Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Műemléki védelem a belvárosnak

Hamarosan befejeződhet az az eljárás, amelynek végén Szeged belvárosát műemléki védettség alá helyezi a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal. Az országban Budapest mellett 16 város – köztük Csongrád – központja műemléki jelentőségű terület, de mindegyik évszázadokkal öregebb a szegedinél.
Fotó: Segesvári Csaba
Magyarország legfiatalabb belvárosa, a szegedi is műemléki védettség alá kerül hamarosan. Sz. Fehér Éva, a város főépítésze szerint ez azt jelenti, hogy az árvíz után egységes stílusban újjáépített szegedi városközpont olyan értéket képvisel, amellyel felsorakozhat a többi történelmi belváros mögé.

A folyamatot már 1997-ben elindították a maga hosszadalmas útján: rendezési terv készült a Tisza Lajos körút – plusz egy telekmélység – és a Tisza között elterülő városmagra, amivel párhuzamosan az épületekre egyenként is helyi értékvédelmi rendeletet alkottak. Mindkét rendeletet 2000-ben fogadta el a közgyűlés. Ezt követően kezdeményezhették csak a műemléki védettség alá helyezés eljárását, ugyanezzel a telekhatárral.

A folyamat éveket vett igénybe, de most várhatóan egy hónap múlva befejeződik. Legalábbis ezt állítja Durczi Zsuzsanna, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal igazgatási főosztályának jogi referense. Szerinte júliusra megkaphatja a műemléki védettséget a belváros, ha az eljárás átfutását a minisztériumok összevonása miatti helyzet nem késlelteti. Most ugyanis egyszerre változik a miniszter személye és áll föl az új, összevont tárca. Szeged ügye jelenleg a tárcaközi egyeztetések fázisában van – mondta a szakértő. Ezt követően miniszteri rendeletbe foglalják a védetté nyilvánítást.

A területi védelem azt jelenti, hogy nemcsak magukat az épületeket, hanem a gyűrűs-sugaras városszerkezetet és a közterületeket is műemlékké nyilvánítják. Az összes önkormányzati és magántulajdonú épületet csak a hatóság engedélyével lehet felújítani, előírják a homlokzat színét, még az árnyalatot is. Mint ahogy már eddig is, a közterületeken elhelyezett reklámokról, padokról, asztalokról, napernyőkről előbb a tervtanács, majd a műemlékvédelem dönt.


Tizenhét város

Budapesttel együtt tizenhét magyar város belvárosa számít műemléki jelentőségű területnek. A fővárosban az Andrássy út, a Duna-parti épületek, a budai várnegyed alkot műemléki együttest, de ezek a területek nem hasonlíthatók a vidéki városokhoz. A többi magyar városban ugyanis kifejezetten a városmagot helyezték műemléki védettség alá. Szeged hamarosan felkerül arra a listára, amelyen a következő települések szerepelnek: Csongrád, Eger, Esztergom, Győr, Kalocsa, Kecskemét, Keszthely, Pápa, Pécs, Sárospatak, Sopron, Szentendre, Székesfehérvár, Szombathely, Vác, Veszprém. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hét az epervilág

Az eper útját követtük a termőföldtől a nagybani piacig és a boltokig. Úgy tűnik, a Szeged környéki… Tovább olvasom