Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Műkincsek – cégnél

Szeged - A Tisza Volán Zrt. 1957-től folyamatosan vásárol festményeket Csongrád megyei alkotóktól, így felhalmozott műkincsvagyona körülbelül 7 millió forintra becsülhető.
– Társadalmi kötelezettségvállalásnak, nem mecenatúrának nevezeték a szocializmus idején a képzőművészet támogatását. Többnyire a pártbizottság döntött arról, az alkotók közül ki részesül a kiváltságban, vagyis ki kaphat „állományon kívüliként" fizetést – mondta a fél évszázaddal ezelőtti szponzori szokásokról Szeri István. A Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója 1957-ig lát az állami vállalatok múltjába. Úgy emlékszik: a cégen belül munkát nem végző, de onnan mégis átlagfizetésben részesülő művész kötelezettségéhez tartozott, hogy évi egy-két kiállításon bemutassa műveit.

Fontos Sándor és a Volán 10. számú vállalata között például több éven át élt egy ilyen együttműködési szerződés. Így aztán a Tisza Volán Zrt. közel száz képből álló, mára közel 7 millió forintra becsülhető műkincsvagyonának törzsét a Fontos-képek teszi ki.

A legértékesebb festmény Szeri István vezérigazgató előszobájának falát díszíti Fotó: Schmidt Andrea
A legértékesebb festmény Szeri István vezérigazgató előszobájának falát díszíti
Fotó: Schmidt Andrea

– Tartottuk magunkat a „társadalmi kötelezettségvállaláshoz" a gazdasági rendszerváltás után is. A közösség szolgálatából származó bevételünk egy részét így „adjuk vissza" – jelenti ki a buszos cég első számú vezetője. Elismeri a vezérigazgató: a korábbinál kevesebb pénzt szán a művészet szponzorálására, de több alkotóval állnak hosszabb-rövidebb időtartamú szerződéses kapcsolatban. Példáként említi Rajczi Zoltán, Nánay Szilamér, Dér István, Pintér József, Mráz János, Czakó János, Cs. Patai Mihály, Sonkodi Rita, Pataki Ferenc nevét. Festmények vásárlására évente a marketingköltség egy részét költhetik, 300-500 ezer forintot.

Irodákat, folyosókat, termeket díszítenek a festmények. A vezérigazgató azt tervezi, jelentős gyűjteményüket egy reprezentatív tárlaton is bemutatják. A legértékesebb amúgy a főnöki titkárság falát díszíti: a nagybányai festők közé tartozó Nagy B. Istvántól a Vetélytársnők.

Mecénások

A művészeknek és a művészeteknek anyagi pártfogója. Az elnevezés Maecenas római lovag, Horatius és Vergilius támogatója nevéből vált köznévvé. Szegeden mások mellett az áramszolgáltató cég, vagy a MÉH Zrt. rendszeresen rendez tárlatokat. A Tisza Volán Zrt. a művészeti támogatások mellett évi közel 30 milliót – szán a sport (kézilabda, jégkorong, foci) reklámszerződéssel vásárolt szolgáltatásaira.

Olvasóink írták

  • 1. egy utas 2008. október 01. 16:11
    „Ez aztán fontos hír, inkább az utazás színvonalát emelné a Volán!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott a Mars téri bódéügyben a tárgyalás

Szeged - A Szegedi Városi Bíróságon tegnap folytatódott a Mars téri kereskedők ügye. Azoké, akiknek… Tovább olvasom