Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Műsort hirdetett a szabadtéri

A Macskákkal kezdődik a 2007-es Dóm téri programsorozat – jelentette be a Szegedi Szabadtéri Játékok vezérkara tegnap azon a budapesti sajtótájékoztatón, ahol értékelték az idei szezont és meghirdették a jövő nyári fesztivál programját.
Jövőre a Dóm téren is láthatjuk a Macskákat. Fotó: MTI/Sándor Katalin
68 ezer fizető néző volt kíváncsi a 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékok idei produkcióira, több mint 250 millió forintos jegybevételt értek el – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója. Szerinte elsősorban három tényezőnek, a magas művészi színvonalra való törekvésnek, a tudatos, következetes pénzügyi tervezésnek és a szerencsének köszönhető, hogy az ország legpatinásabb és legnagyobb nyári színháza egyben a legsikeresebb is. Herczeg Tamás, a Játékok igazgatóhelyettese hangsúlyozta: azért hirdetik meg hazai viszonylatban szokatlanul korán a 2007-es szezon Dóm téri műsorát, hogy az időben bekerülhessen a jövő nyári turisztikai katalógusokba. Arra számítanak, ezzel növelhető a külföldi vendégek mindössze 2,7 százalékos aránya.

A fesztivál jövőre július 6-án Andrew Lloyd Webber világsikerű musicaljével, a Macskákkal indul, amit a darabot idehaza 23 éve játszó Madách Színházzal koprodukcióban állítanak színpadra. Ez az együttműködés korábban már bevált: ugyanez a produkció 1991-ben és 1992-ben már szerepelt a Dóm téren. Most azonban Magyarországon először élő zenekarral hallhatja Grizabellát, Sam Mitsigélt, Mr. Mefisztulészt és társait a közönség – összesen hat előadásban.

Reprezentatív felmérés

Az Szegedi Tudományegyetem Szociológia Tanszékének közreműködésével, véletlenszerűen kiválasztott 1714 fő megkérdezésével reprezentatív felmérés készült a szabadtéri idei 16 előadásán. A megkérdezett nézők 98,3 százaléka elégedetten nyilatkozott, és jövőre is jegyet kíván vásárolni. Ötfokú skálán átlagosan 4,7-es osztályzattal értékelték a produkciók színvonalát. Mint kiderült, a legnépszerűbb műfaj a musical. A vendégek Dóm téri belépőjegyre áldozott minden 100 forintjához további 220 forintos szegedi kiadás (szállás, étkezés, utazás) társult. A 2006-os évad 68 ezer főnyi fizető közönségének 61 százaléka nem Szegedről jött, kétszer annyi volt a nézők között a nő, mint a férfi. A publikum átlagéletkora 40,7 év, a diplomások aránya 60,4 százalék volt.

A Csárdáskirálynővel megkezdett népszínházi vonulatot folytatják Kálmán Imre másik népszerű operettjével, a Marica grófnővel, amit július 27-étől három estén át játszanak – Kesselyák Gergely művészeti tanácsadó szerint operai igénnyel, népszerű sztárokkal. Augusztus 2-án és 3-án az öt éve alakult törökországi Iszlám Táncszínház lép fel a dómszínpadon a világsikerű Anatólia tüze című táncshow-val, amelyben harminc hastáncosnő és hatvan dobos is szerepel. Az est második felében a világjáró török társulat európai premierként itt mutatja be új produkcióját, a Dawoolt. Augusztus 9-étől négy előadásban visszatér az operettszínház társulata az idei sikerrel, a Rudolffal. 18-án és a 20-i állami ünnepen ismét eljátsszák az ezen a nyáron bemutatott Bánk bánt.

A tervek szerint november 1-jén válik publikussá a produkciók alkotógárdája, szereposztása, és azt követően kezdődhet a jegyértékesítés.
Az egyre népszerűbb Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorát csak később hirdetik meg, Kesselyák szerint – ha sikerül a feltételeket megteremteni – szeretnének ott operaprodukciót is létrehozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeri és Szokol: nosztalgia zenével és filmmel

A retroőrület hullámait lovagolja meg két szegedi amatőr lemezlovas. Szokol Szilárd és Megyeri Tamás… Tovább olvasom