Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

MSZP: alkotmányellenes a megszavazott megállapodás

Szeged – Gazdag János, Simicz József és Szirbik Imre MSZP-s megyei önkormányzati képviselők közgyűlés végén megtartott sajtótájékoztatójukon elmondták, alkotmányellenesnek tartják a kormány és a megyei önkormányzat megállapodását.
– A nyilvánosság kizárásával döntöttek a megye sorsáról, ez az alkotmánnyal, a hatályos államháztartási és az önkormányzati törvénnyel is ellentétes. Orbán Viktor és Magyar Anna tettével aláásta az önkormányzatiság tekintélyét – mondta Gazdag János frakcióvezető. Szerinte ez a megállapodás a megye kifosztásáról szól. – Nevezhetjük ezt a megállapodást politikai nyilatkozatnak mégsem az, hiszen határidők, tények, felelősök, feladatok vannak benne – tette hozzá a frakcióvezető, aki szerint ez a paktum az intézmények összevonását, majd elbocsátásokat jelent. Gazdag szerint gyakorlatilag megszűnnek a megye feladatai. – Egy feladat nélküli megyét nem szabad működtetni, ez tény. Amikor korábban a megyék átalakításáról volt szó, és akkor a régiók szerepének erősítését szerettük volna elérni, akkor ezt minden szavazásnál megakadályozták. Most nem lehet tudni, mi lesz január 1-je után a megyékkel. Igaz, hogy dicshimnuszokat zengenek az állítólagos stratégiai kérdésekről, de ebben a témakörben elfelejtették az Uniót értesíteni, így 2014-ig az uniós forrásokat továbbra is a régiók osztják. Hogy után mi lesz, megint nem lehet tudni. Lehet, hogy akkor már tényleg nem lesz megye – vélekedett Gazdag.

Az MSZP-frakció azt szeretné, hogy Magyar Anna törvénytelen lépését az ügyészség, illetve a kormányhivatal semmisítse meg, illetve vonja felelősségre az aláírókat és a támogatókat. – Az MSZP épp ezért a kormányhivatalnál törvényességi eljárást kezdeményezett, az ügyészségnél pedig hatáskör túllépése miatt kivizsgálást sürget – tette hozzá Gazdag János. A megye vagyonát pedig felbecsültetnék, hogy „ne lehessen elherdálni".

Simicz József megismételte a közgyűlésen is elhangzott kijelentését, miszerint „Magyar Anna semmibe veszi az ellenzéket, sőt saját frakcióját is, hiszen ők is csak utólag értesültek erről a megállapodásról". – Nevetségessé váltunk ezzel a határozattal, ez a döntés méltatlan Csongrád megyéhez – mondta Deszk korábbi polgármestere.

Szirbik Imre, Szentes polgármestere azzal egészítette ki két képviselőtársa szavait, hogy a megállapodásban szentesi tulajdonú intézmények is szerepelnek, így az aláírással és a szavazással azok sorsáról is „döntött" a közgyűlés. – Nem ajándékba kaptuk ezeket az intézményeket, amelyek Szentes közös tulajdonát jelentik. Nem vagyunk ellene a racionalizálásnak, de elvártuk volna, hogy a megye legnagyobb városát, az intézmények tulajdonosát meghívják a tárgyalóasztalhoz. Ez nem történt meg, erről levelet írtam az elnök asszonynak, amelyre állítólag válaszolt, ám a válaszlevél a mai napig nem érkezett meg hozzám. Ez nem demokrácia, nem közképviselet, nem közszolgálatiság, ez egyszerű diktatúra. A dolog egyébként nem ismeretlen, a mezőgazdasági szakképzőiskolát még 1996-ban Szentes odaadta az államnak. Akkor egy bizonyos Torgyán Józseffel sikerült polgármesterként megállapodnom, s az iskola azóta is példaértékűen működik. Azaz korrekt körülmények között igenis meg lehet Szentessel állapodni – mondta a város polgármestere.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. október 14. 19:47
    „A nyilvánosság kizárásával döntöttek annak idején a devizát nem is látott "devizahitelesek" havi törlesztőrészleteinek megduplázásáról, a nyilvánosság már csak a kész tényről értesült a bankok indexálási trükkjeiről!Érdekes az MSZP nem tiltakozott ellene, szabad folyást engedett saját kormánya idején a banki indexálási trükkök gátlástalanságainak!Miért is történhetett meg, ha most ennyire érzékenyen reagál mindenre,míg akkor "tett magasról" a magyar polgárokra,csak és kizárólag a saját hasznukat nézték a társadalom ellenében, s meg is lett az eredménye: egy teljesen lepusztított Magyarország s benne a lakosság!! A rinocérosz bőrének vastagságát a rinocéroszra való tekintettel most nem említeném...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszavazták az Orbán-Magyar megállapodást

Rendkívüli megyei közgyűlésen név szerinti szavazással a képviselők utólag rábólintottak Orbán Viktor és Magyar Anna megállapodására. Tovább olvasom