Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Mozdonyvezetőből novellaíró

Szeged - Nyugdíjaskori unalmában kezdett el novellákat írni Borsi István, az ezredforduló óta már a negyedik könyvét jelentette meg. Az egykori mozdonyvezető történetei szinte kizárólag a vasútról szólnak – de nem csak a vonatok szerelmeseinek.
„Aki egyszer is állt már egy mozdony vezérállásában, aki egyszer is érezhette, hogy mit jelent egyetlen gőzkar elmozdításával sok tonnányi szerelvényt elindítani, az tudja, hogy a vasutat csak otthagyni lehet, elhagyni nem." Ezzel a mondattal ajánlja egy nagy internetes könyvkereskedés Borsi István novellagyűjteményét, a Vasutas dekameront. A nyugdíjas, Juhász Gyula-díjas szegedi férfinak ez a legnagyobb sikert aratott műve: több ezer példányban kelt már el, angol fordítása is létezik, a német pedig most készül. Nem ez azonban az egyetlen könyve, három másikat is kiadott már. Mindegyiknek ugyanaz a témája: a vasút.

Borsi István élete erről szólt: közel 40 évig dolgozott a MÁV-nál – előbb mozdonyvezetőként, majd oktatóként, később garázsfőnökként. S ha mindez nem lenne elég: még feleségét is egy vasúti utazás során ismerte meg. Nyugdíjasként az elmúlt évtizedekben felgyülemlett történeteket vetette papírra.

Nyugdíjaskori unalmában kezdett el novellákat írni Borsi István. Fotó: DM/DV
Nyugdíjaskori unalmában kezdett el novellákat írni Borsi István.
Fotó: Frank Yvette

– Az első novellámat, a Vidámvásárt egy pályázatra küldtem be, mondván: annyi szabadidőm van, miért is ne próbálkoznék meg az írással, hiszen már tinédzser koromban is jól ment – mesélte Borsi István. – Aztán amikor ezzel még nyertem is, úgy voltam vele: ha ilyen könnyen lehet 4 és fél oldallal 25 ezer forintot keresni, akkor érdemes folytatni.

Történetei nem csak azoknak szólnak, akik érdeklődnek a vasút iránt, hiszen a mozdonyvezetők nem élete, kalandjai és szerelmi viszonyai könnyed szórakozást ígérnek mindenkinek. A szakma értői is nagy haszonnal tudják azonban forgatni a könyveket, hiszen van köztük kifejezetten a vasútüzemről szóló, illetve egy életrajzi alkotás is – utóbbi Varga Sándor mozdonymodell-építőről.

A következő műve viszont egészen másról szól. – A Dóm térről készítek egy hiánypótló könyvet – árulta el Borsi István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraélesztő kurzus Mórahalmon

Mórahalom - Lakossági újraélesztő kurzust szervez az Oxyvital Kft., Mórahalom Város Önkormányzata, a… Tovább olvasom