Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Mozaik kontra tankönyves miniszteri biztos

- Reményfy Tamás, a szegedi Mozaik Kiadó vezetője szópárbajba keveredett az Indexen Hegedűs István, tankönyvellátásért felelős miniszteri biztossal - írja az index.hu.

A miniszteri biztos szerint az államnak az iskolák 80 százalékának fenntartójaként joga van beleszólni a tankönyvrendelésekbe, hiszen a költségvetés fizet. Az ország legnagyobb tankönyvkiadója, a Mozaik vezetője viszont az index.hu portálnak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a 3-12. évfolyamokon a diákok közel 50 százalékánál a szülők fizetik a tankönyveket.

Reményfy Tamás szerint félrevezető és hiányos a miniszteri biztos azon kijelentése, hogy a tankönyvellátásról szóló törvény a rendeléseket a fenntartó egyetértéséhez köti. Amennyiben a fenntartó a tankönyvrendeléseknél előre közli, hogy egyetértésének mi a feltétele, akkor azt nem egyetértésnek, hanem előírásnak hívják. Ez sérti a szabad, szakmai alapú tankönyvválasztás törvényben biztosított jogát.

A miniszteri biztos utalt arra is, hogy a 2014-es tankönyvjegyzéken szereplő 3223 közismereti könyvből csak 922 címet aktualizáltak a kiadók a kerettantervekhez, tehát csak a könyvek 29 százalékát. Reményfy szerint ez azt sugallja, mintha a kiadók nem dolgozták volna át a könyveiket, és ezért kell az államnak biztosítani azokat, miközben éppen a kormányzat akadályozta meg szándékosan egy sor új kerettantervi könyv jóváhagyását.

A két kiadó állami megvásárlása fényében felmerül a kérdés, hogy ennek a decemberi rohamtempóban meghozott törvénynek vajon célja volt-e, hogy egyes piaci szereplők könyveinek jóváhagyását megakadályozzák? – tette fel a kérdést Reményfy Tamás.

Kilencedik osztályban a Mozaik Kiadónak 17 új kerettanterv szerint jóváhagyott kiadványa szerepel a hivatalos tankönyvjegyzéken, az állami iskoláknak ajánlott, szűkített listán viszont egy sem. Ezekből az új kilencedikes könyvekből jelenleg több mint 260 ezer kiadványt használnak az iskolákban. Ezek között van olyan könyv, amelyből jelenleg 40 ezer diák tanul, és van további 5 könyv, amelyből több mint 20 ezer.

A Mozaik Kiadó alsó tagozatos (1-4. o.) könyveit közel 2 millió példányban használják a magyar iskolákban, azaz (400 ezer gyerekre vetítve) egy alsós diáknak az idei tanévben átlagosan 5 mozaikos könyve van. Az állami iskoláknak ajánlott listára egyetlen alsós mozaikos kiadvány sem került.

Reményfy Tamás szerint a tankönyvrendelés korlátozásával láthatóan a sok évfolyamon és tantárgyban piacvezető Mozaik Kiadó kiszorítása az egyik legfontosabb cél. Ennek egyik oka szerinte az lehet, hogy az állami kínálatban szereplő könyveknél jobb könyvek ne legyenek választhatók. Ha ugyanis bármelyik két választható könyv közé beteszik a Mozaik Kiadó könyveit, akkor az eddigi tapasztalatok szerint az iskolák többsége valószínűleg azt választaná.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 milliméter mínuszban vagyunk

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy aszályos évnek nézünk elébe. Csongrád megyében alig esett az eső az év eddig eltelt időszakában. Tovább olvasom