Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Munkában a bogarasok

Szeged - A bogarasok. Így ismeri mindenki Horváth Istvánékat. Apa és fia Szeged legismertebb rágcsáló- és rovarirtója. Egy sándorfalvi étterembe, egy szatymazi tanyára és egy szegedi kocsmába kísértük el őket.
– A panellakásokban telepszik meg a legtöbb rovar. A sok közös átjáró és a lakók zsúfoltsága kiváló életteret biztosít az állatoknak – magyarázta Horváth István, a Fedora Plus Kft. ügyvezetője. A szegedi szakemberhez és fiához csatlakoztunk, hogy megismerjük a rágcsáló- és rovarirtást. Első állomásunk egy sándorfalvi étterem volt. Horváthék menet közben meséltek a szakmájukról. Megtudtuk, hogy a szalmonellát okozó baktérium a csótány és a hangya hátán is megtelepedhet, összesen 78-féle baktériumot hordoznak. Azt is elmondták, hogy az egerek vizelete fertőző agyhártyagyulladást is okozhat.

Apa és fia a lakás bármely részén felveszi a harcot a hívatlan vendégekkel. A szerző felvétele
Apa és fia a lakás bármely részén felveszi a harcot a hívatlan vendégekkel.
A szerző felvétele

– Télen leginkább a vándorpatkányok ellen kell védekezni az ilyen és ehhez hasonló helyeken – mondta a fiatalabb Horváth István a sándorfalvi étteremben, miközben az emberre veszélytelen mérget helyezte el a legfontosabb helyeken. Hangsúlyozta: a feromontartalmú szer vonzza az állatokat, amelyek beleragadnak a csapdába.

Gázmesterek

A két bogaras egészségügyi gázmester végzettséggel rendelkezik, rajtuk kívül körülbelül 200 embernek van ilyen az országban. Elmondták: olyan irtószerekkel is dolgozhatnak, amivel más nem, többek között a cián-hidrogénnel. Nekik kellett az országot járva a madárinfluenza idején a fertőzött állatokat elpusztítani.

Egy szatymazi tanyára azért mentünk, mert a padlásra rágcsálók költöztek. Saját szemünkkel bizonyosodtunk meg róla, hogy igaza volt a segítséget kérő nőnek, apró ürülékdarabok lepték el a felső szintet.

– Itt rengeteg a hívatlan vendég – mondta Horváth István, majd szétdobálta a mérgeket, amiből a garázsba is jutott. Az asszony aggodalmát, amely szerint a kutyájára is veszélyes lehet a szer, a rangidős bogaras hamar csillapította: ráharapott a készítményre. – Elképesztően keserű az íze, ehetetlen. A háziállatok soha sem vennék a szájukba, a rágcsálók pedig a feromonra mennek, nekik nincs kifejlett ízlelőbimbójuk.

– Jelenleg rágcsálószezon van. Aminek viszont nincs szezonja, de állandóan jelen van, az az ágyi poloska, a csótány és a nyest – mesélték. Elmondták, hogy az ágyi poloska nagyon kicsi, gyufafej nagyságú, éjszaka támad. Amikor valaki arra ébred, hogy sok helyen viszket, piros kiütések jelennek meg rajta, abból valószínűleg ilyen állatok lakmároztak az éjszaka.

Innen nincs menekvés a kártevőknek. Mérget helyez el a gázmester. Fotó: Karnok Csaba
Innen nincs menekvés a kártevőknek. Mérget helyez el a gázmester.
Fotó: Karnok Csaba

A feromontartalmú mérgeken kívül – amit Spanyolországból hozatnak – fertőtlenítőszerekkel, csapdákkal is dolgoznak. Egy szegedi kocsmában egy csöppnyi speciális szert kentek a falra, amitől három csótány is elpusztulhat. Egyébként pedig éttermeket, bárokat, lakásokat, cégeket, gyakorlatilag mindent megtisztítanak a nemkívánatos állatoktól.

Olvasóink írták

 • 4. varadipal 2012. február 21. 17:40
  „Le a kalappal, kitűnően dolgoznak.Amikor megvettem a lakást, versenypálya volt a csótányoknak. Kihívtam a Fedorát, azóta, több mint 3 éve a rovaroknak írmagját sem látom. Kéthavonta pár fillérért kijön a cég képviselője, nyomópisztolyból pár pettyet kinyom olyan helyekre, ahol nem látszik, és a csótányok nagy ívben elkerülik még a bejárati ajtóm környékét is. Belátom, az sem árt, ha valaki tisztán tartja a lakását, de egy tízemeletesben elég egyetlen koszos lakó is, hogy a csótűányok szétszaporodjanak. A társasház is előfizetett rendszeres karbantartásra, nincs is rovar egy sem.Az ilyen megbízható cégek kellenek, nem az "eltünök a pénzzel" tipusú gazfickók.Nem vagyok marketinges, de csak ajánlani tudom a Fedorát.”
 • 3. gedeon 2012. február 20. 21:42
  „- Miből veszed észre, hogy kosz van nálad?
  - ???
  - Abból, hogy még a csótányok is papucsban járnak.”
 • 2. Egyolvasó 2012. február 20. 18:30
  „A maradék 935326526765865432412 meglátja a három testvérük holtestét és fejvesztve menekülnek a helyszínről.”
 • 1. tonyk 2012. február 20. 08:48
  „"Egy szegedi kocsmában egy csöppnyi speciális szert kentek a falra, amitől három csótány is elpusztulhat."

  Az igen. Mind a három! A maradék 935326526765865432412-vel mi lesz?

  (x)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

124 centire nőtt Szeged legkisebb egyetemistája

Százhuszonnégy centis magassággal is lehet teljes értékű életet élni – állítja Horváth Péter. Tovább olvasom