Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Munkát szeretne, hogy családot alapíthasson

Szeged - Ötezer forintnál is kevesebből él havonta Fejes Imre. Két éve leépítés miatt elküldték munkahelyéről, azóta nem talál állást. Pedig nagyon szeretne: összeköltözne sérült szerelmével és annak szintén sérült gyermekével. Jelenlegi albérletéből tegnap küldték el.
– A kedvesemmel szeretnék összeköltözni – fogalmazta meg egyetlen vágyát Fejes Imre. A 38 éves férfi lapunktól kért segítséget, mert két év után úgy érzi, minden reménye elfogyott.

Nem anyagi támogatást szeretne, csupán lehetőséget, hogy dolgozhasson. Tizennégy évnyi munkaviszony után küldték el korábbi munkahelyéről, azóta nem talál állást.

– Négy piacképes szakmám is van, mégsem megyek velük semmire. A kertész és parkgondozó, valamint a gyékényszövő és fonó szakmát még fiatal koromban szereztem. Miután munkanélküli lettem, elvégeztem egy árvízvédelmi- és vízkárelhárító, valamint egy villanyszerelő-képzést is, hátha könnyebben el tudok helyezkedni. Mégsem kellek sehova.

A férfi most az aktív korúak ellátását kapja, vagyis 22 ezer 800 forintot. Ebből huszonkettőt fizetett ki eddigi albérletére, ahol éppen tegnap mondtak fel neki. A nyári konyhából kialakított lakrészben csupán egy egyszemélyes heverő, egy komód és egy asztal áll. Fürdeni a főépületben, a főbérlőnél tudott, télen pedig egy fatüzelésű kályha adott meleget. De ezt is megbecsülte, hiszen befogadták.

Imre sérült szerelmével szeretne összeköltözni, de nincs miből és hová. Fotó: DM
Imre sérült szerelmével szeretne összeköltözni, de nincs miből és hová. Fotó: DM

– A megmaradó nyolcszáz forintot pár ezerrel ki tudtam egészíteni alkalmi fűnyírásokból és kaszálásokból. Így sem jutott azonban ötezer forintnál több, amit beoszthattam – mesélte. Enni is úgy tudott, hogy a barátai segítették, illetve elment az adományosztásokra.

Imre a családjára sem számíthat. Édesanyja öngyilkos lett, amikor 11 éves volt, két testvérével pedig apjuk számára túl nagy kihívást jelentettek, így állami gondoskodásba kerültek. Azóta mindegyiküket eltemette. Egyedül kell tehát boldogulnia, és mindennap megküzdeni a legfontosabb kérdéssel: mit tud enni. Most azonban ennél is fontosabb, hol lakik ezután, hiszen egy hónapon belül el kell költöznie.

– Hol találok ennyi pénzért albérletet? – tette fel sírva a kérdést. Ráadásul így reményét is elvesztette, hogy közös otthona legyen párjával.
Éva agyvérzéssel született, 12 éves gyermeke szintén sérült. A férfi mindkettőjüket elfogadja, a nőt láthatóan rajongásig szereti.

– A szülei rossz szemmel nézik a kapcsolatunkat, de mi akkor is közös jövőt terveztünk – simogatta meg szerelme kezét. Imre abban bízott, ha kapna egy 8 órás állást, meg tudna fizetni egy olyan albérletet, ahová az egész család beköltözhet. Sőt, egyszer talán azt is megengedhetnék magunknak, amiről most még csak álmodoznak: hogy elmenjenek a strandra, vagy beüljenek egy moziba. Tegnap azonban mindez semmivé foszlott, hiszen nemhogy állása, otthona sincs már.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Pál is a hirosimai fesztivál díszvendége

Az augusztus 21-én kezdődő 15. Hirosimai Animációs Filmfesztivál díszvendége idén Magyarország. Tovább olvasom