Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Muszáj már az első nap tanulni

Szeged - Az elsősökkel muszáj már az első napon tanulni, különben csalódottak lesznek. A piros pont ilyenkor még mindenkinek jár, feleléstől pedig még ebben az évben nem kell tartaniuk. Első nap az iskolában.
Toporgó kisfiú várt bennünket tegnap reggel a Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola előtt, mosolyogva. Pölös Milánt első napjára kísértük el az iskolába. Ő érkezett hamarabb – már nagyon várta a becsengetést.

– Tudok már olvasni és százig számolni – dicsekedett a hat és fél éves kisfiú, akinek határozott elképzelése volt arról is, mit csinál majd az iskolában: ezeket fogja gyakorolni. Könyveit előző nap csomagolták be – segített édesanyjának. Tolltartójával és innivalójával együtt ezek már ott lapultak táskájában. – Nándi is ide jár – jött a válasz arra a kérdésre, mi lesz a legjobb az iskolában. A másodikos nagy tesóval együtt indultak be a kapun, de hamar elakadtak: az első lépcsőfordulónál nem jutottak tovább.

Sulikezdet a Ságváriban. Fotó: Karnok Csaba - galéria

– Mint egy jó koncert. Oda se lehet könnyen bejutni – jegyezte meg egy szülő. Végül azonban csak teljesítették az első akadályt, és Milán is elfoglalhatta helyét harmadik emeleti termükben – egy kislány mellé ültették be. – Nagy dolog az iskolakezdés, szerintem nem csak az elsősök számára – fogalmazott édesanyja, Pölösné Hudák Dóra. – Milán nagyon várta már, hogy jöhessen, nem volt semmi probléma. Nekem viszont furcsa, hogy immár mindkét fiam iskolás.

A búcsúpuszi után a szülők magukra hagyták a kicsiket, akik cipőt cseréltek, kivitték a szekrénybe tornazsákjukat, majd kipakolták saját polcaikra tankönyveiket – külön a fiúk és a lányok, illetve a különböző padsorban ülők. Ezzel el is telt fél óra.

– Én fiú vagyok, csak éppen fújom az orromat – szögezte le egy kicsi, amikor nem indult el társaival. A hosszas várakozás és sorban állás miatt időközben többen ásítozni kezdtek, a kisdiákokat viszont egyetlen mondattal fel lehetett lelkesíteni. Onódi Klára tanítónő bejelentette: most már igazi iskolások lettek.

Sulikezdet a Ságváriban. Fotó: Karnok Csaba - galéria

– Első osztályban fogunk felelni? – jött a lényegre törő kérdés egy kislánytól. Hamar megnyugtató választ kapott: csak a verseket kell majd felmondani, de az nem igazi felelés. Ahogyan nyilván azt sem tekintették annak, hogy játékos feladatokkal a tanítók már most felmérték: ki hogyan beszél, hogyan tud számolni, ismeri-e a betűket. – Színezünk, feladatozunk. Valamit muszáj tanulnunk, különben csalódottan mennek majd haza, hogy semmit nem csináltak az iskolában – mondta el Rózsa Zita, az osztály másik tanítója. – Úgy pedig senki nem mehet haza, hogy ne kapott volna legalább egy piros pontot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az InterCityvel mindenki elégedett, az egyéb kocsik tisztaságával nem

Egyre népszerűbb a vasút - a MÁV statisztikái szerint. Tovább olvasom