Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Musical a családnak

Szeged - A jórészt gyerekekből álló közönség lelkesen ünnepelte a péntek esti bemutató után a Macskafogó alkotó- és szereplőgárdáját a Szegedi Nemzeti Színházban.
Sokáig úgy tartották, ha kiürült a színházi kassza, csak elő kell venni a Csárdáskirálynőt, és tódul a közönség, dől a lé. Mostanában annyi filmsikert lovagolnak meg a teátrumok, hogy lassan újra lehet fogalmazni a régi igazságot: amit egyszer már megismert, megszeretett a néző a mozivásznon, arról a színpadon is biztosan le lehet húzni még egy bőrt. Mint minden vidéki színház, a szegedi is rákényszerül, hogy nagy szériában játszható szórakoztatóipari produkciókat is gyártson; csak az a kérdés: mit és milyen minőségben. A kultuszrajzfilm nyomán Szikora Róbert és Valla Attila írt musicalt a Macskafogóból: az átmentett régi poénok, humoros szituációk többsége működik, csak az új dalok túl didaktikusan, direkten, szájba rágva nyomják a szép és felemelő üzeneteket szeretetről, barátságról, toleranciáról, szabadságról.

Menczel Róbert díszlettervező használt gumiabroncsokból, rozsdás olajoshordókból, kukákból és fémszerkezetekből felépített komor, sötét színpadképpel gondoskodik arról, hogy a darab groteszk, alvilági színeit felerősítse – persze az is lehet, egyszerűen csak ennyire futotta a produkció költségvetéséből. Telihay Péter rendezésének legnagyobb erénye, hogy igyekezett helyzetbe hozni a színészeket, így a hullámzó intenzitású előadásnak akadnak emlékezetes pillanatai. Videotechnikával felnagyítva nyerő páros Pataki Ferenc Tájföl, a gátlástalan, „pokolszívű", félszemű alvezér és Jakab Tamás, a szolgalelkű jobbkeze, Safranek szerepében. Borsos Beátával, Csorba Katával, Savanyu Gergellyel és Szívós Lászlóval telitalálat a humoros zsoldos balettpatkánykvartett is. Poroszlay Kristóf (Grabowski) és Kovács Lotti (Holly) dögös, dzsesszes énekhangjával arat nagy sikert. Aranyos macskalány-kisegér páros Nánási Helga (Cicó) és A kölyökben felfedezett Bindics Botond (Samu). Gömöri Krisztián ízig-vérig komikus alkat, bolondozásával főszereplővé növeszti Lusta Dicket. Lazók Mátyás a hatalomhoz törleszkedő frusztráltak remek karakterrajzát adja Edlingtonként. Daróczi Sándor jelmeztervező hófehér, elegáns macskabundába öltöztette a bizonytalan nemű maffiafőnököt, Mr. Gattót játszó Szilágyi Annamáriát, míg Rédei Roland vámpírral keresztezett mexikói hippi lett Maxi Pocak szerepében.

Részlet a darabból. Fotó: Frank Yvette
Részlet a darabból.
Fotó: Frank Yvette

A színház tánckara meghatározó közreműködője az előadásnak, amit Barta Dóra koreográfusként igyekezett dinamikus mozgásokkal, mutatós táncokkal akciódúsabbá tenni. A professzionális musicalprodukciókhoz szokott felnőtt közönségnek kis csalódást jelenthet a gyerekbérleti sorozatba szánt, néhol amatőr megoldásokat alkalmazó, gazdaságos előadás, családi programnak mégis ajánlható, mert a kicsik láthatóan élvezik a macska-egér játékot, a karakteres figurákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipősdoboz-akció

Szeged - A Baptista Szeretetszolgálat cipősdobozgyűjtő akciója az idén december 19-éig tart. Tovább olvasom