Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Műhibaperekkel szeretne foglalkozni

Szeged - Nem tudott dönteni Kiss Adrienn, hogy az orvosira vagy a jogra jelentkezzen-e. Kompromisszumos megoldás született: jelenleg a Szegedi Tudományegyetem mindkét karának hallgatója.
Nem sok szabadideje marad Kiss Adriennek a tanulás mellett, hiszen minden energiáját az köti le, hogy egy nekifutással két diplomát is szerezzen. Ráadásul mindkét választott hivatás egész embert kíván, ugyanis a kifejezetten nehéznek számító fogorvosi, valamint jogi képzésre jár párhuzamosan. A fogorvosin másod-, a jogon harmadéves: úgy tudjuk, ebben a felállásban egyedüliként próbálkozik az országban azzal, hogy dupla doktori címet szerezzen. Azt azért tudni kell: jogot levelezőn hallgat, máskülönben nem tudná összehangolni az órákat és a gyakorlatokat.

Adrienn Békésen lakik, ott érettségizett, ebbe a kisvárosba utazik haza, amikor éppen nem vizsgázik. De mi az oka annak, hogy érettségi után ilyen elhatározásra jutott? – Először a jogra jelentkeztem, fel is vettek, de nem iratkoztam be, mivel legbelül még mindig nem tudtam eldönteni, ezt akarom-e – válaszolta –, hiszen gyerekkorom óta érdekelt az orvosi pálya is. Az egy év kihagyást az orvosegyetemi felvételire való felkészülésre fordítottam. Végül mégis az lett, hogy a következő szeptemberben elkezdtem a jogot, és csak az első év végén, a vizsgaidőszakommal párhuzamosan felvételiztem az orvosira is. A hozott pontjaimmal jól álltam, mivel emelt szintű érettségim és két nyelvvizsgám volt.

Arra a buta kérdésre, nehéz-e ez a két egyetem együtt, csak egy választ adhatott: igen, nagyon nehéz. Most éppen az anatómiaszigorlatával küszködik, amelynek már többször nekirugaszkodott. Diplomatikusan annyit közölt csak: még nem merítette ki az összes lehetőségét. Szerinte ahhoz képest, milyen sokat és sokfélét kell tanulnia, nem rosszak az eredményei, holott egy vizsgaidőszakban 13–15 megmérettetésre is készülnie kell. Elárulta: az embereket általában az érdekli, melyik a két képzés közül a könnyebb. Szerinte nem lehet összehasonlítani a két tudományt, inkább úgy fogalmazna, hogy mindegyiket másképp kell tanulni.

És mi lesz Adriennből, ha nagy lesz? – Szeretnék fogorvosként dolgozni, ugyanakkor képviselni a kollégákat a műhibaperekben – vágta rá a kérdésre a tudatos választ a békési lány.

Herczeg professzor. Herczeg János orvosprofesszor egyetemi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1966-ban fejezte be, 1995-ben nevezték ki egyetemi tanárnak, életpályája a szülészeti és nőgyógyászati klinikához kötődik. Elmúlt 60 éves, amikor 2004-ben jogi diplomát is szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. Jelenleg az Állam- és Jogtudományi Kar emeritus professzora a statisztikai és demográfiai tanszéken.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2012. augusztus 01. 17:50
    „rendkívül nagytiszteletű Varró Vince professzor úr köztudottan elvégezte kicsit előbb a jogi egyetemet - Belgrádban -, majd az orvosit Szegeden. Szigorló orvos korában az általa megfogalmazott zárójelentést "Dr Varró Vince" aláírással jegyezte, mely miatt a professzora megrovásban részesítette, mondván, hogy még nem jogosult a cím viselésére. " Hogyne lennék - volt a válasz - hiszen jogászdoktori diplomám már megszereztem."
    Csak a teljesség kedvéért...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tésztát gyúrtak és madarat figyeltek

Tésztát gyúrtak és kosarat is megtanultak fonni a gyerekek az ópusztaszeri emlékparkban tartott egyhetes nyári táborban. Tovább olvasom