Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Mulcs készül a kidobott fenyőkből

Szeged - A környezetgazdák mától gyűjtik Szegeden a fenyőfákat, nagyjából 30 tonnát kell elszállítaniuk. Mulcsot készítenek belőlük a központi komposztálóüzemben.
Hagyományosan vízkereszt ünnepén, tehát ma szokás megválni az ünnep egyik fontos szimbólumától, a karácsonyfától. Sokan azonban nem vártak ennyit a kidobással, főleg panelházas környéken már a hétvégén is sok fenyőt láttunk a kuka mellett vagy a járda szélén. Több helyen szemeteszsákban tették ki a szebb napokat is látott örökzöldeket.

– Nekünk műfenyőnk volt, és már december 31-én lebontottuk – hallottuk Makkosházon Nagyné Kovács Tündétől. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai mától nagyjából két héten át külön gépkocsival gyűjtik a fákat. Azt kérik a lakosságtól, teljesen szedjék le a díszeket, ne maradjon rajtuk csillogó papír vagy műanyag.

Sokan már hétvégén megváltak ez ünnep fő díszétől. Fotó: Schmidt Andrea
Sokan már hétvégén megváltak ez ünnep fő díszétől. Fotó: Schmidt Andrea

– Körülbelül 30 tonna fenyő szokott összegyűlni. Mindet a Sándorfalvi úti központi komposztálóüzembe szállítjuk, ahol aprítják, rostálják, és mulcs készül belőlük. Ezt később parkokban ösvényeknél, virágágyásoknál hasznosítjuk – mondta Makrai László, a környezetgazdálkodási kft. ügyvezető igazgatója. Javasolja, hogy a fenyőfákat ne egyenként dobják ki az emberek az ablakból, hanem a korábbi években kialakult gyűjtőpontokra tegyék. A szegedi Klauzál téren álló 12 méteres ezüstfenyő, a díszkivilágítás és a Dugonics téri világító rénszarvas január közepéig marad.

Víz- és házszentelés

Az idei évtől január 6-án ünnepli a magyarországi katolikus egyház vízkeresztet, nem pedig a január 6-ához legközelebbi vasárnap – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálata. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a híveknek ma kötelező részt venniük szentmisén. Vízkeresztkor a háromkirályok gyermek Jézusnál tett látogatását ünnepli a katolikus egyház. Ekkor tartják a vízszentelés szertartását is, illetve megkezdődik a házszentelés időszaka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a háztáji piac a Szent István téren

Január 17-étől folytatódik a pénteki háztáji piacozás a Szent István téren. Tovább olvasom