Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Muszáj tudniuk a lakóknak a lépcsőházi rezsicsökkentésről

Szeged - Egy törvényjavaslat szerint a társasházakban kötelező lesz kifüggeszteni, hogy a rezsicsökkentéssel mennyit takarított meg a közösség. Egy szegedi közös képviselő azt mondja, azzal is érdemes foglalkozni, hogy egy év alatt háromszorosára nőttek a társasházak bankköltségei.
– A 16 lakásos társasházunk a rezsicsökkentéssel a villanyon összesen havonta 246, a szemétdíjon 7082, a vízdíjon pedig 376 forintot takarított meg. Ez lakásokra leosztva 481,5 forintot jelent. Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes képviselő javaslatának köszönhetően ezt jövőre minden hónap 15-éig kifüggeszthetem a társasház falára. De akkor a rezsicsökkentés mellé azt is kiteszem, hogy 2012 novemberéhez képest háromszorosára nőtt a bankszámlavezetés költsége. A havi 1765 forintos díj a rezsiharc alatt 5940 forintra ugrott, lakásonként 260 forinttal fizetünk többet. Így teljes a kép – fakadt ki egy szegedi közös képviselő. A férfi kérte, nevét ne írjuk le, nem vállalkozóként, hanem lakóként, társadalmi munkában látja el a ház képviseletét. – Ha a szemétdíj nem lenne a közös költség része, ahogy ez sok kisebb társasháznál van, havi 39 forintos rezsicsökkentés miatt kellene a kormányutasítás alapján eljárnom, ami abszurd.

Társasházi hirdetőtábla. Csak a megtakarításról kell tájékoztatni, a drágulásról nem. A szerző felvétele
Társasházi hirdetőtábla. Csak a megtakarításról kell tájékoztatni, a drágulásról nem. A szerző felvétele

– Az élettől teljesen elrugaszkodott javaslat szerint többletdíjazás nélkül kell a közös képviselőnek a lakástulajdonosokat a rezsicsökkentés hatásairól tájékoztatni. Ha ezt nem teszi, „a kiszabott fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére a közös képviselő vagy az intézőbizottság köteles, a társasházat helytállási kötelezettség nem terheli". Ahol ingyen dolgozik az egyik lakástulajdonos mint közös képviselő, ott mi a helyzet? Majd a közösség feljelenti, és megbüntetik? – folytatta a szegedi társasházi képviselő.

Nyáron megírtuk: sok társasházban nem lett kevesebb a közös költség a rezsicsökkentés nyomán. Az általunk megkérdezett társasházkezelők azt mondták, a közös költséget csak a közgyűlés módosíthatja, a kormány év közbeni változtatásairól meg a 2014-es beszámolóban döntenek a tulajdonosok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mai nyereményünk: Marley Exodus fejhallgató

Az Ajándékosztásban a mai napon a szokásos napi nyereményeknél is értékesebb tárgyat lehet nyerni. Tovább olvasom