Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Motoros gázolta el Katona Mártát

A szegedi traumatológiai klinikán kezelik Katona Márta szegedi gyermekgyógyász professzort, akit a hétvégén gázolt el egy motoros. Szerencsére „csak" csigolyasérülése van – és igyekszik humorral kezelni a számára fordított helyzetet.
– Az első három napban pokolian fájt, de azóta már jobban érzem magam. Két csigolyám sérült meg, Simonka János Aurél professzor úr azt mondta, ha rendesen tornázom, és betartom az utasításokat, 6-8 hét, mire felgyógyulok – mesélte tegnap délután a szegedi traumatológiai klinikán fekvő Katona Márta, szegedi gyermekgyógyász professzor, akit szombaton gázolt el egy motoros az Oskola és a Somogyi utca sarkán.

A szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályának vezetője, a Szegedért Alapítvány tavalyi fődíjasa az Oskola utcai bicikliúton tekert, amikor a Somogyi utcához érve egy motoros – aki nem adott elsőbbséget – elgázolta, majd anélkül távozott volna, hogy egyáltalán megkérdezze: hogy van, segíthet-e valamiben. Petri András sebészprofesszor viszont éppen arra járt, és megállította a motorost, felírta az adatait, egy, a doktornő számára ismeretlen fiatalember pedig rögtön hívta a mentőket. Neki mindenképpen szeretne külön köszönetet mondani. 3 percen belül ott voltak a mentők, és rácsodálkoztak a számukra is jól ismert sérültre, aki – bár jól tudta, hogy nem szabad – reflexből felállt, hogy ellenőrizze: nem bénult-e le. Szerencsére nem. Utána viszont azonnal vákuumágyba tették, majd a traumatológiai klinikára szállították. – Le a kalappal az itt dolgozók előtt! – mondta a doktornő, aki elámult, milyen emberfeletti, lelkiismeretes munka folyik itt, bár nagyon kevesen vannak.

Vizit – Katona Mártát 3 nap alatt 45-en látogatták meg, Patyik Gabriella fotókat mutatott neki. Fotó: Karnok Csaba
Vizit - Katona Mártát 3 nap alatt 45-en látogatták meg, Patyik Gabriella fotókat mutatott neki.
Fotó: Karnok Csaba

– Mártikám, hogy vagy? Hát, ilyen az, amikor a hóhért akasztják! – nyitott a szobába látogatóba érkező régi barátnője, Patyik Gabriella. Összenevettek a doktornővel, akit jelenleg kiszolgáltatott állapota zavar a leginkább. – Fekve enni szinte lehetetlen. Ráadásul csak úgy fordulhatok, mint egy fatörzs, felülni nem lehet, ha meg leesik valami, nem tudom felvenni – magyarázta Katona Márta, aki igyekszik kellő humorral kezelni helyzetét. Később egy hónapos unokája, Hanna fotóját is megmutatta barátnőjének – ő pedig a vele egy napon született lányáét. Közben megcsörrent a professzor asszony telefonja: szakmai segítséget kértek tőle – a munka még a betegágyban sem állhat le.

Üres óráiban – nem sok ilyen van: 3 nap alatt 45-en látogatták meg – magazinokat, könnyedebb regényeket olvasgat, és azon gondolkodik, újra biciklire üljön-e gyógyulása után. Nagy a vívódás benne – ugyanis imád kerekezni.

Most viszont egyelőre marad az ágynyugalom, a napi gyógytorna – és a látogatók, akik egymásnak adják a kilincset. Közben pedig drukkolnak, hogy mielőbb felépüljön a szakember, akinek nagyon sok baba köszönheti az életét.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. emzsr 2009. szeptember 15. 14:40
  „19-nek: nem kívánom Neked,hogy a saját családodban tapasztald meg, miért is nem "egyszerű" szegedi polgár Katona Márta... Biztosan kisebb hír lenne,ha engem ütöttek volna el, ha egyáltalán hír lenne. De nem is mérem magam Hozzá. Ha láttál már nagyszerű orvost, és nagyszerű EMBERT. akkor Ő igazán az! Én tudom...
  A professzor asszonynak mihamarabbi teljes gyógyulást kívánok!”
 • 20. Felhőfejes 2009. szeptember 13. 20:34
  „18. CsImrének
  Persze, ez a motoros most nem a bicikliúton ment, csak ez a baleset eszembe juttatta, hogy milyen mértékig elszemtelenedtek a motorosok a közúti közlekedésben az utóbbi időben.
  Nem csupán a gyalogosok, hanem a kerékpárosok rovására is!
  (Én egyébként a motorosok közé sorolnám a nem emberi erővel hajtott elektromos kerékpárokat is.)
  Különben még soha nem láttam, hogy a kerékpárúton motorral száguldozókat valaha a rendőr megbüntette volna!”
 • 19. szatyi 2009. szeptember 12. 09:16
  „Ha egy "egyszerű" szegedi polgár lenne, nem volna ekkora felhajtás + újságcikk! Ettől függetlenül - sajnálom.”
 • 18. CsImre 2009. szeptember 11. 23:11
  „14.
  Néha szokták büntetni a bicikliúton motorozókat. De ez a motoros nem bicikliúton ment, ha jól veszem ki.”
 • 17. CsImre 2009. szeptember 11. 23:10
  „16.

  Néha repülők is lezuhannak, sőt, néha megdöglik 1-2 jegesmedve az É-i sarkon végelgyengülésben. Egy kicsit ezen is ellehetne gondolkozni.”
 • 16. allatbarat88 2009. szeptember 11. 21:04
  „Előre is jobbulást kívánok. Siessen meggyógyulni,várják a pici betegei.
  Szomorú,hogy ilyen esetek történnek,de sokszor a kerékpárosok is száguldoznak- tisztelet a kivételnek-nem törődve a gyalogosok biztonságával.Egy kicsit ezen is ellehetne gondolkozni.”
 • 15. Konrad 2009. szeptember 11. 19:45
  „10.: ha a kerékpáros hibájából történt esetleg a baleset, akkor is meg kellett volna állnia és segítenie. Vagyis nem a gázolás a bajom elsősorban, hanem a cserbenhagyás.

  Az a baj, hogy a kiróható büntetés vélhetőleg nem fog visszatartó erőt jelenteni. De ha kiderülne, ki tette, és ha bizonyítottan ő tette, akkor igenis lehessen rá ujjal mutogatni. Ez IMHO önvédelem is egyben.”
 • 14. Felhőfejes 2009. szeptember 11. 19:42
  „A legszebb, hogy a motorosok megszállták a biciklisávokat is, és ott mennek őrült módra.
  Ez hogyan lehetséges?
  Ami a rendőröket illeti, azoktól nyugodtan, ők ugyanis mégcsak nem is bámulnak - tapasztalatom szerint ugyanis mintha nem léteznének. Maximum autókázás közben látni őket, na meg néha, amikor lesben állnak és irgalmatlanul szigorúan büntetgetik a piti szabálysértésen kapottakat a Kelemen vagy az Oskola utcában.
  Az, hogy a bicikliutakon kerekezőket védjék, azt már ennyi sok munka mellett érthetően nem tudják felvállalni...”
 • 13. Yossarian 2009. szeptember 11. 16:14
  „végre itt lenne az ideje, hogy a rendőrség megfékezze a városban garázdálkodó idióta motorosokat. iszonyat ami városunkban megy. tesznek a szabályokra, őrülten száguldoznak, stb.
  sokszor hős rendőreink szeme előtt. azok meg csak bámulnak tehetetlenül.
  mikor lesz itt végre rend?!?”
 • 12. tüsök 2009. szeptember 11. 15:24
  „Egyszerűen nem értem kinek ,hova,miért kell annyira sietnie,hogy ezt másokon átgázolva tegye.Ennek az embernek jogosítványt max.talicskára adnék gátépítésnél,10 év börtön után.”
 • 11. franzvon 2009. szeptember 11. 15:14
  „Jobbulást!”
 • 10. flexsnake 2009. szeptember 11. 14:36
  „1. személyiségi jogokat sértene. Őt is megilleti a védelem, egy oldalát olvastuk a történetnek. Hallgattassék meg a másik fél is. Könnyen lehet hogy akkor a történet is másképpen hangzik.”
 • 9. Lutetia 2009. szeptember 11. 14:27
  „Én is mindig rettegve biciklizek át azon a kereszteződésen.
  A professzor asszonynak pedig mielőbbi felépülést kívánok!”
 • 8. banew 2009. szeptember 11. 13:21
  „Mielőbbi felgyógyulást a professzor asszonynak, sokat köszönhetünk neki, az unokám életét is talán.”
 • 7. ocsi1 2009. szeptember 11. 12:53
  „Cserben hagyásos gázolás hát kérem szigorúan kiszabni neki ami jár. A professzornak meg mihamarabbi gyógyulást, mivel a jó szakember nagyon ritka és ő azon ritka személyiségek közé tartozik akik megérdemlik a megbecsülést.”
 • 6. AN 2009. szeptember 11. 12:51
  „Ő a lagjobb!

  Mielőbbi gyógyulást.”
 • 5. E! 2009. szeptember 11. 11:27
  „Jobbulást!”
 • 4. Marcipános 2009. szeptember 11. 10:12
  „Mindig nagyon kedves volt, amikor kontrollra vittem hozzá a pici fiamat.

  Mielőbbi gyógyulást kívánunk!!!!”
 • 3. TELSTAR 2009. szeptember 11. 09:52
  „Jobbulást !!”
 • 2. CsImre 2009. szeptember 11. 09:51
  „Elsősorban jobbulást, és remélem, mihamarabb újra Szeged utcáin tekerhet!

  Halkan jegyzem meg, hogy ismét a biztonságosnak mondott bicikliúton ért kerékpárost baleset, és megint a kerékpáros volt a vétlen. Nagyon sokan szenvedtek már ezen az útszakaszon balesetet hasonló szituációban, és volt, aki még rosszabbul járt.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pervesztes a Szepark, mégsem fizet

Szeged - Nem csalt, hanem tévedett az algyői Vidács János, a Szepark tehát tartozik neki 13 ezer forinttal. Tovább olvasom