Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Működik a zenekari kémia a szegedi Gypo Circusban

Egy országos tehetségkutatón nyert Berlini fellépést a Gypo Circus. A szegedi zenekar nemcsak a mulattatást, a mulatós jelzőt sem utasítja el, így gatyatartóval és balkáni dallamokkal felszerelkezve koncertezik, elvégre ez esik jól.
A szegedi Gypo Circusra szavaztak a legtöbben a fővárosi Szimpla Lemming tehetségkutatón. Az öttagú Southern European Ethno Punk együttes 70 másik produkciót utasított maga mögé, így nyerte el a fődíjat, egy berlini fellépést. – Amikor elindult a Gypo Circus, magunk sem tudtuk, mi lesz abból az energiabombából, amit az egymástól eltérő, ám mégis együtt egészet alkotó karakterek találkozásakor tapasztaltunk – magyarázta a basszusgitáros Kecskeméti Sándor, akinek „rémálmaiban" jelent meg először a zenekar ötlete.


Ledobják a bombát


MR2 Akusztik: Az igazság pillanata

Még tavasszal vendégeskedett a Gypo Circus a Petőfi rádióban, ahol az MR2 Akusztik című műsorba készült egy koncertfelvételük. – A 8-as stúdióban eljött az igazság pillanata, hiszen a technika, a komoly szakemberek és az értő fülek minden hibát kiszúrnak – emlékezett vissza a koncertre Velcsev Dejanov Kosta, amely vasárnap, azaz június 15-én 21 órától lesz hallható a rádióban.  
Így született meg és állt össze 2011 őszére a balkáni, gypsy és magyar motívumokat is használó, punkos és rockos alapú, mégis közérthető zenét képviselő, saját bevallása szerint „szórakozva szórakoztató" Gypo Circus. – Amikor felmegyünk a színpadra, begyújtjuk a dinamitot, és az egész koncert alatt folyamatosan pakolunk rá még egy picit. Ezt a bombát jó helyre kellett ledobni – utalt arra a zenekar alapítója, hogy számos koncert erejéig a Ganxsta Zolee és Kartellel turnéztak, bejárták a hazai klubok legtöbbjét, miközben a Tisza-parti közönségüket sem hanyagolták el.

De vidéki, vagy ahogy ők fogalmaznak „Szeged központú" zenekarként nincs könnyű dolguk, hiszen a legtöbb zenei rendezvényhez több száz kilométert kell utazniuk. – Pesti kötődés nélkül még csak a lehetőség sem lenne adott, hogy egyszer professzionális produkcióként tarthasson minket számon az ország. 1-2 havonta minden produkciónak illik megjelennie a fővárosban. Nem budapesti zenekarként a nehezebb utat kellett választanunk, de ez tud előny is lenni, mindenért nagyon meg kell dolgoznunk, és nem szalaszthatunk el egyetlen lehetőséget se – magyarázta Velcsev Dejanov Kosta gitáros, aki elárulta: a Gypo Circus majdnem minden tagjának van civil állása is.


Nagyvilági cirkusz


Csíkos póló, kalapok, kitűzők, olykor egy-egy nadrágtartó – a Gypo Circus zenéjén kívül megjelenése is jellegzetes. – A zenekar egy egység, öt ember közös produkciója, ahol mindenkinek megjelenik az egyénisége, ettől működik közöttünk a kémia. Ezt az őrületet szeretnénk közvetíteni, mert olyan zenéket játszunk, amelyektől jól érezzük magunkat. Nem akarjuk megváltani a világot, szeretnénk, hogy mindenki más is jól érezze magát – beszélt a zenekar ars poeticájáról az alapító. Ezt ugyanúgy megerősítette az együttes énekese is, aki azért mozog sokat a színpadon, hogy a melegben hűtse a menetszél. – Bár én éneklek, mindenki frontember a színpadon. Nem gondolom, hogy pusztán üzleti célok szerveznek egy zenekart, örömzenéből vagyunk. De nem úgy kell elképzelni, hogy vasárnap délután kiülünk a Tisza-partra egy szál gitárral. Azt csináljuk, ami jólesik – jegyezte meg Hegyesi András.

Nem ciki mulatni

Így a zenekar a mulattatás mint cél mellett a mulatós jelzőt sem utasítja el. – Ugyanúgy elcsépelt ez a jelző, mint a világzene kifejezés. Mégis, valljuk be, a magyar egy mulatós nép, és akármennyire is szépítjük, a Balkánon vagyunk, a közeg is ebben erősít meg. De gondoljunk bele: ciki mulatni? – kérdezett vissza Kecskeméti Sanyi, aki szerint Magyarországon működik a jó értelemben vett mulatás, így szégyenkezés helyett Európának is meg kell mutatni, mi is ez az őrület.


Család és kis sámli


Az öttagú Gypo Circus – a felsorolásból eddig kimaradt Muhel Zoltán dobos és Szabó János Bence hegedűs – már-már családként tekint egymásra, de szerintük nem is lehet ezt másképp csinálni. – Amikor öten egy helyen vagyunk, valami megváltozik. A család azonban nem csak az öt zenekari tagot jelenti nekünk. A mikrobuszunk sofőrje anyamormotaként védelmezi a produkció minden komponensét – állapította meg a zenekar gitárosa. – Ha kis sámli kell, szerez egyet, figyeli minden mozdulatunkat, így olyan a színpadon állni, mintha otthon, a nyári konyhában zenélnénk.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liliána lett a könyvkirálylány

Zenés műsor köszöntötte a Somogyi-könyvtár betűbirodalmát pénteken a városháza dísztermében. Tovább olvasom