Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz Szegeden a szegediekért dolgozzon

Szeged - A Fidesz korábbi közleménye szerint nincs szükség rendkívüli pénzügyi állapot bevezetésére Szegeden, ezért a közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó képviselők a költségvetés módosítását várják a polgármestertől.
A 2011-es költségvetési vitában és azt megelőzően a Fidesz azt hangoztatta, hogy takarékoskodni kell, ennek a takarékosságnak pedig ki kell terjednie az önkormányzati cégek gazdálkodására is; a párt képviselői több alkalommal is azt nyilatkozták, hogy nagyságrendileg 200 millió forint takarítható meg az önkormányzati cégek hatékonyabb, célszerűbb gazdálkodásán - reagált a Fidesz helyi frakcióvezetőjének hétfői sajtóközleményére a szocialista polgármester kabinetfőnöke.

Közleményében Szabó Sándor kitér arra, hogy a 2011-es költségvetés ennek az összegnek megfelelően csökkentette az önkormányzati cégek támogatását, de ez a csökkenés is a javarészt a Fidesz által benyújtott módosító indítványokból tevődött össze – mintegy 75 millió forint - melyek elsősorban a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-t érintették. A 2011-es költségvetést ezt követően a Fidesz-KDNP megszavazta. Ezek után érthetetlen és vállalhatatlan, hogy döntéseikkel miért okoztak közel 500 millió forintos hiányt a legutóbbi közgyűlésen. Ez Szeged számára káros, veszélyezteti a város működőképességét, ezért felszólítják a fideszes képviselőket, hogy Szegedért dolgozzanak - emeli ki a közlemény.

A Fidesz korábbi közleménye szerint nincs szükség rendkívüli pénzügyi állapot bevezetésére Szegeden, ezért a közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó képviselők a költségvetés módosítását várják a polgármestertől. Botka László (MSZP) 2011 februárjában - érdemi egyeztetés nélkül - olyan költségvetést terjesztett elő, amelyben ugyanannyi feladat mellett mintegy 500 millió forinttal kevesebb forrást biztosított a városi cégeknek, így a polgármester javaslata év közben "bedöntött volna egyes városi cégeket" - áll Bohács Zsolt frakcióvezető és Kalmár Ferenc frakcióvezető-helyettes közleményében.

A pénteki közgyűlésen a Fidesz-KDNP frakció ezt az önkormányzati cégeknél fellépő jelentős hiányt szüntette meg azzal, hogy újra a 2010-es szintre állította vissza támogatásukat.

A közlemény szerint Botka László polgármester másfél hónapja titokban kétmilliárd forintnyi kötvénykibocsátást készít elő; a forrásbevonás e módját korábban élesen kritizáló szocialista polgármester most ürügyet keres, és a politikai felelősséget kísérli meg áthárítani.

A Fidesz szakmaiatlannak és alaptalannak tartja, hogy Botka László a város fizetésképtelenségével "riogat".

Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc álláspontja szerint a szocialista politikus kijelentései és cselekedetei anyagi és erkölcsi kárt okoznak Szegednek, ezért felszólítják: haladéktalanul oldja fel az általa - indokolatlanul - kihirdetett rendkívüli pénzügyi helyzetet.

A Fidesz - a korábbi évek gyakorlata szerint - kész tárgyalni Szeged költségvetésének évközi aktualizálásáról, ezért követelik a polgármestertől, hogy a következő közgyűlésre terjessze be a költségvetés módosítását - írják. Botka László polgármester a szegedi közgyűlésen az önkormányzati cégek üzleti terveinek elfogadásakor elmondta, az 500 millió forintos kiesést okoz a város költségvetésében. Ennek következtében az önkormányzat június-júliusban fizetésképtelenné válhat.

A polgármester ezért úgy döntött, hogy az önkormányzat pénzügyi helyzetének stabilizálásáig rendkívüli pénzügyi állapotot vezet be, és a város csupán a törvényben előírt, illetve a szerződésekben vállalt kifizetéseket teljesíti, új kötelezettséget nem vállal.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. kamba 2011. április 19. 17:27
  „Tisztelettel köszöntök mindenkit !

  LukSzusz azt gondolom őn máshol él ! Magyarországon éppen most fog a jelenlegi kormány koalició totálisan visszaesni ! tekintettel arra ,hogy ez év februárjában elfogadták azt az alkotmány modósitást,hogy alkotmányt csak két egymást követö parlament 2/3-os többségével lehet! Mivel a tegnap elfogadott "alkotmány " alkotmány modosításnak számít mert elfelejtették a mostani alkotmányt elötte hatályon kivül helyezni ezért ez a tákolmány soha nem fog életbe lépni ! gyakorlatilag két út maradt a fidesz elött ! 1: úgy ahogy van elfelejteni a tákolmányt 2: elöre hozott választást kiíratni szeptemberre !
  A második estben ha nyernek is csak abszolult többség alatt ezért saját csapdájukba esnek tehetetlenné válnak ! Ha az elsöt választják akkor az hatalmas presztízs veszteség lesz kb: 20-25% minusz !

  kamba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 23. LukSzusz 2011. április 19. 15:21
  „Az MSZP pedig a az SZDSZ-el fuzionált csak hogy hatalmon maradjon,nem találtak miniszterelnököt csak a libást.
  Most is az utólsókat rugják,kihalnak a nagy öregek,Mesterházy egyedül marad,Gyurcsány lemossa a pályáról,majd őkegyelmessége is eltűnik,végleg.
  Nincs jövöje a bukott kommunista utódpártnak.”
 • 22. kamba 2011. április 19. 14:16
  „Tisztelettel köszöntök mindenkit !

  Az önkormányzati választásokon a választok közös nagykoaliciós kormányzásra adtak felhatalmazást !
  A fidesz erre szembe menve a népakarattal a jobbokkal borult össze ! Ezzel viszont a miniszterelnököt hiteltelenítették el ! Mert ők bebizonyították, hogy őket a nép akarata nem érdekli ! Arra is képesek ez most kiderült,hogy a várost anyagilag padlóra küldjék ! Eddig semmit nem csináltak csak folytatták a botrány politikát lejárató kampányt ! sógort, komát jó barátot pozícióhoz juttattak ! Az sem érdekelte őket,hogy nincs meg a végzettségük ! Egyébként pedig mivel hiányt okozó költségvetés módosítást fogadtak el bűncselekményt követtek el a hatályos jogszabályok szerint amit 3-tól 8 évig terjedő börtön büntetéssel lehet büntetni !

  kamba !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 21. szeti 2011. április 19. 14:15
  „a szegedi fidesz sosem volt erős agyban, mit váruk tőlük? megszavazzák a költségvetést, ahol további megvonásokat támogatnak, erre támadják a túl sok megvonást és új költségvetést akarnak. idióták.

  a helyzet megérett az új választásokra, a szegedi fidesz megérett a mandátumcsökkenésre.”
 • 20. gereben 2011. április 19. 13:42
  „sügér, konkrétumokat! Ki lopott? Miért nem teszel feljelentést? Ja, mert a csontvázbizottság sem talál semmit a jól megfizetett fideszes vizsgálóival? Igy csak mocskos alaptalan rágalmazó vagy!”
 • 19. saturnus 2011. április 19. 09:31
  „Új választás Botka és ez a helyzet meg fog óldódni.”
 • 18. szentmiki 2011. április 19. 09:07
  „"MSZP: a Fidesz Szegeden a szegediekért dolgozzon". De ők is, valaki csak akkor kritizáljon és tegyen megjegyzést, ha Ő maga 110%-ban megtett mindent. És akkor is csak óvatosan...”
 • 17. N.P. 2011. április 19. 07:19
  „unknown 2011.04.19. 04:56

  Én sem hiszem, hogy ebbe az összegbe a város belerokkanna, de ha ez átmegy, akkor a következő közgyűlésen előkerül újabb 500 milla. Az eredeti (a Fidesz által is megszavazott) költségvetést 2 hónapja fogadták el!”
 • 16. Mogyoró 2011. április 19. 06:30
  „Feloszlatni a képviselő testületet de sürgősen!”
 • 15. unknown 2011. április 19. 04:56
  „A város költségvetése alig egy, egyetlen százaléka körül folyik az élet-halál összeomlás harc. Szerintem Botka polgármester úr az, aki rugalmatlan.”
 • 14. palimadar 2011. április 19. 04:42
  „"Az Mszp ítt Szegeden is az a párt amelyik lopott, és most ő kiált tolvajt"

  Lehet. Van már eredménye a cégek átvilágításának? Tudod, annak, ami az első leváltási hullám indoka volt.”
 • 13. sügér63 2011. április 19. 03:05
  „Az Mszp nem szavahihető,csak az emberek fejében próbál zavart kelteni és továbbiakban is a saját pecsenyéjét sütögetni. Az Mszp ítt Szegeden is az a párt amelyik lopott, és most ő kiált tolvajt.”
 • 12. Mogyoró 2011. április 19. 02:38
  „Fel kell oszlatni a képviselő testületet és új normális képviselőket kell választani.
  Fityeszes kerékkötők menjetek munkát keresni.”
 • 11. Elendur 2011. április 19. 02:06
  „Ok!

  Új választás!

  Ki lesz a Fidesz PM jelőltje?

  B.Nagy nem lehet...

  Oláh, Gyimesi, Bohács, Kalmár, Hüvös..... vagy Ki? Van valaki, aki vállalná, aki alkalmas???!!!!”
 • 10. dowan 2011. április 19. 00:10
  „Ugyan már !
  Az új alkotmányban benne van "A munka kötelesség" de nekik mentelmi joguk van :D”
 • 9. jozko 2011. április 18. 23:09
  „Van másiiiiiik!
  Nagy tévedés.
  Egy megválasztott közgyűlés, és egy ppolgármester van.

  Esetleg jól meg kellett volnagondolni azt az X-et a szavazófülkében!
  Nem egy virtuális számítógépes játékot játszunk!

  Sokan nem érzékelik!”
 • 8. tom_peris 2011. április 18. 22:59
  „amúgy sajnálom Botkát.
  valóban húzó ember lenne.
  ha függetlenként kerül a polgármesteri posztba...
  ő megérdemli hogy ott legyen
  a képviselőink nagyja úgy látszik hogy nem...

  Tisztelt Polgármester Úr!
  új választásokat kellene tartani és tisztázni a helyzetet!”
 • 7. Lixus_kzs 2011. április 18. 22:24
  „Botka a húzó ember, jah akkor húzzon el.”
 • 6. klj_54 2011. április 18. 22:18
  „4. Rozsdás 2011.04.18. 21:58
  Én már azt sem hiszem el egyik politikusnak sem, ha a pontos időt kérdezi:(
  Mindegyik megélhetési bűnözőként viselkedik!”
 • 5. manyus 2011. április 18. 22:16
  „"ezért követelik a polgármestertől" - mit követelnek? Ne követeljenek! Végre dolgozzanak, vagy adják vissza a fizetésüket! Azt hiszik, nekik mindent lehet büntetlenül?”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre jobb üzlet az iskolai papírgyűjtés

Szeged - Néhány hónappal ezelőtt még tíz iskolával állt kapcsolatban egy szegedi hulladék kezeléssel… Tovább olvasom