Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Múlt és jelen Szeged palotáiban

Szeged - Szeged szívében naponta járókelők ezrei mennek végig a Széchenyi tértől a Dugonics térig tartó szakaszon anélkül, hogy akárcsak egy pillanatra is megállnának, s közelebbről szemügyre vennék a Kárász utcát körülvevő házakat.

Szeged az országban egyedülálló módon egy egész városrészre nyerte el 2003-ban az Europa Nostra Díjat. Ezzel a hasonló nevű szervezet a város és az adófizetők többéves erőfeszítését ismerte el, amelyben a sétálóutca régi épületeit külső jegyeiket meghagyva felújították. Később egy könyv is készült a területen található huszonkét építményről, melyben dr. Szabó Tibor rajzai mellett fontos információkat találhatunk. Dr. Nagy Péter, a könyv szerkesztője segít az építészeti stílusok és az évszámok közti eligazodásban.

A Klauzál tér sarkán mindjárt két eklektikus palotával találjuk szembe magunkat. Ha háttal állunk a platánoknak, bal kéz felől bankpalota épülete tárul elénk, amit 1873-ban a Kereskedelmi és Iparbank építtetett. Egy szűk évszázaddal ezelőtt vasáruház, vászonés fehérnemű-kereskedés, valamint csemegebolt működött az épületben, mára egy drogériákkal foglalkozó nemzetközi cég termékeit találjuk itt.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba


Vele szemben áll a Kiss Dávid-palota, ami egyébként műemléki védettséget kapott. A néhai Klein Dávid kereskedő tulajdonában állt épület számos nevezetességgel szolgál. Több mint száz éve itt üzemel a bibliai állatról elnevezett gyógyszertár, bár az épületben egykor kalapraktár és üvegkereskedés is helyet kapott. A két lépcsőház mennyezetét a római mitológiából ismert Mercurius festett alakjai díszítik, de irodalmi vonatkozása is van az építménynek. 1925-ben ugyanis néhány hónapig itt lakott Szabó Dezső író, Az elsodort falu szerzője, aki itt írta Segítség! című regénye néhány fejezetét.

A Kiss Dávid-palotával átellenben a tér legrégebbi épülete, az 1820 körül épített Wagner-ház található. A két, azonos magasságú, egységes főpárkányú épületből költözött át Alleman János cukrászdája, a mai híres cukrászda őse, a profilkötöttség jegyében azonban napjainkban is rétesillat árad az utcára. Nevében azonos, tulajdonosát tekintve azonban különböző a Kárász utca és a Kölcsey utca sarkán álló Wagnerpalota. Ez 1905-ben Baumhorn Lipót tervei alapján épült, szecessziós stílusban. A folyamatos tömegközlekedési vonalmódosításnak köszönhetően talán már csak a legöregebbek emlékeznek rá, hogy 1908 és 1927 között ezen a sarkon fordult be, illetve ki az egyes villamos.

Szecessziós mestermű az új Wagner-palota
Szecessziós mestermű az új Wagner-palota

Az utca túloldalán található a Herzel-ház. Herczel Fülöporvos lakhelye az 1870-es években épült, műemléki védettséget élvez. Ebben a házban tartott előadást 1940-ben Móricz Zsigmond, de Mikszáth Kálmán is gyakran vendégeskedett itt. Később kávéház nyílt a földszinten, napjainkban pedig egy fényképészettel foglalkozó cég üzemel itt.

A Dugonics tér sarkához érve talán a legjellegzetesebb házat, az Ungár–Mayer-palotát figyelhetjük meg. Ezt a tornyos épületet 1911-ben Magyar Ede tervei alapján építtette Ungár Benő és Mayer Áron, nmindketten fuvarozók – mai szóhasználattal élve szállítmányozási vállalkozók – voltak. Az épület érdekessége, hogy ez volt Szegeden az első háromemeletes ház. Az akkor még újdonságnak számító vasbeton szerkezetet Zielinski Szilárd számításai alapján készítették, aki az első magyar műszaki doktorként a Szent István téren álló víztornyot is tervezte. Korábban a palota helyén a Vodiáner-ház állt, ekkor működött itt az Aranybikához címzett étterem. Utána kávéház, majd vendéglő nyílt a helyén, itt muzsikált többek között a híres cigányprímás, Boldizsár Kálmán és zenekara. Ma az egyik mobilszolgáltató, egy antikvárium és egy utazási iroda működik a földszinten.

Olvasóink írták

 • 6. tour-guide :) 2008. október 28. 01:23
  „rétesillatú bank... :))

  ezt majd elmondom már idegenvezető órán is... :))”
 • 5. bubuthehun 2008. október 27. 10:43
  „Ez a cikk tökéletesen tükrözi a magyar újságirói szinvonalat. Érthetetlen, zavaros, pontatlan.”
 • 4. Suroli 2008. október 26. 18:08
  „Sziasztok! meg szeretném kérdezni a könyv pontos címét, szerzőjét! kedvet kaptam annak elolvasásához. segítségetek előre is köszönöm!”
 • 3. Sávos 2008. október 26. 14:05
  „Vagy nem volt teljesen józan a cikxerzője. Azt, hogy háziorvos valóban egybe írjuk. Nade a Fülöporvost? Jól jönne egy pszichiáter Mártonorvos is.”
 • 2. Ed Gonzo 2008. október 26. 11:56
  „Biztos régi a cikk :)”
 • 1. joy 2008. október 26. 09:02
  „A cikxerzője merre járt?
  A Kárász-Dugonics sarkán az Unicredit bank van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: Horthy Miklósnak szobor kell Szegeden

Szeged - Gyűjtésbe kezd a Jobbik szegedi szervezete, így teremtenék elő egy Horthy-szoborhoz szükséges pénzt. Tovább olvasom