Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Műholdon érkezik a nyári időszámítás

Vasárnap hajnalban 2 óráról 3-ra kell állítani óráinkat. Az egy óra alváshiány sem az embereket, sem pedig az állatokat nem viseli meg. A toronyórákat nem kell átállítani, átállnak maguktól.
Európában, így hazánkban is, március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. Idén március 31-én, azaz vasárnap hajnalban kell 2 óráról 3-ra állítani óráinkat. A Magyarországon 1980 óta működő rendszert energiamegtakarítási céllal vezették be. Szakemberek becslése szerint az átállítással megközelítőleg az ország egynapi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a szokásos ébrenléti időszak – jellemzően reggel 7 és este 10 óra között – minél inkább egybeessen a természetes nappali világosság idejével, ezáltal kevesebbet kelljen használni a világítást. A nap-éj egyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően napi 1–4 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Az összességében megtakarított villamos energia éves szinten becsülve mintegy 100-120 GWh-t tesz ki. A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik.A toronyórák átállítását már évtizedek óta nem kézzel végzik. – A régi berendezések tönkrementek, majd a felújítások alkalmával áttértek digitálisra, sehol nincs már kézi vezérlés – tudtuk meg Kondé Lajos plébánostól, a Szeged–csanádi Egyházmegye pasztorális helynökétől. A plébános hozzátette, ma már minden toronyóra vezérlőrendszere automatizált. A frankfurti központból, műholdas kapcsolaton keresztül érkezik a vezérlés.

– Az állatok nem a mi óránk szerint élnek. Annyi változás történik csak az életükben, hogy egy órával később kezdődik a műszak a parkban, így az állatok is annyival később kapnak enni – mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

Az óraátállítás élettani hatásáról dr. Vratán Edit háziorvos elmondta: egy új bioritmushoz kell hozzászoknunk, ami először furcsának tűnhet, de a legtöbben gyorsan túl leszünk rajta. Előfordulhat, hogy álmosnak érezzük magunkat, kapkodunk, de az egy órával kevesebb alvás nem viseli meg a szervezetet jelentősen. A szakember hangsúlyozta, azok, akik gyógyszert szednek vagy adnak be maguknak, figyeljenek oda jobban az első napokban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. RádyJóska 2013. március 31. 11:49
  „Azok táborát erősítem, akik badarságnak tartják a nyári-téli időszámítást. Ez az én véleményem, ami remélem szabad.”
 • 26. ifj. Nagy Gábor 2013. március 31. 09:25
  „Sejtettem, hogy beleköttök a 6 órába, de azért jó hírem van, egy hónap múlva már azok is spórolnak a reggeli világításon az óraátállításnak köszönhetően, akik 5-kor kelnek. :-)”
 • 25. Harcimarcy 2013. március 30. 23:48
  „Vannak oly országok, ahol összességében szemlélik az óra átállítás előnyeit, hátrányait, pl itt Franciaország - felsőn! Az valóban igaz, hogy nemzetgazdasági szinten kimutatható villamosenergia megtakarítás, de arról a legtöbb helyen hallgatnak, hogy a nyári nappali órák száma lényegesen magasabb, így az óramutató állásától függetlenül lényegesen kevesebbet kell világítani! A másik, hogy Európában az egyik legkeményebb, legjobban működő biztosítási rendszer a fent említett franciáké, és hogy - hogy nem, ők tényszerűen, számszaki adatokkal bizonyítják, hogy az óra átállítást követően jelentősen növekszik a közúti -, munkahelyi-, és háztartási balesetek száma. Nos kis hazánk fényesen jól prosperáló társadalombiztosítási rendszerét ez hidegen hagyja ! A lényeg, hogy az extrém sportok (évi 7 - 8) eset ellátása nem térül, de biztos, hogy per pillanat most is pakol össze sebész kéz, láb, bokasérült futballbalesetest, életmentő műtétet hajtanak végre olyan közúti balesetesen, aki nem kötötte be a biztonsági övét, laza kis hasüregi és mellkasi sérüléssel, pár millió forintos tb költségen. Az övvel borda, kulcscsont repedéssel, töréssel ugyanez megúszható, de nem számít, éljen a páratlanul jó jogharmonizáció! 2004-ben nekirepültem a hegyoldalnak, a Bajcsy kórház fennállásának én voltam az első légi balesetet szenvedettje, mellettem vagy húsz síelő, ill szánkózó volt kiterítve!
  Az óraátállítás is hasonló bizonyítéka annak, hogy megint a SÖTÉT-zöldek győztek, mint a napelem, energiatakarékos izzó, stb, melyek előállítása, ill. szakszerű megsemmisítése több villamos energiát igényel, mint amit előállítanak, illetve amit megtakarítunk!
  Hát ez is Magyarország!
  Tisztelettel: Tarján Marcel Péter”
 • 24. csonakos 2013. március 30. 22:21
  „17. ifj. Nagy Gábor 2013.03.30. 15:29
  Szerencsés vagy, hogy addig alhatsz!”
 • 23. bertife 2013. március 30. 19:57
  „dodoko:
  Hanem mit csinálsz?
  Ülsz a sötétben 1 órán keresztül?
  Ma este 18.15-kor kezdett sötétedni a felhős idő miatt -ekkor kapcsoltunk villanyt.
  Holnap 19.15-kor fogunk, nekünk ez a nyereség!!
  Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli!”
 • 22. ossian33 2013. március 30. 18:30
  „17. ifj. Nagy Gábor 2013.03.30. 15:29
  Nem mindenki lustálkodhat 6-ig...”
 • 21. papipa 2013. március 30. 18:08
  „És akkor jöt ta szokásos MAVIR vakítás: Megspóróltunk az éves fogyasztrásból kb. 0,3 %-ot!
  Gratulálok, ez a mérési hibahatáron belül van.
  ELEGEM VAN AZ ÓRA TOSZOGATÁSBÓL!!!!!!”
 • 20. IVY 2013. március 30. 17:29
  „Nekem kell egy hét, mire hozzászokom.”
 • 19. ifj. Nagy Gábor 2013. március 30. 17:02
  „18. dodoko

  Azért maradjunk annyiban, hogy amit leírtál, az eléggé dogmatikus jellegű, elhinni kell, mert indoklás az nem nagyon van mögötte...”
 • 18. dodoko 2013. március 30. 16:21
  „Az óraátállítással sem egy órával korábban, sem egy órával később nem kapcsolunk a villanyt! Az óraátállításnak sem tudományos, sem tapasztalati értelme nincs. Volt. De ez már - a fejletlenebb régiókban is, mint amiben mi élünk - 30 éve megalapozatlan. Semmiféle megtakarítást nem eredményez. A biológiai órát pedig nem lehet átállítani egy-két nap alatt, de még fél év alatt sem. A periodikus váltás pedig tovább rontja az élő szervezetek működését.”
 • 17. ifj. Nagy Gábor 2013. március 30. 15:29
  „13. csonakos
  "Látod vannak itt még egy páran akik látják ami este megmarad, reggel elmegy!"

  Miért is menne el, ha az óraátállítás után is világos van már, amikor felkelek reggel hatkor?”
 • 16. ifj. Nagy Gábor 2013. március 30. 15:25
  „13. csonakos
  "bertife!
  Látom még nem érted meg az órától függetlenül sötétedik vagy világosodik az ég alja! Mindegy hova állítod az órát!"

  De te se érted: mivel munkába nagyon is óra szerint járok, nekem nem mindegy, hogy nyáron egy órával tovább van világos, miután hazaértem és ez szabadtéri program szervezésétől kezdve sokmindenre jobb, mintha nem így lenne.”
 • 15. Mandriva 2013. március 30. 14:06
  „DCF77 vagyis 77kHz "ultrahosszú-hullámon" küldi az atomóra alapú impulzusokat. Lakásokban is találhatóak ilyen elven működő órák. A frankfurti központ nem műhold, hanem speciális földi rádióállomás. Plébános úr tévedése megbocsátható, neki nem kötelessége tudni, mi és hogyan vezérli a toronyórát. A cikkíró viszont utánanézhetett volna, mielőtt félretájékoztat, például a Google-n http://hu.wikipedia.org/wiki/DCF77 ahogy előző hozzászóló is leírta.”
 • 14. szatyi 2013. március 30. 11:54
  „A frankfurti központból hosszúhullámon érkezik az időalap! Semmi köze a műholdhoz!
  A plébános úrnak továbbképzésre van szüksége!”
 • 13. csonakos 2013. március 30. 11:25
  „bertife!
  Látom még nem érted meg az órától függetlenül sötétedik vagy világosodik az ég alja! Mindegy hova állítod az órát! A kézi kapcsolás régen azért volt rossz mert emberi mulasztásból égve maradhattak a lámpocskák! Az alkonykapcsoló meg akkor kapcsol ha a beállított fényértékhez ér az érzékelő!
  Ha nem fekszel le aludni időben akkor járatod a légkondit ezerrel, hogy ne legyen meleged! Ezt nem én találtam ki hanem tanulmányok és vizsgált eredmények mutatják az ezt kutatók szerint!
  Az óra állításnak addig volt értelme míg hazánkban nagy üzemek voltak és az emberek többsége dolgozott! Ma, nincs jelentősége! Lassan ember sem marad itthon! Kb.: egymillió ember már biztos nem itt használ energiát!
  A cikkben a szakember is állítja, - "A szakember hangsúlyozta, azok, akik gyógyszert szednek vagy adnak be maguknak, figyeljenek oda jobban az első napokban." - de a tények is igazolják a halálozások emelkedését az első hónapban! Tehát nem napokról van csak szó!
  Látod vannak itt még egy páran akik látják ami este megmarad, reggel elmegy!”
 • 12. ossian33 2013. március 30. 11:07
  „A legtöbb intézményben, irodában, üzletekben egész nap ég a villany,tehát tök mindegy.
  A háztartásokban meg amit megtakarítanak este, elmegy reggel. Én semmi csökkenést nem veszek észre.
  Sajnálom a pici gyerekeket, akiket korábban kell kirángatni az ágyból, sötétben, netán több km-ről, tanyáról biciklivel cipelni a buszra, bölcsibe, ovodába, nem hiszem h ez jó nekik!”
 • 11. bertife 2013. március 30. 11:07
  „csonakos:
  Úgy látom te még mindig nem érted!!
  Akár kézzel, akár alkonyatkapcsolóval kapcsolod a villanyt,akkor is 1 órával később kell felkapcsolni holnaptól!!!
  Mi ez a légkondis hülyeség?
  Lehet 25 db légkondid a lakásban, ha 1 órával később kapcsolsz villanyt, az már megtakarítás!!”
 • 10. savos 2013. március 30. 10:21
  „Az óraátállítás a legnagyobb baromságokhoz tartozik. Ideje lenne megszüntetni. A téli időszámítás alatt is kb. 20 perccel hamarébb delel a nap 12 óránál. Akikkel csak beszéltem, mindenkit hónapokra megvisel. Erről miért nincs népszavazás?”
 • 9. csonakos 2013. március 30. 10:19
  „bertife! A közvilágítás is erről megy már jó ideje! Saját házainknál is megoldható a takarékos, akár mozgásérzékelős alkonykapcsolók beszerelése! Tudod, ahogy fogy a fény úgy kapcsolnak be a lámpák, ahogy nő a fény úgy kapcsolnak ki maguktól ezek az alkonykapcsolós lámpák! Amikor napközben látod, hogy világítanak a közvilágítás lámpái azzal vagy a koszinuszfít javítják vagy a kiégett lámpákat cserélik!
  http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/600000-624999/618098-an-01-hu-LightBoy_KIT_U_alkonyatkapcsolo.pdf
  A megtakarításról meg annyit; amióta a háztartások többségében légkondik vannak beszerelve csak mese a megtakarítás! Oroszországban már nincs óra állítás csak egy példa! Azzal én is egyet tudnék érteni ha a naphoz képest a mi időzónánkban végig egy órával előrébb lennénk! Ennek az állítgatásnak az érintett kör halálozási arányát tekintve más "haszna" nincs!”
 • 8. THK 2013. március 30. 10:00
  „5. karaly,
  ez egyszerűen azért van, mert az időzóna keleti szélén vagyunk!
  (Románia már +1)

  Itt valóban a nyári időszámítás lenne praktikusabb egész évben”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bandázó fiatalok raboltak ki egy párt éjszaka

Amíg egy fiatalkorú lány rabolt, fiú társai kifosztottak egy erősen ittas állapotban lévő férfit Szegeden, a Kossuth Lajos sugárúton pénteken éjfélkor. Tovább olvasom