Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Múltbeli értékek között

A kulturális örökség napján, ezen a hét végén országszerte megnyitják azokat az épületeket, amelyeket általában nem lehet látogatni. Az érdeklődő közönség megtekintheti például a kiszombori Rotundát, a kiskundorozsmai szélmalmot, és a sándorfalvi kastélyiskolát is.
A csanádpalotai Kelemen emlékpark. Fotó: Gyenes Kálmán
Csongrád megyében 5 település kapcsolódott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal programjához. Csanádpalotán a templomnál kialakított Asztalos P. Kálmán Tájházat nyitják meg a hét végére. Az érdeklődőket Ádók István kalauzolja, a szervezett sétára – melynek útvonala a főtértől a községháza, a templom, a Dér István Általános Iskola érintésével a tájházig vezet – előzetesen lehet jelentkezni a 30-915-70-15-ös telefonszámon. Szombaton és vasárnap látogatható a csanádpalotai Kelemen László emlékpark is. A már lezárt, régi temetőben nyugszik az első magyar színházigazgató, aki élete végén a faluban telepedett le, s két évig volt a település kántora. Sírja körül kegyeleti parkot alakítottak ki, s az 1848-as forradalom és szabadságharc, valamint az első és második világháború halottainak emeltek emlékhelyet. A szervezett sétán az érdeklődők a főtér – római katolikus parókia – szolgabírói ház – Kelemen László emlékpark útvonalat járhatják be előzetes bejelentkezés alapján, Ádók István vezetésével.

A kiszombori Rotunda szombaton és vasárnap 12 és 18 óra között lesz látogatható. Az Árpád-korban épített hatkaréjos körtemplom jelentős öröksége a kornak. Az 1939-ben felfedezett mennyezeti freskókat restaurálták.

Sándorfalván a kastélyiskolába várják az érdeklődőket. Az 1879-es szegedi nagy árvíz romba döntötte Algyőt, s a birtok ura, Pallavicini Sándor őrgróf úgy kívánta véglegesen rendezni a település sorsát, hogy az egész falut árvízmentes helyre akarta áttelepíteni. Így építették fel Sándorfalvát, amelynek egykori kastélya szombaton 8 és 12, vasárnap 13 és 17 óra között várja a látogatókat.

Az épületlátogató hét végén megnyitják a MÁV Szegedi Igazgatóságának székházát is. Az épület első két szintje 1894-ben épült Pfaff Ferenc építész tervei alapján, a harmadik szintet 1943-ban építették rá oly módon, hogy a tetőszerkezetet nem bontották le. A francia neoreneszánsz stílusú építmény szombaton 9 és 16 óra között, vasárnap 9-től 12 óráig látogatható. Az érdeklődők megtekinthetik a Vasúttörténeti Kiállítás több működőképes, élethű, az eredetivel minden részletében megegyező modellmozdonyait is.

Kiskundorozsmán a Faragó-féle, 1973-ban újjáépített szélmalom az alföldi gabonaőrlés és takarmánydarálás XVIII. és XIX. századi technikáját szemlélteti. Szombaton és vasárnap 10 és 17 óra között várja az érdeklődőket.

Szegváron a volt megyeháza épülete, az egykori Károlyi-kastély a települést átszelő Kurca patak partján áll. Az 1723–1727 között épült barokk stílusú épület szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között látogatható.


Kő kövön... marad!

Franciaországból indult 1984-ben az a kezdeményezés, amelynek során egy hétvégére megnyitják azokat a műemlékeket és középületeket, amelyek többnyire zárva vannak a nagyközönség előtt. A mozgalomhoz idén Magyarország mintegy 250 települése csatlakozott, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az ingyenes épületlátogató hétvégét Kő kövön... marad! mottóval hirdette meg. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Szentes a nyertes

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt… Tovább olvasom