Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mozdonyt és csatornát nyertek Domaszéken

Domaszék - Közel 2544 méter nyílt, burkolt csapadékvíz-elvezető hálózat elkészítésére nyert pályázatot Domaszék 2012-ben – olvasható a település honlapján.
A legnagyobb tavalyi projekthez 78 millió 840 ezer forint támogatást és közel 400 ezer forint EU Önerő Alap támogatást vehetett igénybe a község.

A Dél-alföldi Operatív Programban (DAOP) megvalósuló fejlesztés kivitelezését tavaly augusztusban kezdték el. A Bojárhalmi utca Deák Ferenc és Bálint Sándor utca közötti szakaszán az utca jobb oldalán, a Bálint Sándor és a Juhász Gyula utca közötti szakaszon az utca bal oldalán épült csapadékvíz-elvezető csatorna. A 3-as öblözet főgyűjtőjének nyomvonalán – a Sárkányhegyi utca egy részén, a Harang utca egy részén, a Jókai utca teljes hosszán, a József Attila utca egy részén, az Ady Endre utca egy részén, a Móra Ferenc utca teljes hosszán, a Dózsa György utcát keresztezve a Vasút utca egy részén – szintén befejeződött a kivitelezés az év végére.

Udvari játékok és sátor

Domaszéken idén valósul meg az a pályázat, amelyet Röszkével közösen indítottak 2012 augusztusában. 16 millió 809 ezer forintból mindkét község óvodáiban továbbképzik a pedagógusokat a hatékonyabb oktató-nevelő munka érdekében. Ezen felül beszereznek udvari játékokat és számítástechnikai eszközöket is. Idén szerzik be azt a 15×20 méteres sátrat is, amelyet települési rendezvényeken használnak majd, elsősorban a helyi termelők termékeinek bemutatására. A DOMATISZ Nonprofit Kft. az önkormányzattal együttműködve 4 millió 320 ezer forintot igényelt a feladatra, és a felek 1 millió 166 ezer forint önrészt biztosítanak a beruházáshoz.

Magyar–román határon átnyúló együttműködésben nyert a település Pécskával közösen támogatást arra, hogy a települések lakossága és az idelátogató turisták tájékozódását megkönnyítse. Többek között információs táblákat telepítettek Domaszéken, hasznos tájékoztató térképekkel és információkkal. Webkamerarendszert építettek ki Domaszék mozgalmas csomópontjaiban, képe az interneten is figyelhető. Üzembe helyeztek egy interaktív információs állomást is, amely napszaktól függetlenül bármikor hozzáférhető. A projekt összköltsége 88 ezer 800 euró, ebből a partnerek saját forrása 3432 euró.

Elkészült tavaly a mozdony a Kisvasút Múzeum kertjében. Erre a projektre a Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület pályázott a LEADER programban. A mozdony és egy teherkocsi felújítására és elhelyezésére 868 ezer forint támogatást nyert el a közhasznú szervezet – olvasható a település honlapján.

Olvasóink írták

  • 1. saturnus 2013. január 14. 11:35
    „Ó egy mozdony az jó minden falusinak jobb lesz az életkörülménye. Mást használhatóbb nincsen ? Mondjuk jobb életkörülmények több forintosított jövedelem. Kevesebb adó. Csatorna már Üllésen,Forráskúton,Bordányban és Zsombón 2010-ben Forráskúton tartott össznépi gyűlésen bejelentették a próbaüzem megkezdését szennyvíz és csatorna kiépítése 2013.jan 01-től be fog indulni!! Na mi az ábra elment a pénz felcsúti fociakadémiára. Ma 2013.01.14. Ígérgetés helyet becsapások évek óta még hisznek nekik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvízelvezetés 60 millióból Ferencszálláson

Idén tavasszal egy sikeres pályázatnak köszönhetően 60 millió forintot fordíthat belvízcsatornák építésére, rendbetételére Ferencszállás. Tovább olvasom