Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Munkalehetőség ukrán, orosz nyelvtudással

Lehetetlen elhelyezkedni anyanyelvi szintű orosz, ukrán nyelvtudással Szegeden. Holott itt is vannak cégek, amelyek a keleti piacok felé nyitnak – tapasztalja az Ungvárról áttelepült Bornemisza Katalin.
Bornemisza Katalin lehet, hogy lapunk segítségével talál munkát. Fotó: Karnok Csaba
Egyre erősebb a törekvés a magyar cégek körében a keleti piacok visszaszerzésére. Egyre több az igény olyan emberekre, akiknek speciális ismereteik vannak Oroszország és a többi, volt szovjet utódállam területén – a helyismerettől, az ottani tárgyalási szokások ismeretén át a nyelvtudásig. Újságban, tévében, rádióban legalábbis ezt lehet olvasni, látni, hallani. S mi a valóság? Bornemisza Katalin oroszul, ukránul egyaránt anyanyelvi szinten beszél – s persze ugyanígy magyarul is. Tizenhat éve él Magyarországon. Budapesten egy orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkező cégnél helyezkedett el.

– Láttam egy álláshirdetést, oroszul beszélő, műszaki végzettséggel rendelkező tolmácsot, fordítót kerestek. Elmentem, bemutatkoztam, mondtam, anyanyelvi szinten beszélem az ukránt és az oroszt. Hát a műszaki végzettség? – kérdezte az ügyvezető igazgató. Az nincs – mondtam. Egyáltalán, mi a maga végzettsége? Amikor megmondtam, hogy zongoratanárnő vagyok, kis híján hátravágódott a székben, de amikor magához tért, mondta: tudja mit, próbáljuk meg. A cég Oroszországban és a többi szovjet utódállamban kötött üzleteket, rögtön kaptam egy csomó fordítanivalót. Két hét múlva mondta az ügyvezető: beváltam, maradhatok.

Innentől kezdve Katalin alig látszott ki a munkából. Mindennemű levelezés, szerződéskötés, műszaki egyeztetés, üzembe helyezés, szervizelés esetén ő fordított-tolmácsolt. „Előző életében" is sokfelé megfordult Oroszországban és környékén, a balti államoktól a Krím-félszigetig – s most alkalma nyílt üzleti tárgyalásokon kamatoztatni ismereteit. Emellett maszekolni is volt energiája: a Ferihegyi repülőtértől kezdve kerületi bíróságon át a bevándorlási és állampolgársági hivatalig mindenütt kapott megbízásokat.

Nincs kereslet

Csongrád megyében egyelőre alig észlelhető a munkaerőpiacon a „hódítsuk vissza a keleti piacokat" irányzat a cégek között. Az elmúlt egy év során összesen két embert kerestek vállalkozások ukrán, orosz nyelvismerettel a munkaügyi kirendeltségen keresztül.

Aztán jött a fordulat: lányát fölvették a szegedi egyetemre, ide költöztek. Augusztustól kezdve folyamatosan állást keres Bornemisza Katalin. – Most már egyszerű adminisztrátori munka is jó lenne – mondja –, de ez sincs. A cégeknél, ahol sorra-rendre érdeklődöm, nagyon udvariasak, megígérik, majd visszaszólnak. Vissza is szólnak, és mondják, sajnos nem én kaptam meg az állást. Egyéni vállalkozó vagyok – folytatja –, de eseti megbízást is csak egyetlenegyszer kaptam, a röszkei határőrségen fordultak meg dél-oszétiai átutazók, ott kellett fordítani. Ennyi történt augusztus óta – részletezi helyzetét. – Ha tudom, hogy Szegeden ez a helyzet, megpróbáltam volna rávenni a lányomat, fölvételizzen Egerbe, ott biztos kapok állást... Ez ugyan humorosan hangzik, de nem az. Tartalékaimból élünk, azok pedig egyre fogynak.

Megkerestünk néhány nagy céget Szegeden, amelyek keleti kapcsolatokat ápolnak, illetve bővítenek. A Pick Zrt.-nél azt mondták: ugyan vannak terveik a keleti piacokkal, de jószerével nem létezik nyelv, amelyet ne ismerne egyik vagy másik munkatársuk – úgyhogy cégen belül oldják meg a kérdést. Egy másik nagyvállalkozás egyik vezető embere viszont pozitív fejleményről értesített: jelen pillanatban is vannak fordítást igénylő kapcsolataik egy ukrán céggel, és éppen ukránul tudó embert keresnek. – Folyamatos munkát most nem tudunk biztosítani, de alkalmit, megbízáson alapulót igen – mondta. Katalin, ezt megtudva, abban reménykedik: az alkalmiból később akár állandó is lehet. Lehet, hogy rendeződik a helyzete?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küld a komposztáló üzem

Elkészült, és már próbaüzemben dolgozik a sándorfalvi úti hulladéklerakó gigantikus méretű… Tovább olvasom