Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Multi vs. piac - tényleg a hiperben olcsóbb az élelmiszer?

Szeged - Uszítás 2.0, most éppen a hazánkban megtelepedett élelmiszerláncok ellen. Tényleg olcsóbb az "optimális üzemmérettel" rendelkező áruház? Összehasonlítás.
A rendszerváltás egyik legnagyobb eredménye, hogy hazánkban is megjelentek a kisebb-nagyobb élelmiszerláncok. Az ezredfordulóra megszokottá vált, hogy a 9 forintos zsömléért rohanunk a Tescóba, az újonnan nyílt Lidl, Aldi százforintos söréért egyesek egymást ölték.

A bevásárlóközpontok elterjedésével a piacok vesztettek jelentőségükből, komoly élelmiszerbotrányok kellettek, hogy ismét a hazai, még inkább a helyi áru felé forduljunk. A KDNP „plázatiltó" ötlete nyomán arra kerestük a választ – a helyi piac élelmiszerei, vagy éppen a multi árui a jobbak.

A Mars téri piac. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Kényelmi felár?

A hiperekben éjjel-nappal vásárolhatunk. Ennek megfizetjük az árát. Igaz, hogy a 190 forintos kenyér csődbe viszi a pékeket, de úgy tűnik a magyarok többségét ez sem érdekli. Így a multik, plázák, hiperek ellen ágálni felesleges, hiszen mi járunk oda. Vásárolni vagy csak éppen „mert menőbb, mint a piac."

Ellátogattunk a Mars térre, ahol a legkönnyebb összeszedni az általunk oly kedvelt zöldségeket, húsokat, szalámikat vagy éppen pékárukat. A pünkösd utáni pangásban alig találtunk kofát, azonban még így is bőven volt miből válogatnunk. A húsosoknál kezdtük – a Hungerit csirkefarhátja már 135 forintért a kosarunkba kerülhet, a csirke alsó combért 629, a negyed csirkecombot kilónként 519, egész szárnyast 699 forint/kilóért kaphatunk. Sertés után kutatva a Derekegyháziak húsboltjánál kötöttünk ki. Az eladótól megtudtuk, hogy ünnep után még nincs friss hús, így semmit sem raknak ki a pultba. – Ma vágunk, egyébként hetente háromszor – mondta a delmagyar.hu-nak a hentes, amikor az áru frissességéről kérdeztük. A készséges mészáros elárulta, egymással is versenyeznek a piacon, így a kereslet is alakítja az árakat. Minden malachús 1000 forint alatt – meg is lepődtünk, hogy combot is kapunk ennyiért. A kolbászokat, angolszalonnát vagy éppen a csípős szalámit nézegetve azt is észrevettük, hogy a bolti árak töredékéért hozzájuthatunk az íncsiklandó finomságokhoz. – A szárazkolbász 1500-ért megy. Kiesik a láncból a felvásárló, a kereskedő, ezért olcsóbb az áru. A multi nem az olcsón adott fél kiló húsból él, hanem a sok apróságból, amit mellette megveszünk – magyarázta a férfi, aki szerint az elmúlt években jelentős drágulás nem volt.

A piac kétségtelen előnye, hogy gyorsabban a pultra kerül a portéka. Hiába a megbízható hűtőlánc, a szedéstől, vagy éppen a vágástól akár egy hét is eltelhet mire a multik polcaira kerül a tarja vagy éppen a paradicsom. A helyben termelt áru frissebb.

A zöldségesstandokat végignézve észrevettük, hogy kis sétával kilónként 20-30 forintot is spórolhatunk. Az újkrumpliért 120-160, a zöldborsó kilójáért 250, a hagymáért 200 forintot kérnek. Megjelent már a kovászolni való uborka, a tojás darabja 20-30 forint között mozog. A kellemes tavasznak és nyárnak köszönhetően kapható cseresznye is, 350-450 forint között. Spenót, paradicsom, káposzta, uborka és még ki tudja mi minden, amit elfelejtettünk megnézni – frissen elérhető a piacon. Sokan már írják is – „de az álőstermelő is a nagybanin vásárol". Ez könnyen elképzelhető. Viszont amíg a multiban akár egy hét is eltelik, mire az áru a polcra kerül, addig ez a piacnál 1-4 nap. És a piacon már nem adják el a fonnyadt, vagy éppen hibás, másodosztályú árut...

Visszatérve az árakra, a paradicsom 250-300, az erős paprika darabja 50, a fehér paprika kilója 400-420 forint. Amíg a 250 forintos őszibarackból válogattunk azt is megállapíthattuk, hogy a dohányosok a szabadtéri piacról nincsenek kitiltva – így kedvükre füstölhetnek vásárlás közben. – Nálam lehet tökölni – mutatta kilónként egy százasért adott portékáját az egyik piacozó.

A Mars téri piac. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Visszaléptünk a csarnoki csirkésekhez, miközben arról beszélgettünk, hogy ugyan fogkefét és macskakaját nem lehet a piacon kapni, de az alapvető élelmiszerekért megéri kijönni. A mórahalmi húsosoknál kacsát, kakast, marhát, bárányt és még ki tudja mi mindent lehet kapni. Van választék bőven. Áraik ugyan magasabbak mint a derekegyháziaké, de hétköznap délelőtt lévén még így is kisebb sor állt náluk.

Optimális üzemméret

Hosszútávon értelmezhető fogalom. Az az üzemméret, amely mellett az adott kibocsátás maximális profitot eredményez, vagy ami ugyanaz, minimális költséggel állítható elő.
Minden kibocsátáshoz tartozik egy optimális üzemméret és fordítva, minden üzemméret legalább egy kibocsátás esetén optimális (diszkrét esetben több kibocsátáshoz is ugyanaz az optimális üzemméret tartozik). Ez utóbbi(ak) az adott üzemméret optimális kibocsátása(i). Adott üzemméret mellett az üzemmérethez tartozó (rövidtávú) AC görbének az a pontja az optimális termelési pont, amely az üzemméret optimális kibocsátásához tartozik.

A piac magasztalása után egy közeli hiperbe is benéztünk, hogy lássuk – tényleg olcsóbb-e az optimális üzemmérettel rendelkező egység. Fontos leszögezni, míg a Mars téri kofák hírből sem ismerik a nyugtát, addig a multik mindent elszámolnak. Az akciós szeletelt, vákuum csomagolt szalámi kilója jóval 4 ezer forint feletti, egyedül a szendvicssonka ezer forint alatti. Kétségtelen előnye a multinak, hogy éjjel-nappal nyitva van, számlát ad és hűt is ránk. Azonban a zöldségsort végignézve elkeseredtünk. Újkrumpli kilóját 230-ért, Makón csomagolt 4 darabos kínai fokhagyma több mint hatszázért, vöröshagyma 300–ért, tököt szintén 300-ért, kovászolni való uborkát 400-ért kínálnak. A magyarnak címkézett paradicsom kilója 400 forint, a szabad szedésű 300. A TV paprika 450 forint. Találtunk még 650 forintos spanyol cseresznyét és csírát is – utóbbi az E-Coli őrület miatt inkább kerülendő.

Tálcás alsó és felső csirkecombot 630, farhátat 350, egész csirkét 705 forintért kaphatunk. Az oly divatos csirkemell filé 1298-ért kapható. Azonban a sertéshúsok kilója az akciós termék kivételével inkább 1100 mintsem 1000. A kolbászok jellemzően 2-2 ezer 500 forint forint között kaphatók, azonban a mindent vivő 1200 forintos trappistát a Mars téri piac nem tudja überelni. Csakúgy, mint a 190 forintos akciós kenyérrel sem tud a pék versenyezni.

Összehasonlításukból kiderül, hogy míg a multi 1-2 termékkel csábítja a vásárlókat, addig a piac szezonban sokkal olcsóbb. És jobb minőséget is kaphatunk. Azt persze mindenki maga kell, hogy eldöntse, a „teszkózás" öröme, vagy éppen a hazai termékek vásárlásra a fontosabb. Utóbbi pártállástól független – annak ellenére, hogy egyes politikai erők ezt másképp kommunikálják.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. Büfékocsi 2011. június 16. 21:24
  „Ja tényleg, éljenek a multik, majd el felejtettem! A teszkó megengedheti magának a beszállítóival szemben a 180 napos fizetési határidőt? Haha, aztadenagyonkorrekt multik! Ja és még valami azoknak, akik elhiszik, hogy a nemzetközi kereskedelmi láncok micsoda, hihetetlen nagy hasznot hajtanak agyontiport éhenkórász hazánknak és lakóinak. Mikor, és hol fog meglátszani ezen hatalmas cégek hazánk gazdaságára gyakorolt pozitív hatása? És kik lesznek mindennek a haszonélvezői? Segítek, itt sosem fog meglátszani! Ha a magyar ipar termeléséből kivennénk a nagy autógyárakat, amelyek itt működnek, jóformán nem maradna semmi, amit gyártunk! Ez ám a gyászos helyzet gyerekek! A célja az az országunkat irányító - egyébként végtelenül korrekt hatalmi elitünknek - hogy sohase érezhessük önállónak magunkat, soha semmiben ne lehessünk függetlenek. Érthető? Ezek a kereskedelmi cégek azért jönnek ide, hogy eladják nekünk az időnként szépen becsomagolt semmit, és trágyát, ja és, hogy akkora hasznuk legyen amit mi el sem tudunk képzelni! És a profit pedig folyik, mit folyik, ömlik kifelé országunkból anyacégeik számlájára, és mi még örülünk, hogy mindez végső soron nekünk is hasznos.....hahaha ez a legnagyobb baromság amit valaha hallottam!”
 • 66. nagypappa 2011. június 16. 17:39
  „61. nemsemmi

  Jó pap is holt tanul....

  ÉS mi van a fejfájára írva: Tanulmányait befejezte.”
 • 65. nagypappa 2011. június 16. 17:13
  „60. Kisg 2011.06.16. 05:59

  Bocs igazad van, ma láttam Vásárhely és Székkutas közt is árulják már.
  Na akkor mitől ŐSZI, mikor a cseresznyével együtt érik?
  Egy barátomnak jó nagy területen van barackosa telepítve, de az övé még nem érik.”
 • 64. macs 2011. június 16. 11:28
  „50.Naca,
  Ja elfelejtettem egy apróságot. Lehet, hogy TAO kedvezményt kapnak, de rájuk is vonatkozik a helyi iparűzési, építményadó és társadalombiztosítási járulék fizetési kötelezettség. Tehát az az állítás, miszerint nem adózik barokkos túlzás.”
 • 63. Vega 2011. június 16. 11:21
  „50. Naca,
  "Mikor egy multi megnyit, évekig adómentességet, vagy legalábbis adókedvezményt kap. Mikor van erre lehetősége egy piacon árusító termelőnek, vagy üzlettulajdonosnak?"

  gondolom majd akkor ha neki is lesz kb. 500-600 alkalmazottja, akik a fizetésük után persze nem keveset adóznak is. jótékonykodik, véradást, városi futást szervez, odaadja a parkolóját a magyar nemzeti cirkusznak, napról napra több kamionnyi magyar árut rendel 40-50 millió forint értékben, a sajátmárkás termékeit nagyrészt magyar gyártókkal készítteti, és mindeközben olyan szinten folyatja külföldre a pénzét hogy a hitelböl felépitett hipermarketje kb. 20 év után lesz nullszaldós. tovább is van mondjam még?:)”
 • 62. macs 2011. június 16. 10:59
  „50. Naca,
  "Mikor egy multi megnyit, évekig adómentességet, vagy legalábbis adókedvezményt kap. Mikor van erre lehetősége egy piacon árusító termelőnek, vagy üzlettulajdonosnak?"
  Mikor, mikor? Amikor nem ad számlát. Rögtön 25% zsebbe.”
 • 61. nemsemmi 2011. június 16. 10:21
  „Én hetente 2x megyek a piacra,válogatok nem csak az áruk, hanem az árusok között is.Apróbb dolgokat (csokor petrezselyem,pár szál virág,házi tojás) együttérzően mindig kis öreg bácsiktól,néniktől veszem meg,tényleg látszik rajtuk,h az a pár forint is jól jön nekik a kis nyugdíjuk mellé... Tegnapi kalandom:nénike dicsérte a tojásait,reggel szedte ki a tyúkok alól,olyan frissek, hogy kicsi gyereknek is bátran adhatom. Amint pakolom át a dobozomba,virítanak a piros pecsétek a tojásokon... ráadásul pl (tehát LENGYEL!!) Visszapakoltam,megokolva h miért,és a néni MEGMAGYARÁZTA:magának vette az óccsót a L...ben,hogy a jót el tudja adni a piacon és valahogy összekevert pár darabot,mikor bepakolt... Nem tudott leszoktatni a piacról ez a kis affér,de úgy látom,megjelentek a piacon a "megélhetési" őstermelők....:( Mostmár a piacra is szemüveggel megyek... nem olvasóval,emberlátó szemüveggel....”
 • 60. Kisg 2011. június 16. 05:59
  „Nagypappa, hát ez a barack tuti, hogy nem külföldi. Ettem ilyet is, olyat is, megismerem az ízvilágot. Ez a kicsi, de édes, nem magvaválós őszi bizony a miénk. Mivel sok volt a napsütés, hamarabb beért a sárga- és korai őszibarack.”
 • 59. nagypappa 2011. június 16. 04:52
  „45. Vega 2011.06.15. 13:21

  Aki ilyen olcsón vásárol az olyan minőséget is kap.
  Sajnos a fiatalok nagy része nem tanul meg a szüleitől vásárolni.
  A legolcsóbbat és a legdrágábbat nem veszem meg. Az árnál sokkal fontosabb a minőség.
  Van egy barátom aki BIO centrikus vásárló. Elmondtam neki, hogy a a bio és nem bio közt az a különbség, hogy a biot éjszaka permetezik. Hiába veszel meg egy olcsónak tűnő hagymát, mikor tisztításkor nagy részét kidobod.
  ( a Mezőker Kft-nél tisztítva, szeletelve megkapom annyiért mint a piacon sárosan, koszosan)
  Mikor bemutattam neki a piac működést, ki miben varázsló, nem akarta elhinni. Bizony volt olyan bácsika aki egy kg hagyma helyett 65 dekát adott, a kávézósban a kávét csak műanyag pohárba kapta. Azt hitte, hogy a kávé árában benne van a pohár is, ezért haza vitte.
  Szerintetek a mai napon a sárga és görögdinnye hol termett? Tényleg elhiszitek, hogy kis hazánk területén? Magyar őszibarack... van. Csak még fenn a fán és ződ a rejtőszíne.
  Sok a naiv vásárló.”
 • 58. iguana 2011. június 16. 00:30
  „Ezért kár volt 4:34-ig fennmaradni, vagy akkor felkelni megírni a cikket.
  Még a szerző által linkelt oldalon is világosan le van írva abban a kemény 7 sorban, hogy az LMP javaslatáról van szó.
  Ennyire futja a többszáz millióból, amit a Lapkom kiadó zsíros reklám- és marketingszerződésekből kap a várostól?
  Abból futná pedig diszlexiakezelésre is a kollégák részére. :)”
 • 57. tirpák 2011. június 15. 23:08
  „aszongya aquila0126: A 190Ft-os Tescos kenyér még harmadnap is ehető. szerinted mé ? beszégessé teszkós pékekke azt kérdezd meg hogy mi az a szar amiből sütik ők se tudják megmondani”
 • 56. havranek 2011. június 15. 20:59
  „Minden vasárnap a vásárhelyi piacon vásárolok így saját tapasztalatból vitatom azt a megállapítást ,"hogy a kofák hírből sem ismerik a nyugtát" . Tapasztalatom szerint 90% -ot meghaladó a nyugtát adók aránya ,sokan közülük pénztárgéppel is rendelkeznek .”
 • 55. antikos 2011. június 15. 20:21
  „Nem voltam teszkóba vagy két éve. Kizárólag kipróbált emberektől vásárolunk hazai terméket. Kis utánjárás, nagy spórolás, jó ízű és egészséges ennivaló!!!”
 • 54. aquila0126 2011. június 15. 18:23
  „50. Naca 2011.06.15. 16:11
  A 190Ft-os Tescos kenyér még harmadnap is ehető. Próbáld ezt meg a Cserepessorival. Másnap kihullik a bele.”
 • 53. Satnya 2011. június 15. 18:20
  „A piacon eredeti zsombói epret vettem ami 650.-Ft volt, és otthon vettem észre, hogy össze van fonnyadva, és a hegye mindegyiknek meg volt rothadva. Magyarul import több hete állott sza.t vettem, mintegy 3000.-Ft-ért. ( A megszokott epres csajom, ( a gombások előtt kettővel) nem volt kinn.....)
  Természetesen ezt is egy "őstermelő" árulta.........”
 • 52. Kisg 2011. június 15. 16:55
  „A piaccal van egy kis gond... Egy előttem kommentelő már leírta, hogy többször vett vegyszerízű zöldséget. Én is. Csak én nyersen eszem a zöldséget, így még inkább kijön a nem odaillő íz :-( A tragédia az, hogy különböző eladóktól vettem alkalmanként, nem ugyanattól... Aztán egyszer ismerősöm venni akart paradicsomot, kérdezte, én nem? Mondom, állandóan vegyszeríze van, mire az árus, akinél álldogáltunk, megkért, hogy kóstoljam meg a termékét. Annak isteni íze volt, azóta hozzá járunk, de másba még bele- belenyúlunk máshol... Most egy biotermelő azt ajánlotta, hogy vásárlás előtt szagoljuk meg az árut. A baj az, hogy eddig is csináltam, de olyan vegyszereket sejtek, aminek szaga alig, csak íze van. Szerintem időnként szúrópróbaszerűen ellenőrizni kellene az ÁNTSZ-nek, mit árulnak a piacon.
  A panel... akármizés meg gusztustalan. Sokan örülnek még annak is, hogy panel van a fejük fölött. Amíg van... Nem mindenki lusta, élhetetlen, munkakerülő, aki panelban él. Az öregek ott öregedtek meg, lassan a nyugdíjuk arra sem elég, hogy fenntartsák a "luxust", a fiatalok közül meg sokat nem tudtak a szüleik "lakás, kocsi, bankbetét" hátszéllel indítani, és örülnek, ha önkormányzati panelra telik. Nem a lakóhely minősíti az embert...”
 • 51. ráérő 2011. június 15. 16:33
  „Reám mint vásárlóra számitana a multik közül bármelyik is,akkor már a nyitás utáni első évben elköltöztek volna ahonnan jöttek.....”
 • 50. Naca 2011. június 15. 16:11
  „Mikor egy multi megnyit, évekig adómentességet, vagy legalábbis adókedvezményt kap. Mikor van erre lehetősége egy piacon árusító termelőnek, vagy üzlettulajdonosnak? A hiper több lábon áll, azért tudja esetenként fillérekért adni a termékeket, bár azért a 190 forintos kenyeret megnézném, mármint hogy mi van benne. Mindenesetre kitartok a piac mellett és szerintem nagyon sok más ember is. Nem ma, hanem szombaton kellett volna kimenni piaci sétára, mozdulni sem lehetett a Mars téren.”
 • 49. macs 2011. június 15. 15:24
  „48. Buvana,
  Nem védem a Tescot, de rájuk is vonatkozik a helyi iparűzési, építményadó és társadalombiztosítási járulék fizetési kötelezettség. Tehát az az állítás, miszerint nem adózik barokkos túlzás.
  Tesco-Global Áruházak Zrt. a 2010.02.28-án zárt pénzügyi évében 2,695 milliárd forintot fizetett be helyi iparűzési adóként, további több mint 650 millió forint építményadóval finanszírozta a helyi önkormányzatok működését.”
 • 48. Buvana 2011. június 15. 14:12
  „Vega!Igazad van hogy kulcsmondat, viszont azt elfelejted hogy a te hipered nem fizet adót évtizedek óta, csak viszi ki a pénzt Magyarországról, ez idáig több ezer milliárdot.
  Inkább maradjon az Áfa nélkül áruló kofáknál a pénzem!!”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomvilág várja a nézőket a szegedi Tragédián

Különös álomvilág várja majd a nézőket a Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi, nyolcvanadik évadjának nyitóelőadásán, Az ember tragédiáján. Tovább olvasom