Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Mustra, főzőedényekből

Díszíthetik akármilyen vidám pipaccsal a hagyományos zománcos edényeket, a trendi manapság a nemesacél. Mivel a márkaneveket kevesen tudják megfizetni, több fogy a név nélküli típusokból. Egészséges ételt főzni mindegyik edényben lehet, ez alapanyagtól és a technológiától függ.
Kökénnyel, rizslánccal, kamillával és vidám pipaccsal díszített hagyományos zománcos edények az egyik szegedi szaküzlet polcain. A piros alapon fehér pöttyös régiség pedig igazán nosztalgikus hangulatot ébreszthet a háziasszonyokban – keresik a bonyhádi tradicionális és az alacsonyabb kategóriás, Romániából érkező, nagymamáink által kedvelt darabokat.

Fontos a jó ár

– A zománcos edények közül is inkább a vastag falú, magyar gyártású termékek a keresettek: ezekben nem ég le olyan könnyen az étel. A rosszabb minőségű típusok egyetlen előnytelen tulajdonsága, hogy pillanatok alatt lepattanhat róluk a zománc, így aztán már nem higiénikusak, és könnyen is rozsdásodnak. A tapadásmentes edényekkel is hasonló a probléma: amelyik nincs karcmentes réteggel bevonva, könnyen megsérülhet, így a rendeltetésének már nem biztos, hogy eleget tesz. De még akkor is ezek a legkeresettebb kategóriák, mert az emberek inkább lecserélnek egy-egy darabot, mintsem méregdrága márkákra költsenek – magyarázta Sári Gábor, egy edényeket forgalmazó bolt üzletvezető-helyettese.

Filléres ötletek

A speciális sütőzacskó nem olvad meg: befűszerezett húsok sütésére kifejezetten alkalmas. A római tálhoz hasonlatos cserépedényeket is kedvelik a háziasszonyok. Rövid ideig be kell áztatni, mielőtt beletesszük az ételt és fokozatosan melegítjük. Különleges tulajdonsága, hogy kiengedi a korábban beszívott vizet, így szintén párolva süthetjük az ételt. A fiatalok visszatérnek a jól bevált régi módszerekhez: sokan keresik a vaslemezből (csiszolt lemezből) készült palacsintasütőket. Állítólag finomabb bennük a desszert.

– Nem vagyok elfogult egyik típussal kapcsolatban sem. Szerintem a különböző tulajdonságok alapján mindegyik másra alkalmas, ezért nálam teljesen vegyes a készlet. Zománcosban főzöm a leveseket, rozsdamentes nemesacélból készült, vagy tapadásmentes bevonatú serpenyőkben sütöm a húsokat. Az igazi jó pörköltet és a paprikás krumplit sima vagy zománcos vaslábasban készítem – tudtuk meg Kátainé Emőkétől, aki elmondta, ajándékba kapta márkás nemesacélból készült edényét, amit nagyon szeret. Részint mert tényleg jól tartja a hőt, így gazdaságosabb, és mindenféle zsiradék nélkül lehet főzni benne – bár ő azért általában használ zsírt vagy olajat. Bevallotta, maga nem költött volna rá ennyit, de ajándéknak – szuper.

Edény és egészség

Pénztárcánkon és/vagy edényünkön múlik, hogy tudunk-e egészséges ételeket készíteni? – A rozsdamentes nemesacélból készült edényekben sokkal könnyebb a főzés. Nem tapad meg rajtuk az étel, így könnyen tisztíthatók. Szinte teljesen zsírtalanul, kevesebb só felhasználásával, mégis ízletesebben és egészségesebben lehet elkészíteni az ínyencségeket: a párolós, gőzölős technika hatására kisebb mértékben oldódnak ki a vitaminok és az ásványi anyagok. A magasabb kategóriák azonban méregdrágák, megvásárlásukat nem mindenki engedheti meg magának.

A technológián múlik

Egészséges ételt bármilyen, az előbbieknél jóval olcsóbb, tapadásmentes bevonatú edényekben is készíthetünk – a felhasznált anyagokon és a főzési technológián múlik – magyarázta Szilágyi Gabriella dietetikus. Az a lényeg, hogy mértékletesen használjunk zsiradékot, és vigyázzunk, edényünk ne rozsdásodjon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem cserélnék műfűre a SZOTE-pálya salakját

Szeged - Manapság alig találni salakborítású focipályát Szegeden, pedig néhány évtizede több is… Tovább olvasom