. joy 2013. szeptember 09. 07:38
  „Szégyen és gyalázat.
  :o(”
 • 57. majzik 2013. szeptember 08. 21:12
  „56. adamantium 2013.09.08. 20:45

  Szerintem sem, de lehet médiasztár az ATV Olga keresztnév esetén !”
 • 56. adamantium 2013. szeptember 08. 20:45
  „18. benfentes1 2013.09.07. 14:20
  "Ha idegen nyelven oktatnak az orvosok bőven 10ezer forint felett kapnak óránként persze bruttóban" - ez nem igaz, nem ilyen magasak az árak. egy, idegen nyelvet egyetemen tanító, tanító tanár is kap ennyit.
  sőt ha úgy vesszük, hogy 6 ezer körül jár a gyakorlati oktatásért a külföldi csoportoknak, egy középiskolai tanár akinek van normatív 23 órája egy héten, 23x6=138 ezret keresne egy hónapban bruttóban? és nem is végzett 6 éves egyetemet.
  21. HAJDÚKFOKOSA 2013.09.07. 15:20
  hát biztos többet mint te. egyébként annyit ér mint bármelyik pályakezdő, csak éppen a leghosszabb egyetemet végezte és ugye összehasonlíthatatlanul nagyobb a felelőssége.
  23. benfentes1 2013.09.07. 16:15
  statisztikák szerint messze gyakrabban nyernek mint külföldön, és olyan ügyekben amiben külföldön pert sem lehet indítani.
  52. majzik 2013.09.08. 18:56
  100 as IQ-val nem lehet elvégezni az orvosit”
 • 55. tol 2013. szeptember 08. 19:12
  „két lényeg van: 1. mi marad a rezsi kifizetése után, 2. Mekkora lesz a nyugdíj. Ezzel az idióta hálapénzrendszerrel mindkettö hátrányosan alakul az orvosoknak, mégsem igyekeznek javítani a sorsukon. Az adjunktus úr is rezignáltan megjegyzi a magáét, majd hajt tovább a félkrajcárért. Szupraszelektált birkák gyülekezete az egészségügy.”
 • 54. tucat 2013. szeptember 08. 19:07
  „52. majzik
  Gondolja, hogy az sok? Nagyon meghaladja a sztyeppei mutatókat? Úgy tudtam eddig, ez nagyjából az átlag. Más kérdés, hogy kihasznált, vagy mélyen szunnyadó kapacitásról van-e szó. :$ :)”
 • 53. tucat 2013. szeptember 08. 19:00
  „50. queenmargareth1
  Én nem. De remélhetem, ugye, hogy ezzel nem ér engem túl nagy veszteség, akkor sem, ha szorosan a témához tartozik az a titokzatos valami? :)”
 • 52. majzik 2013. szeptember 08. 18:56
  „,,A rezidensek például bruttó 6000 forintot kapnak egy 24 órás ügyeletért, vagyis 250 forintos órabérért állnak készenlétben."

  Elgondolkodtató !
  Cinikusan azt mondanám, hogy aki irigy menjen el orvosnak (hat év) - utána rezidens ( két év). Persze ennek szükséges, de nem elégséges feltétele, idézhetem Tarlós urat ? - Legalább 100 fölötti IQ.”
 • 51. eternette 2013. szeptember 08. 16:20
  „margareth1 --ostoba megjegyzés, megszoktuk.”
 • 50. queenmargareth1 2013. szeptember 08. 13:41
  „eternette:a fesztiválra tekintettel:)nekem csak a rája vagy.Az elejét meg mindenki tudja.”
 • 49. tucat 2013. szeptember 08. 13:14
  „Na, akkor ebéd után, ha a modi is jónak látja, böffentsünk még egy, illedelmesen halkat, tréfásat! Jobb nem lesz a helyzet ettől, de tán rosszabb se. Mert így, hó elején, amíg futja vasárnapi ebédre, addig mifelénk az is emelkedett társasági esemény olykor. Most is, alig fertályórája, az unokaöcsi, aki megszólalásig hasonlít a fenti fiúkabát-reklám jobb oldali, barna hajú, csibész figurájára, azt mondja a rántott hússal az etetőjében:
  - A Zorbán a zötödik leggazdagabb magyar, neki bezzeg jachtja van a tengeren!
  - Sebaj, kölyök, amíg a napszámosnak jattja van a tengerin - mondom én kacsintva, de nem érti azonnal..., talán mire a desszertet is elmajszolja, és választania kell..., úgy értem, a fagyi és a jégkrém közül, na!
  Meg még ez is eszembe jutott, de ezt nem mondom neki, mert még alig tudhat valamit az angol történelemről, meg a hatalmi jelvényekről is keveset:
  Rohad az alma,
  Szakad a palást;
  Kinek hatalma,
  Mit csinálna mást:
  Edd, varrd, király!

  Na, vidám vasárnap délutánt! Ne savanyodjatok a sarokban, Tiborctársak! ;)”
 • 48. tucat 2013. szeptember 08. 11:46
  „47. Franky0401
  Ejnye!
  Felzendült már alább többször a dal, mi
  Arra tanít meg, hogy kell dalolva éhen halni!
  Ám a siralmas igazság, az meg
  Bal fülükön be... Érted, >...<!
  :D Bocs!

  Azért azoknak is igazuk van, akik más hivatások megalázó helyzetéről beszélnek. Hiába, olyan ez, mint a cigányzenekar új másodhegedűsének a helyzete, aki, miután a harmadik végigmuzsikált éjszaka reggelén sem kapott az amúgy is vékony jattból, összeszedvén a bátorságát, tétován megkérdezte a prímástól:
  - Há´, nekem nem jár a jattbul?
  - Járni jár, csak nem jut.

  Így van e´. Most, a válság miá amúgy sé lönnénk sokka´ beljebb, de, ugyé, drága ja függetlenségi háborúság mög a koronapolír is, a körösztfényrű´ má´ nem is szó´va! Oszt´, maj´ mikó´ ja végelszámoló számlát is benyújtják...! De addig még sok cián léfolyik a Tiszán, maj´ lösz velünk valami csuda, maj´csak kisegít má´ minket a jó isten a múltbú´ s jövendőbű´!
  Na, akkó´ Isten á´gya! Mög mindönkit amúgy. Emígy es! Jó étvágyat az ebédhő´, ha jutott még így, a hó elejin égy kis orrlevesre, vagy hogy is hí´jják azt a zacskós okosságot, no, amié´ az asszó´ beugrott a bótba ja templombú hazafele gyüvet! Isten vele! :D”
 • 47. Franky0401 2013. szeptember 08. 10:12
  „A feleségem 22 éve dolgozik az egészségügyben. Tavaly előtt igaz csak OKJ-s felsőfokú ápolói szakvizsgát tett. Megjegyzem erre a munkáltató kötelezte és semmiféle tanulmányi előnyt nem adott( csak a vizsgára felkészülés időszakára kapott pótszabadságot). Ugyanazt a béremelést kapta kb. bruttó tízezer forintot, mint a szakiskolás tehát nem is érettségizett munkatársa. Ebből az összegből, nettó kb. ötezer forint maradt nála! Évek óta 12 óráznak, három műszakban, ami abból adódik, hogy nincs elegendő létszám. Aki elmegy dolgozni hozzájuk, vagy más egészségügyi intézményhez, gyorsan szembesül a valósággal és ha teheti( ezek többen vannak) felveszi a nyúlcipőt. A történethez hozzátartozik még a tisztelt kabinet több pótlékot is elvett ill. csökkentett az egészségügyieknél!
  Mint a régi mesében csak itt fordítva történnek a dolgok: egyik kezemmel elveszek, a másikkal adok vissza belőle. Összegezve: régen a több munkáért arányosabb fizetést kaptak az egészségügyiek!”
 • 46. eternette 2013. szeptember 08. 09:56
  „44. queenmargareth1--itt is azt javaslom, hogy pozitívabban gondolkodj, ne rúgj bele mindenkibe. Inkább segíts másokon, neked is jobb lesz úgy. Gondolom, mit írhattál megint nekem, ha mindkét cikknél kimoderáltak...Persze én elsősorban azt szoktam nézni, hogy ki írja, és utána nézem, hogy mit...”
 • 45. queenmargareth1 2013. szeptember 08. 09:09
  „37,<moderálva>”
 • 44. queenmargareth1 2013. szeptember 08. 08:47
  „37. eternette 2013.09.07. 21:24 megint, ez beteges, írtam.
  13 évet dolgoztam, aztán elküldtek, hogy ilyen gyógyszerekkel nem dolgozhatok.Más?és nem gyógyítanak, mert nem lehet...nem gyógyítható, nyújtjuk ennyi.”
 • 43. gubanc 2013. szeptember 08. 08:01
  „Drága Barátaim! Eljutottunk oda, ami hetvenes ésvben a szocializmusba volt. Ugyanannyit keres egy professzor, mint egy utcaseprő. Ne csodálkozzatok, hogy minden diplomás húz el ebből az országból.Észrte vehetnétek, hogy itt zsebfoci épül és nem EURÜPA országa.”
 • 42. NP1 2013. szeptember 08. 06:14
  „36. info 2013.09.07. 20:32
  "Hol van ez már mint hivatás, eskü ......stb." - ezeket a kifejezéseket mindig olyan szakmákra használják (pedagógus, orvos) akiket nem akarnak megfizetni és általában olyanok akik a saját munkájuknál követelik a tisztes bért.”
 • 41. qrumpli 2013. szeptember 08. 05:50
  „Az a helyzet,hogy az adófizetők pénzén levizsgázik és a megélhetés miatt a bús bánatba itthaggya az országot.
  Peig utállom a fideszt.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pietát avatnak Domaszéken

Jótékony felajánlást kapott a domaszéki templom. A Schmidt Andrea fotóján látható Pietát egy névtelen jótevő adományozta a helyi egyházközösségnek. Tovább olvasom