Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

MSZP-s többséget választanának a szegediek

Szeged - A szegediek zöme jól érzi magát a saját városrészében, és sokkal elégedettebb a város közbiztonságával, mint az országéval. Ha most lennének az önkormányzati választások, a baloldal nyerne – derül ki az egyetem legfrissebb kutatásából.
A válaszadók közel kétharmada biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének az önkormányzati választások. Az elmúlt három év városházi csatározásai ellenére a közgyűlésbe magabiztos MSZP-s többség jutna a voksok 48,8 százalékával. Második helyen végezne a Fidesz (34,1 százalék), őket követné az Együtt 2014 (5,8 százalék), a Jobbik (5 százalék), az LMP (1,7 százalék) és a Demokratikus Koalíció (1,4 százalék) – ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a szegedi egyetem bölcsészettudományi karának szociológia tanszéke készített 1029 szegedi megkérdezésével. A személyes interjúkat március közepétől április közepéig rögzítették, és – ahogy 2003 óta hét alkalommal, idén is – az önkormányzati szereplőkről és a városhoz való viszonyukról tettek fel kérdéseket a városlakóknak. Viszonylag sokan, a megkérdeztettek ötöde bizonytalan, hogy elmenne-e szavazni, 14 százalék pedig biztosan otthon maradna. Az is egyértelmű a válaszokból, hogy a szegediek zöme tudja: a képviselő-testületben a jobboldal (a válaszolók szerint a Fidesz–KDNP vagy a Fidesz–KDNP a Jobbikkal) adja a többséget. Botka László (MSZP) polgármester elfogadottsága idén a legnagyobb az elmúlt tíz évben: 71,6 százalék elégedett a munkájával.

A város helyzetéről a megkérdezettek nagyon magas arányban, 85,3 százalékban azt nyilatkozták, hogy fejlődött. A válaszadók több mint fele szerint határozottan fejlődött.

A szegediek 88,8 százaléka jól érzi magát a saját körzetében. Saját városrészének a helyzetét az elmúlt egy-két évben a válaszadók fele úgy látta: javult. A 20 választókerület értékelésekor a képviselőknek az 1-től 5-ig tartó skálán 3,5-es átlagot adtak a terület lakói. A körzetek közül az élbolyban Farkas László (Fidesz – Belváros I.), Révész Mihály (MSZP – Tarján I.) és Ménesi Imre (MSZP – Kálvária sugárút–Újrókus) területe szerepel. Sereghajtó Juhász Gyula (KDNP, Tápé), Pocsai Blanka (Fidesz – Újszeged II.) és Kosik Dénes (Fidesz – Dorozsma I.) körzete. A városrészi elégedettség ugyanakkor nem tükröződik az önkormányzati képviselők népszerűségében. A körzetlakók leginkább Hüvös Lászlót (Fidesz – Alsóváros, Klebelsbergtelep, Gyálarét), Kenyeres Lajost (Szabad Város Egyesület – Tarján II.) díjazzák. Szintén a rangsor elején végzett Mihálffy Béla (Fidesz – Dorozsma II.), Kozma József (MSZP – Makkosház) és Nógrádi Tibor (Fidesz – Móraváros, Kecskéstelep, Szentmihály). A tabella alján jutott hely Haág Zalánnak (KDNP – Belváros III.), Gila Ferencnek (MSZP – Petőfitelep), Kormos Tibornak (Szabad Város Egyesület – Újszeged I.) és Révész Mihálynak. A képviselőknek tehát van még min javítaniuk a választásig hátralévő bő egy évben. A felmérés szerint a körzetben élőknek sok javaslatuk van erre az épületfelújítástól a közbiztonságon át a zöldövezetig.

A közvetlen környezetük közbiztonságával elégedett a válaszolók 59 százaléka, a szegedi közbiztonságot 52 százalék értékeli jónak, de az országos közbiztonsággal mindössze 22 százalék elégedett.

Olvasóink írták

139 hozzászólás
 • 139. Roland1000 2013. május 22. 10:39
  „Igazán érdekelne, hogy akik az MSZP-t akarják, ők miért? Miért akarják azt a csapatot vissza, akik annyira rosszul csinálták - nem is olyan rég -, hogy a választóknak úgy elszállt az agya, hogy 2/3-ot, "teljhatalmat" adtak a Fidesznek?

  Én még nem tudom, hogy kire fogok szavazni, de hogy a Fideszre és az MSZP-re és az új alakulataikra nem fogok, az biztos. Bár azt megjegyzem csendben, hogy az általam is választott Fideszben akkorát csalódtam, hogy azt kifejezni nem tudom - visszamenőleges hatályú törvénykezés, nyugdíjak elvétele, trafik ügy, és had ne soroljam - és ennek a kormánynak az ideje alatt ismerkedtem meg az érzéssel, hogy vigyáznom kell a véleménynyilvánítással, mert beperelhetnek, lecsukhatnak, feljelenthetnek egy szimpla véleményért. Korábban sosem éreztem így. Pedig hát: amit a politikusok megengednek maguknak véleménynyilvánítás gyanánt a Parlamentben, vagy egymásról, vagy a választóikról..., hát ha valami bíróért kiált, akkor az mindenképp...”
 • 138. kormoska 2013. május 20. 10:30
  „137.Rubicon.
  Nagy meglepetésben lesz részed 14´-ben!
  Ha Botka(vagy akár Solymos)indul,Szegeden biztos a baloldali győzelem.
  Az lesz a változás,hogy elfogynak a helyi közgyűlésből a Fideszes képviselők:-),a helyi jobboldal a"tevékenységével"szinte asszisztál Botkáék győzelméhez.
  Miközben a szegedi baloldal viszonylag egységes,a jobboldal rég volt ilyen gyenge!Szegeden nem hat a rezsicsökkentős csali....
  Hajrá Szeged!”
 • 137. Rubicon 2013. május 20. 00:12
  „A " fizetet" közvéleménykuatást fejejtsük el! Botkát már csak nagyon kevesen látnák szívesen polgármesterként.
  Nézzünk előre! Változás lesz itt is! Csalás nélküli választáson az MSZP csak egy törpe kisebbség lesz.
  Minden hibájával együtt a FIDESZ a legjobb választás. Hajrá Magyarország!”
 • 136. kormoska 2013. május 19. 09:42
  „Az Mszp végre azt csinálja amit kell és ahogy kell!
  A tegnapi DM-ben ott figyel az egész oldalas hirdetés.Addig kell ütni a vasat amíg meleg,illetve a narancsot míg megpuhul:-)
  Ezt az eredményt jól bele kell sulykolni a helyi köztudatba.Sok jobbos fanyalog itt,de ők is UGYANEZT CSINÁLNÁK fordított esetben!
  Az 1029 fő pedig egy átlagos felmérési létszám szokott lenni,a nagy közvéleménykutatók sem szoktak több embert megkérdezni.”
 • 135. Bcsabi75 2013. május 19. 09:19
  „134 sp: Iézet írásodból:

  "Jöjjön,
  keressen a magyar itt is, ha hasznos és képzett, felvirágoztatja ezt az országot."

  Fordítás:
  Jöjjön, szavazzon rátok. Aztán meg csináljon, amit akar...

  Nem lenne szabad ilyet művelnetek. Ez a szöveg egy etető szöveg. Majd pont ők virágoztatják fel az országot. Még nagy vezéred sem tudja, pedig kétharmada van.

  Miért vezettek meg ennyi embert?

  Ez olyan, mint amikor az orvostanhallgatónak azt mondjátok, hogy csak akkor ingyenes az egyetem, ha itthon is fog dolgozni. Erre a kontra: Nem szégyellitek magatokat? Az orvosok németországban 5.000 euró felett keresnek. Erre azt mondjtáok, nem mehetnek oda és adtok nekik havi 130.000 forintot (450 eurót)... Ti gondoljátok magatokat nemzeti kormánynak? Még a polgárokat is meggátoljátok abban, hogy érvényesülhessenek!

  Nemzetiségi magyarok esetében: Adtok nekik konkrét munkát közmunkán kívül, hogy idejöhessen?
  Ha nem, akkor csak folytatjátok a népbutítást! Mivel itthon már nem annyira jön be, ezért külföldön próbálkoztok!!!

  Ki is tette és teszi tönkre az országot?
  Csak a fidesz”
 • 134. SP 2013. május 19. 08:58
  „133. Bcs"".. mit fognak csinálni, ha minden terv nélkül esetleg idejön és munkát keres? ""

  Jöjjön,
  keressen a magyar itt is, ha hasznos és képzett, felvirágoztatja ezt az országot.

  Az anyaországba jön.

  Inkább Ők,
  mint a falépítő telepes foszforbombás haverok.”
 • 133. Bcsabi75 2013. május 19. 07:33
  „131 sp: Mi köze ennek a témához? Azon az ünnepségen több magyarországi fideszes magyar is ott volt.

  Ne csak a fideszes sajtó számait tanulmányozd, hanem ahogy írod: láss. Menj személyesen oda. Amikor egy átlagos hétköznap van. Beszélgess el velük. Például: szervezz kirándulást a barátaiddal a román Kárpátokba Borszéki (Borsec) hágóhoz. Ott beszélgess helyi magyarokkal. Meg fogsz lepődni, hogy teljesen máshogy informálja és szítja a tüzet a Fideszes sajtó!

  Ha már itt vagy: azokat a kinti magyarokat, akiket most a Fidesz szele megfog, mit fognak csinálni, ha minden terv nélkül esetleg idejön és munkát keres? Abban az országban, ahol 676.516 fő van jelenleg munka nélkül, hogy talál munkát? Hogyan fogják eltartani saját magulkat? Vagy a Fidesznek csak a szavazataik kellenek, aztán meg csináljanak, amit akarnak? A Fidesz a saját hatalma megóvása érdekében képes több magyar nemzetiségűnek ártani! "Gratulálok" nektek, nagy koncepció!”
 • 132. SP 2013. május 18. 20:13
  „126. Figyelő
  Szerintem is.
  Kamu számokkal etetnek bennünket. Van aki beveszi.

  Pl.
  Egy tanárszakos hallgató feladatlapot tervez vizsgázóknak.

  A kérdések
  összeállításánál már előre tudja, hogy a felmérés, a tesztlap átlaga, eredménye mi lesz jó közelítéssel.

  Aki vizsgázott,
  vagy vizsgáztatott már szóban is, az is ismeri ezt az effektust.

  Tanár
  a kérdéssorozatával szinte bármilyen osztályzatot tud generálni, produkáltatni a delikvenssel.”
 • 131. SP 2013. május 18. 19:13
  „124. Bcs
  "A legnagyobb magyar zarándoklatra Erdélyből, Magyarországról és a világ minden tájáról érkeztek. A legtávolabbról jötteket az Argentínából érkezett tíz tagú csoportot megtapsolta a tömeg."

  http://www.hirado.hu/Hirek/2013/05/18/18/Zarandokok_szazezrei_a_csiksomlyoi_bucsun_.aspx?source=hirkereso

  """"""SP: azthiszed nem vagyok tisztában az ezeréves Magyarország történetével?""""

  Láss,
  ne csak nézz!!”
 • 130. queenmargareth1 2013. május 18. 18:05
  „igen rossz hír, hogy a fiatalok nagy többségben a Jobbikra fognak szavazni!a fideszesek, akiknek jó állásuk, bebiztosított trafikjaik vannak azok a fideszre.A többi kiábrándultnak mi marad?!”
 • 129. macs 2013. május 18. 15:55
  „126. Figyelő,
  ezeket a mintákat úgy állítják össze, hogy megfeleljen a teljes sokaságnak. Vagyis életkor, lakóhely, foglalkozás, iskolai végzettség stb. szempontok alapján képezze le azt.
  A közvéleménykutatások sem dolgoznak nagyobb mintával.”
 • 128. mugri 2013. május 18. 11:04
  „126. Figyelő 2013.05.18. 09:41
  Ez egy minta. Megpróbálom elmagyarázni a te szinteden, hátha felfogod. Amikor elmész vérvételre, leveszik mind az 5 liter véredet elemzésre? Na látod. Csak egy fiolányit. És az orvos elhiszi az elemzés eredményét ebből a mintából. Te azt sem.”
 • 127. Bcsabi75 2013. május 18. 10:18
  „126 Figyelő: Ha Figyeled a Fidesz által KÖZPÉNZBŐL fizetett Századvég által készített közvéleménykutatásokat, ott is 1.000 fő környéki a megkérdezettek száma... Ott miért nem sípolsz?

  Különben érdekes lenne egy másfajta kérdés:
  - Mennyi szavazópolgár kívánja a kormány távozását
  - Mennyi szavazópolgár kívánja a kormány maradását

  Az Ipsos készített már ilyet. Érdekes módon: 48 % szeretné a távozást és 32 % a maradást...
  Íme a konkrétum:

  "A kormányváltás szükségességéről alkotott vélemények lényegében három hónapja változatlanok: március-áprilisban 48-49 százalék fejezte ki óhaját az Orbán-kabinet távozására, arányuk most is 48 százalék. A kormány maradásának hívei három hónapja ugyanannyian, 32 százaléknyian vannak."”
 • 126. Figyelő 2013. május 18. 09:41
  „Nos, ez az egész nem más mint játék a számokkal!
  Azért ez erősen megkérdőjelezhető, hogy 1029 fő megkérdezése alapján jelentik ki, hogy a szegediek kire és melyik pártra szavaznak majd jövőre!
  Ami biztos, 1029 fő 70% - a nem Szeged városának a többsége!
  Ez véleményem szerint nem több mint egy fizetett MSZP hirdetés!”
 • 125. NP1 2013. május 18. 09:28
  „124. Bcsabi75 2013.05.18. 07:39

  "... Georghe Funar. Kolozsvár román nemzeti (!) polgármestere: Kolozsvár belvárosában még a padokat is román nemzeti színűre festetette!" - de ez a szellemóriás itt nem állt meg! A belváros összes szemetese is nemzeti színekben "pompázott"!”
 • 124. Bcsabi75 2013. május 18. 07:39
  „121 SP: Figyu, mégegyszer említem. Tudom, Ti is szeretitek duplán mondani...

  A Külhoni magyarok előtt az ajtó nyitva áll. Mindenki jöhet. Legyen az Kárpátalja, Felvidék, Vajdaság, vagy akár Erdély. Nincsenek korlátozva semmiben sem! Tudod az Európai Uniós Állampolgárság, ugyanolyan mint a magyar! Ugyanazokat a jogokat élvezik! Egészen konkrétan: hol beszéltél Te különben külföldre szakadt magyarokkal? Én beszéltem Beregszászon (Beregovo), Szabadkán (Subotica), Kolozsváron (Cluj Napoca), Szászrégenben (Reghin).

  Mindenhol egyöntetűen azt mondták - HELYBEN -: köszönik, ők jól elvannak, csak a politika ne avatkozzon bele.
  Anno mindkét oldal durván beleszólt ezekbe a csatározásokba. Hogy csak egy példát említsek Georghe Funar. Kolozsvár román nemzeti (!) polgármestere: Kolozsvár belvárosában még a padokat is román nemzeti színűre festetette!

  Mégegyszer írom neked SP: Ma, 2013-ban, nem szabad az emberek életében ilyen mértékben beleszólni!
  Jöjjön, bárki akar. Dolgozzon itt, fizesse itt az adókat és rendben. Aki kint szeretne maradni, azt hagyja békén a politika!!!

  Különben a történelemhez tartozik: Románia területéhez tartozott régen a mai Moldávia nagy része is! A románok mégsem harcolnak moldáv területekért! Az ottani románoknak adtak utazási könnyítést. Ennyi. És mindenki él normálisan! Nem avatkoznak másik ország belügyeibe!

  SP: azthiszed nem vagyok tisztában az ezeréves Magyarország történetével?
  Akkor említenék neked egy fontos dolgot:
  Tudod, anno István Királyunk a római pápától kérte a koronát, mert európainak vallotta magát. Most a Fidesz kihelyezett radikális oldala Vonával és Gyöngyösivel az élen, Irán felé szeretné vezetni az országot.
  Hát, ez nemigazán helyes út!!!”
 • 123. sügér63 2013. május 18. 06:38
  „Engem nem egy esetben támadtak meg romák,- a népessegnyilvántartó kiadja az adatokat a lakásmaffiának , mid a saját tulajdonosának nem - engedély nélküli építkezések eltusolása, -köztudott lányfuttatók és drogárusok feje fölött való elnézés-stb.(ez is Szeged)”
 • 122. Hussi 2013. május 17. 20:38
  „116. theseus
  Kedves theseus, talán olyanba ne szólj bele, amihez nem értesz. Minden évben vannak ilyen kérdések, és megjegyezném, hogy nem kötelező rá válaszolni. Egy egy általános felmérés, ez a mi eredményünk. Ha nem tetszik így járt, nem kell itt jönni az okoskodással. Reprezentatív a minta, ehhez sem ért, ehhez sem kell okos megjegyzéseket fűzni :) Köszönöm”
 • 121. SP 2013. május 17. 19:29
  „115. Bcs
  Akikkel pedig
  én beszéltem, azok igazi magyarnak vallották magukat.
  Anyaországnak nevezték Magyarországot,
  nem akarják, hogy magukra maradjanak, mint a komcsi diktatúra idején történt.

  ""Több mint 422 ezer állampolgársági kérelem érkezett"
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/tobb_mint_422_ezer_allampolgarsagi_kerelem_erkezet/2327247/

  Az ezeréves Magyarország vármegyéi. Az 1920-as trianoni békediktátum előtt .
  http://nemzetidal.gportal.hu/gindex.php?pg=3791108”
 • 120. macs 2013. május 17. 18:39
  „116. theseus,
  egy ekkora város esetében nagy a minta.”
139 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodorszéken most ért véget a téeszvilág

Különös helyzetbe kerültek a Dóc melletti bodorszékiek, amikor a több évtizede használt földútról kiderült: magánterület. Tovább olvasom