Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Moszkvában jártak a kis ságvárisok

Szeged, Moszkva - Életre szóló élményt jelentett az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola 17 diákjának, hogy tanulmányi kirándulásra mehettek Moszkvába. Régóta kérték orosztanárukat, Tóthné Ságodi Teréziát, hogy vigye el őket Oroszország fővárosába. Rengeteget metróztak, megismerkedtek a helyi kultúrával és ételekkel.
Egész éven át tartó szervezőmunka és alapos felkészülés után több tekintetben is rendhagyó tanulmányi kiránduláson vettek részt május végén–június elején az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola tanulói. Már karácsony előtt kézhez kapták a kedvezményes Malév-repülőjegyeket, de közbejött a társaság csődje, ezért a legendás Tisza expresszel vágott neki a 19 fős szegedi csapat a 37 órás, több mint kétezer kilométeres útnak.

– 30 év után 2010-ben újra eljutottam Moszkvába egy nyári egyetemre, és a sok pozitív változás miatt beleszerettem a városba. Régóta kértek a gyerekek erre a kirándulásra, amelyre négy hetedikes, tíz nyolcadikos és három gimnazista jött el – utóbbiak a volt tanítványaim közül. A kísérőnk, Varga Ferenc nálunk végezte a gyakorló tanítását – mondja Tóthné Ságodi Terézia angol–orosz–földrajz szakos tanár.

Tavaly szeptembertől a fiatalok is tudatosan készültek: többek között az orosz művészetről, az ortodoxia történetéről és a moszkvai metróról olvastak. Sokan megnézték A szibériai borbély című amerikai–orosz filmet, hogy közelebb kerüljenek az ottani világhoz.

Ságvárisok Moszkva közepén
A ságvárisok Moszkva közepén

– Tekintettel arra, hogy nem hétköznapi dolog, hogy magyar iskoláscsoport kulturális cserekapcsolat útján Moszkvába látogat, Réthelyi Miklós miniszter anyagilag támogatta a kiutazásunkat. Az iskola vezetése, A Ságváris Nebulókért Alapítvány és Lits Gábor moszkvai magyar konzul is mellénk állt. Az 1446-os moszkvai általános és középiskolában nagy izgalommal készültek a fogadásunkra, oroszórát tartottak nekünk, koncertet rendeztek, bemutatták az intézményt annak műhelyével és múzeumával. A tanulmányi kirándulás egyik célja az volt, hogy egy kedves és mindkét fél számára hasznos együttműködés alakuljon ki – lehetőleg hosszabb távon. Másrészt fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek a maga valóságában láthassák azt az országot, amelynek nyelvét tanulják – emeli ki a tanárnő, aki mindent lefordított az érdeklődő diákoknak, hiszen kezdő nyelvtanulók. A gyerekek is próbálták minél jobban megértetni magukat, és kihasználni a nyelvgyakorlási lehetőséget.

Személyenként körülbelül 200 ezer forintba került az orosz kaland, 115 ezret kellett utazásra és szállásra fordítani. A történelmi belváros szívében, a Pokrov Dvor szállodában aludtak. Az étkezést mindenki magának oldotta meg, általában egy plázában ebédeltek. Tanáruk igyekezett megmutatni nekik az orosz ételeket; hamar megkedvelték például a pilmenyi nevű szibériai húsos derelyét. Tóthné Ságodi Terézia tartott a közlekedéstől, eleinte „megrohamozták" a kiszemelt metrókocsit, hogy senki ne maradjon le. – Annyi csodálatos élményben, szeretetben és segítőkészségben volt részük a gyerekeknek, hogy szerintem egy életre szívükbe zárták Oroszországot – vélekedik.

azaza
Csoportkép ágyúval...

Soha nem láttak ennyi embert
„Változatos programjaink voltak: Vörös tér, Kreml, Megváltó Krisztus Székesegyház, Tretyjakov képtár, űrhajózási és tengeralattjáró-múzeumok, Kolomenszkoje, Caricino, Novogyevicsi kolostor, izmajlovói bolhapiac. Kedvencünk a Szent Bazil Székesegyház, mert gyönyörű, és régi álmunk vált valóra, hogy láthattuk. Mindenhová metróval mentünk, ennyi embert még soha életünkben nem láttunk" – írja közös beszámolójában Nagy Berill, Kiss Bogi és Rubinfalvi Petra. A kirándulás végére a sok gyaloglás miatt fizikai teljesítőképességük határához értek, és átérezték mottójukat, miszerint „Oroszországot ésszel meg nem érted".

Olvasóink írták

  • 1. Tapasztalt 2012. július 03. 20:09
    „Bravó Rézi néni.......mintát adtál talpraesettségből”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat játszótérre jut pénz idén

Tavaly 45 millió forintból újultak meg Szegeden a játszóterek, idén csupán 18 milliót lehet elkölteni 6 játszóhelyre - legtöbbet a Bartók téri játékokra. Tovább olvasom