Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Mozgó szobrokat készítettek fából

Szeged - Művészeti alkotótábort rendeztek a múlt héten Csórompusztán. Több kilométernyi fából és papírból óriási szobrok készültek. Az alkotók táborát erősítette Egeresi Nóra szegedi egyetemista is.
A Koppenhágából indult Wood fesztiválnak idén – Hello Wood néven – Csórompuszta adott otthont. A Kapolcs és Vigántpetend közti települést a múlt héten fiatal művészek lepték el. 9 magyar és 3 külföldi egyetemről 55 diák érkezett. Vegyes csapatokat alkotva 10 kilométer fenyőlécből és 3 kilométer papírtekercsből készítették el szobraikat és installációikat, valamint 15 percnyi filmet forgattak a falu életéről egy hét alatt. A Szegedi Tudományegyetemről egyetlen hallgató, Egeresi Nóra vett részt az eseményen.

A faépítészeti ágban indult, 6 csapattal együtt. – Interaktív, kinetikus szobor létrehozása volt a cél, és az, hogy a látogatók a mű részesévé válhassanak – mondja Nóra az „Anya" című alkotásról, ami Vénusz légycsapójának fordítottjaként működik: ha az ember beleül, szétnyílik, és 4-ről 6 méteresre nő.

Az érdekes faszerkezet. Fotó: DM/DV
Az érdekes faszerkezet.
Fotó: DM/DV

– Nagyszerű élmény beleülni, szinte befogad. Én egyszer két órát töltöttem benne – emlékszik vissza a lány. Éjszaka a műveket kivilágítják, így még látványosabbak lesznek, látható kígyó, mókuskerék és hatalmas csiga is.

A rendezvény már nem csak nevében fesztivál. Idén a szervezők neves építészek, grafikusok, egyetemi tanárok előadásaival, kötetlen beszélgetésekkel, koncertekkel, vetítésekkel gazdagították a workshop programját. – Fantasztikus volt a hangulat, a hely egyszerűen varázslatos. Már korábban kimutatták, hogy rengeteg energia összpontosul a völgyben, ami érezhető is, hiszen sokszor 2–3 óra alvás után frissen fűrészeltünk és építkeztünk – meséli az egyébként képi ábrázolást tanuló lány.

Az alkotásában részt vett a szegedi egyetemista, Egeresi Nóra is. Fotó: DM/DV
Az alkotásában részt vett a szegedi egyetemista, Egeresi Nóra is.
Fotó: DM/DV

– Fontos szempont, hogy a Hello Woodon születő alkotás kötődjön a helyszínhez, utaljon rá – olvasható a rendezvény honlapján. Ez félig sikerült is, teszi hozzá Nóra, hiszen az összeszedett kullancsok tekintetében az élvonalban jártak, játszottak a gondolattal, hogy inkább „Kullancs mamá"-nak nevezik el az alkotást. A Csórompuszta határában kiállított szobrok és installációk a Művészetek Völgye és a Sziget fesztivál alatt is megtekinthetők lesznek. Azokat az alkotásokat, amelyeket nem vásárolnak meg, a szervezők kelet-magyarországi településeknek ajándékozzák.

Olvasóink írták

  • 2. tromi 2011. július 19. 18:53
    „A szervezők és a program ötletgazdák között pedig két csongrádi fiatal ember is ott volt: Losonczi Áron és Pozsár Péter valamint még jó páran. Tessenek ennek is utána nézni, ha már megyei a lap. Vagy csongrád már nem is oda tartozik...”
  • 1. maradando 2011. július 19. 18:09
    „Ha rézből készűne ,akkor csak egyszer mozdulna ! VÉGLEG !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan hűtik a buszokat a kánikulában?

Több olvasónk jelezte: borzalmas a meleg a helyi buszjáratokon, szerintük 40 Celsius fok is lehet. A Tisza Volán járatai klímával és menetszélhűtéssel próbálják elviselhetőbbé tenni a kánikulát. Tovább olvasom