Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Munkát találni Pesten is nehéz

Szeged - Sokak szerint Budapesten egyszerűbb állást találni, mint bárhol máshol az országban. Három Szegedről felköltözött munkakereső fiatal osztotta meg velünk tapasztalatait.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján található adatok alapján Szegeden 5,86 százalékos a munkanélküliség, Budapesten 4,12. Ez is közrejátszhat abban, hogy sok szegedi, illetve a városban végzett fiatal gondolja úgy: megcélozza a fővárost, ott keres munkát.

– Múlt szeptemberben költöztem fel egy barátommal szerencsét próbálni, ő már vissza is tért Szegedre – meséli Justyák Péter. – Munkát találni Pesten is nehéz, azonban sohasem gondoltam volna, hogy két diplomával ennyi ideig tarthat.

A 24 éves fiatalember angol–kommunikáció szakon végzett a Szegedi Tudományegyetemen tavaly tavasszal. Megszámolni sem tudja, hány helyre adta be jelentkezését, a legváltozatosabb munkákra. – Már játékkonzol-tesztelőnek is jelentkeztem, de sajnos nem jeleztek vissza, pedig motivációs levelet rutinból írok.

Az általános tapasztalat egyezik Péterével: a legtöbb helyről nem is válaszolnak az álláskeresők e-mailjére, sokan annak is örülnek, ha egy válaszlevélben udvariasan elutasítják őket. Péternek annyi érdekes története született, hogy internetes naplót kezdett vezetni az élményeiről.
Csak tippelni tud: körülbelül 40 állásinterjún járt a hat hónap alatt. Félretett pénze már nem sokáig tart, reménykedik benne, hogy előbb-utóbb sikere lesz.
Átlag 600

Az egyik legismertebb munkakereső honlap humánerőforrás részlegén dolgozó hölgy szerint egy állásra átlagosan 600-an jelentkeznek. Előfordul, hogy egy helyre 10–15 pályázó van, de olyan is, hogy több ezer.– Két hónapja vagyok a fővárosban, körülbelül egy hete dolgozom telemarketingesként – osztja meg velünk Kis László. Ő gyógymasszőr végzettségű, Szegeden már dolgozott az egészségügyben. Pestre azért költözött, hogy jó állást találjon. Péterhez hasonlóan mindenféle munkakörre jelentkezett, több százra tippeli az elküldött önéletrajzai számát.

– A napokban iratkozom be angolnyelv-tanfolyamra, lassan elköltözöm az országból. Elég kilátástalannak látom a helyzetet, ha a fővárosban sem találok normális munkát, akkor irány külföld – mondja.

– A párommal költöztünk fel szeptemberben – meséli Nagy Petra, aki némettanárként végzett a szegedi bölcsészkaron. – Helyettesítő tanárként dolgoztam decemberig, azóta sajnos semmit sem találtam. Naponta három önéletrajzot küldök átlagosan – szomorkodik a 26 éves lány. Párja azonban megtalálta a számítását, igaz, igen nehezen. Ő Szegedről járt állásinterjúkra Budapestre három éven keresztül, mostanra azonban biztos állása van. Társadalombiztosítás szakot végzett, ezen a területen sikerült elhelyezkednie, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. johnconnor 2011. március 17. 12:11
  „24. TrombiFrédi 2011.03.16. 11:32 -egyetértés!
  delma! kendd magad kenyérre...”
 • 46. johnconnor 2011. március 17. 12:03
  „moneszka:"egy idegen nyelv tudása, az egyenlő a semmivel.
  Nem hinném, hogy egy vagy több idegen nyelvet megtanulni a könnyebb út lenne. Van, akinek egy élet se elég, hogy megtanuljon egy másik nyelvet"- hmmm ez volt...a mostani fiatalok jól beszélnek (angolul/németül) és olvasd az előző kommentemet...”
 • 45. johnconnor 2011. március 17. 12:00
  „8. jq 2011.03.16. 08:39
  Az angol kommunikációs végzettséggel mit lehet csinálni?
  -például kimenni "csomagolni" Angliába havi fél milláért...”
 • 44. hugyosjozsi 2011. március 17. 00:18
  „Bosszantó,hogy fényképes önéletrajz kell már a fagyikóstoló álláshoz is, minden adatot ki kell szolgáltatnunk magunkról, és a "kedves" leendő munkaadó át sem nézi.Adatvédelem az biztos van a kukában. Nem elég,hogy telefonon jelentkezel,ez és ez vagy ezt és ezt tudod,a többit meg személyes beszélgetésen,mint régebben. Nagy úr ma egy "munkáltató".Tojnak rád ha nincs hátszél, vagy már előre le van zsírozva a nyertes.Adataidat meg védik ugye????????????????????”
 • 43. KamuNeni 2011. március 16. 23:17
  „Le kell tagadni a diplomat es hatha lessz munka. Vegulis az szamit es nem a diploma. Dplomabol sok van. Nincs nagy erteke. Mit tudnak csinalni az szamit es hogy tudjak-e jol csinalni. ha nicns gyakorlat akkor bizony alacsonyan kell kezdeni es megtanulni. Mas is ugy csinalja.

  Hogy van az hogy a sok okos most az osztaly hulyejehez megy munkat keresni? Annak meg diplomaja sincs de cega mar van es munkaerot keres a cegenek. A hulye nem tudja hogy nem lehet megcsinalni es addig csinalja mig sikerul neki. Az okos meg mar elore tudja hogy nem lehet.

  Lehet ez all a sok munkanelkuli diplomas hattereben? Ok mar elore tudjak mit lehet es mit nem?

  Erdekes....nagyon erdekes!”
 • 42. niagara 2011. március 16. 20:12
  „A rengeteg bölcsész helyett rengeteg szakmunkást kéne termelni. Sokan lehetnének sikeres szakmunkások sikertelen diplomások és egyetemisták helyett..”
 • 41. piero 2011. március 16. 20:04
  „üdv mindenkinek..elég szomorú a mai helyzet az egész országban.másfél évig kerestem én is munkahelyet és nagy nehezen sikerült egy ismerősöm segítségével találnom.nem nagy kereset igaz...de legalább munkám van ami a mai világban hatalmas érték.sajnos nagyon sok a kamu szöveg fent a parlamentben egy két ember szájából h ennyi munka lesz meg már ennyi van...mind csak beszéd...
  sok sikert kívánok azoknak az embereknek akik a mai napon is munkát kerestek maguknak és kitar”
 • 40. PipiczGabor 2011. március 16. 18:29
  „Van egy csomo diplomas munkanelkuli. Hianyzik egy csomo szakmunkas, kulonbozo szakmakbol. Kicsii tul sok a bufe-konyvtar szakon vegzett, semmihez sem erto ember. Persz ez a rendszer hibaja.Az iz igaz, hogy ketkezi melot mar senki sem akar vegezni, mindenki nyakkendos allast akar az meg nem megy ennyi embernek, mikor ekkora a munkanelkuliseg.”
 • 39. SandWitch 2011. március 16. 18:13
  „Angol kommunikáció, gyógymasszőr és német tanár...pont ezek a szakok azok, amelyekkel Dunát lehet rekeszteni. Fizika tanárként kapkodnának érte. Csak hát az tanulósabb kicsit, mint a német ill. az angol.”
 • 38. macs 2011. március 16. 17:09
  „36. aqaba10,
  a munkáltató vette fel a nyugdíjast, vele beszélj!”
 • 37. hát 2011. március 16. 16:28
  „34. Dema
  Nem dema csak a nagy DUMA van.”
 • 36. aqaba10 2011. március 16. 15:43
  „A közigazdaságban stb.dolgozó sok nyugdijast elkellene küldeni élvezni a nyugdijat,hogy a fiataloknak legyen helyük”
 • 35. bespin 2011. március 16. 14:44
  „27. Igen dolgozni is tudni kell, kreatívnak lenni, jó ötletekkel lenyűgözni a főnököt(,de nem nyalni!). Hiába tanult többet,több kollégám, gyakorlati tudnivalókkal simán megeszem őket és ebből kell tudni előnyt kovácsolni.”
 • 34. Dema 2011. március 16. 14:37
  „Benne vagyunk a Déliapróba. Anonimitás miatt nem szeretném ide írni a címet.
  Na most a munkahelyen nincs internet csak nekem! :D”
 • 33. shouri 2011. március 16. 14:17
  „Dema! Hol lehet jelentkezni???”
 • 32. hát 2011. március 16. 13:59
  „27. Dema
  Nagyon nagy szavak ezek! Most szavadon foglak!
  Ajánlom magamat. 2 éve munkanélkül vagyok. Felveszel?”
 • 31. macs 2011. március 16. 13:25
  „Ha valaki azt akarja, hogy elfogadhatóan megfizessék és be is jelentsék - a valós összegen - akkor külföldi tulajdonú céghez kell pályázni. Az igaz, hogy a munkaidőt ki kell dolgozni és sokszor előfordul, hogy 10-12 órát is bent kell tölteni, arról nem beszélve, hogy az angolt, esetleg a németet megfelelő szinten bírni kell, mert a telefonba sokszor angolul szólal meg a hívó és ilyenkor nincs lehetőség tolmácsért szaladgálni. Annak a világnak már vége, hogy tolmács van az értekezleteken. Általában angol a közös nyelv, mert előfordul, hogy francia, német és svéd is ül az asztalnál.
  Nagyon sok esetben az egyetemen tanultak csak arra elegek, hogy az ember nagyjából értse miről beszélnek, mert az oktatás és a valóság között elég nagy a szakadék. Azt végképp nem szeretik, ha minden pillanatban a fönőködhöz szaladgálsz, mit hogyan kell csinálni. Ledelegált feladat és felelőség.
  Az álláshirdetésekben ezt általában úgy szokták megfogalmazni, hogy a pályázó legyen dinamikus, gyors gondolkodású, kreatív, terhelhető és önálló munkavégzésre képes. Sőt többször ilyennel is lehet találkozni, legyen csapatjátékos és kitartó.
  Nehéz munkát találni az biztos, és a fentieket a saját tapasztalataim alapján irtam le.”
 • 30. VásárhelyiÁgi 2011. március 16. 13:23
  „A lányom kedden költözött Budapestre, szombaton próbamunkát végzett, vasárnaptól dolgozik, igaz, hogy csak két hét után jelentették be. Itthonról csak az albérletet intézte.”
 • 29. Wacky 2011. március 16. 12:58
  „Egyszerű

  Attól hogy van diplomád, kell gyakorlatnak is lennie, különben várhatsz rá hogy visszahívnak(pl.: OKJ is jó)!!
  A második gyerek, épp angol tanfolyamra iratkozott be, tán nincs megfelelő tudása belőle? mert akkor könnyen előfordulhat hogy nem kap munkát!!
  A tanári állás sokat nem ér Magyarországon, külföldön meg tudnod kell az adott hely nyelvére fordítanod a németet, és csak akkor vesznek fel, elvileg!!
  Ha valaki diplomás, eleve magasabb bérezési küszöböt üt meg, ergo, nagyon valószínű hogy inkább egy szakmunkást vesznek fel helyette, mert az még a betanítással is olcsóbban jön ki a cég számára!!
  A Laci pedig, "Péterhez hasonlóan mindenféle munkakörre jelentkezett", na ez itt a baj, hogy mindenfélére, így én is összetudok hozni 200 elküldött önéletrajzot, úgy hogy nem írnak vissza!!”
 • 28. online 2011. március 16. 12:55
  „16. Larsson. ...És kint sem... Van éppen egy angolt tanító magyar tanárnő ismerős London. Azt hitte hogy hasraesnek előtte az angolok. Nem estek.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsinta, te drága

Drasztikusan emelkedett az alapvető élelmiszerek és a benzin ára. A szegedi éttermek és büfék egy része a végsőkig várt - majd árat emelt. Tovább olvasom