Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Muszáj véget vetni a horgász-halász háborúnak

Kibékíteni a horgászokat és a halászokat – ez a kormány terve a vízpartokon. Ez az érintetteknek is érdeke, mert az Unió a jelek szerint nem tiltja meg a természetes vízi halászatot, viszont támogatást ad az ívóhelyek védelmére, mesterséges ivadéknevelők létesítésére.
340 ezren horgásznak ma Magyarországon, és egyre többen jönnének ide külföldről is pecázni, az ország azonban csak akkor tudja kihasználni ezen a téren a lehetőségeit, ha a halászat és a horgászat érdekeit egyensúlyba hozza – ez a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja. Budai Gyula államtitkár ismertette nemrég az Unió új halászati szabályozásáról, a horgászturizmusról és a halászatról szóló parlamenti vitanapon. Az említett ellentét elsimítását a kormány az MTI tudósítása szerint az 1997-es törvény módosításával látja megvalósíthatónak, a tervezet még idén elkészül. Budai szerint a halászatnak „a helyi közösségek élelmiszer-ellátásában lehet nagyobb szerepe az eddigieknél, míg a horgászturizmus a vidéki közösségek bevételeit növelheti". Bánki Erik európai képviselő, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának korábbi elnöke ehhez annyit tesz hozzá, hogy a sikeres horgászturizmushoz – és a horgász-halász békéhez – több hal kell, vagyis eredményesebb halgazdálkodás.

Kis fogás. A vízen járók szerint a horgászok és a halászok közti konfliktus oka, hogy kevés a hal. Illusztráció: Karnok Csaba
Kis fogás. A vízen járók szerint a horgászok és a halászok közti konfliktus oka, hogy kevés a hal. Illusztráció: Karnok Csaba


A konfliktus és a kölcsönös bizalmatlanság alapja a Tisza mellett tényleg az, hogy a vízen járók keveslik a halat. Az okokat egymásban keresik: a horgászok szerint a halászok jóval többet vesznek ki a vízből, mint amennyit nevelt ivadékként beleraknak, és nem foglalkoznak a tilalmi előírásokkal. A halászság szerint meg inkább a horgászok kezelik szabadon az előírásokat. A törvénymódosítás előkészítése már régebben elkezdődött, az algyői és a csongrádi egyesület szempontjait például Kalmár Ferenc szegedi országgyűlési képviselő továbbította a minisztériumba.

– Mi is eljuttattuk a Magyar Haltermelők Országos Szövetségén keresztül módosító javaslatainkat – mondta érdeklődésünkre Újhelyi Dezső, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke. – Tudjuk, hogy bizonyos eszközök használatát tiltani akarják, és jó lenne, ha a horgászokra vonatkozó előírások is szigorodnának. Például ne lehessen apró horoggal harcsázni, mert azt a kisebb példányok is könnyen mélyre nyelik, és nem élik túl a horog kiszabadítását. Mi abban bízunk, hogy a horgászok között is azok kerülnek többségbe, akik a háború helyett a korrekt együttműködést szorgalmazzák.

Bárhogyan is lesz, a két tábor egymásrautaltsága csak nő. A természetes vizekre eddig is a halászati szövetkezet adta ki a horgászengedélyt, ez a legnagyobb bevétele. Nem véletlen, hogy – Újhelyi Dezső személyes ötlete nyomán – már nemcsak éves, de féléves engedélyt is lehet váltani, ami olcsóbb, ezt sokan kihasználják. Az Unió készülő új halászati szabályozása sem tiltja meg a természetes vízi halászatot – pedig a pecások ezt remélték. Mi több, eddig csak a mesterséges halgazdaságok fejlesztésére lehetett támogatást szerezni, most már – Újhelyi tudomása szerint részben Áder János volt uniós képviselőnek, államfőnek köszönhetően, aki nagy horgász – a természetes vízi halgazdálkodásra is. Halvásárlásra nem, de például ívóhelyek védelmére, ivadéknevelő telepek létrehozására, fejlesztésére. Az Európai Tengerügyi és Halászati Alapban 2014-től mintegy 4,5 milliárd euró lesz, erre lehet majd pályázni.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Habi 2012. június 18. 22:38
  „Addig itt nem lesz semmi pozitív változás, amíg a kereskedelmi halászatot nem tiltják be! A halász szövetkezetek nyereségérdekeltek, profitot termelnek, evidens, hogy jóval többet vesznek ki, mint amennyit visszaraknak. A halat a tisza, a természet neveli, így a legkönnyebb, ingyen van ha ezt lerabolják. A halszaporulat is 99 százalékban a természet műve, a telepítések csak néhány csepp a tengerben. Ráadásul beszedik tőlünk horgászoktól azt a rengeteg pénzt, és úgy állítják be magukat, hogy ők a tisza megmentői, nélkülük nem is lenne hal. Halőreikkel harminc év horgászat óta egyszer sem találkoztam a vízen, pedig rengeteget horgászom. Olyan fejlettek, olyan hatékonyak a mai halászeszközök, hogy nincs esélye a halaknak. A rengeteg, óriás fenékvarsákat berakják a medertörésekre, akadókhoz, alámosott gyökeres partok alá, ahol a hal jár, egész évben benn vannak, és titokban hordják el a rengeteg halat válogatás nélkül. Ismerik a vizet mint a tenyerüket, pontosan tudják, hol lehet megfogni a halat. A nemes halnak alig van esélye, hogy kapitálisra megnőjjön, 1-2 kilós korában a zöme a hálókban köt ki, elviszik a tiltott halat is, az ivadékot is a saját halastavaikba. Áradáskor a parti csendes vizekre kiszorított halak közé rakják a varsákat , amikor az ívási ösztön miatt vonul a hal, a fokokat lezárják a karós varsáikkal, ha pedig kimegy a gyepre a víz, ívik a hal, meslenc hálókat húznak ki kilométer számra. Hogy példát is mondjak láttam olyat, amikor április elején már ívott a ponty egy védett, megmelegedett vízű gyepen, körbekerítették, és leszedték szinte az összeset, 6 mázsát vitt el a halkereskedő akkor az egy délután, hatalmas nyurgákat. Ennek az egy halásznak/ a csicskája kapott egy láda sört / akkor adómentesen landolt a zsebében jó félmillió. Az ívó harcsákat, süllőket, csukákat, keszeget, kecsegéket is leszedik, lehetne sorolni a példákat. Ezért ragaszkodnak körmük szakadtáig a halászathoz, mert ezeket csak a természetes vizeken lehet megcsinálni. Ezeket a dolgokat a laikus ember el sem hiszi, én sem hittem volna korábban,míg nem láttam, hogy milyen pusztításra képesek. Bármilyen szabályt hoznak is rájuk, ha lejárhatnak továbbra is halászni, akkor az semmit sem ér, mert ezt nem lehet, lehetetlenség ellenőrizni átlátni, olyan óriási területekről van szó, a nap 24 órájában! A természetes vizeken a tisza-tó példája nyomán a nonprofit, horgászati hasznosítást kell bevezetni, és nagyon komoly, hatékony ellenőrzést kialakítani. Ezt csak a horgászjegyek bevételeiből lehet finanszírozni! Engedjék már meg végre, hogy a horgászok pénzét a horgászok költsék el. A horgász szövetségek jó gazdái lennének a vizeknek, a halászok rendesebbjei át kellene venni legyenek halőrök, ismerik a vizet, mentsenek ivadékot, védjék a vizeket, szaporítsák, neveljék az ivadékot, hiszen az uniós pénzek erről szólnak! A horgásszövetségek is végeznek halgazdálkodást, miért ne pályázhatnának?”
 • 20. zx001 2012. június 18. 20:38
  „7. Mignon

  Arrafelé nem eszik a pontyot.
  Olyan mintha patkányt zabálnál.”
 • 19. Rico 2012. június 18. 13:50
  „Azért én megnézném mennyi halat vesz ki 1 halász és mennyi ivadékot rak vissza 1 évbe. Szeretném tudni azt hogy lehet kapni tiszai süllőt ívás idején. Egyszer szeretném azt látni mikor 1 halász esetleges süllőfészket telepít illetve rak rendbe felügyeli a vizet és nem a kocsmába árulja a halát. Gondok vannak a "halászat"-tal mivel ez nem halászat hanem legális rabsickodás!!!! Felhívnám figyelmet pl a balatoni "busahalászatra" ahol magyarul lesz...ják a busát és a balatoni fogast árulják!!! A Tiszai halászatot be kell szüntetni!! Hogy miért pipák a horgászok? Ha meglátják a halászok hogy halat fognak este a varsa már lennt van..ellehetetlenítve a horgászt! Halászok??? Modern rabsicok akik süllő és harcsafészkeket rabolnak ívás idején. Részemről ez a meglátásom. Ám minden olyan halásztól elnézést kérek soraimért akik tisztességesen végzik a dolgukat. Sajnos ők vannak minimálisan..”
 • 18. 9212 2012. június 18. 11:33
  „Tisztelettel, a 4. és 5. hozzászólás kimerít minden fontos tudnivalót.
  Amíg a rendőrök csak a horgászokat zaklatják (lásd pl. parti horgász reggel óta etetget, rendőrcsónak horgászbotok tövében forgolódik, igazoltat, etetést szétveri.... benzint kapnak de cipőpénzt nem) én is csak elkeseredve nézem szeretett folyónk, Tisza, kizsigerelését. Nem lehet összehasonlítani a horgászfelszerelések, még ha nagy számúak is, hatékonyságát a Tiszát többszörösen keresztbe rekesztő háló és számolatlan mennyiségű varsa pusztításával ( méreten aluli, éppen tilalom alatt álló egyedek).”
 • 17. Mignon 2012. június 18. 11:14
  „Kedves 13. Angler (Horgasz) Kommentelö!

  Kommented valoszinüleg azert nem lett posztolva, mert
  a halaknak is van becsülete!

  (különben most nyilt meg Szegeden a Greenpeace irodaja,
  ezt is figyelembe kell venni.”
 • 16. ricsko 2012. június 18. 11:11
  „érdemes figyelni a neveket... :http://halvedo.hu/cikkek/4-rendszervaltas-a-tiszan-haduzenet-a-rapsicoknak”
 • 15. ráérő 2012. június 18. 09:59
  „"..A természetes vizekre eddig is a halászati szövetkezet adta ki a horgászengedélyt, ez a legnagyobb bevétele."
  Addig amig ennek a lepusztult szakmailag is megkérdőjelezhető, magát szövetkezetnek nevező kosztelepnek(Röszke) folyik be a megye összes horgászának nem kevés pénze: belőlem biztosan nem lesz horgász!”
 • 14. Alsóváros 2012. június 18. 08:54
  „13. angler 2012.06.18. 08:15

  Több hiba is van a rendszerben:
  1. nincsenek moderálási alapelvek, így nem tudhatod, milyen szabálynak kell megfelelned
  2. nincs visszajelzés sem, hogy mivel, hogyan érted el hozzászólásod letiltását, így igazodni sem tudsz mihez legközelebb, ha írsz
  3. előzetes moderáció van, így a többiek sosem fogják tudni eldönteni, hogy kinek is lehetett igaza

  A fentiek alapján simán előfordulhat, hogy az épp moderálást végző névtelen aktuális hangulata határozta meg azt, hogy az írásod megjelenjen-e.

  Ez így meglehetősen vacak, de gondolom a DM-nek így a legkényelmesebb minden szempontból.”
 • 13. angler 2012. június 18. 08:15
  „Tisztelt DM!

  Érdeklődnék, hogy a tegnap kb 18:50 körül küldött kommentemet miért nem sikerült posztolniuk???
  Azóta kb. 6 hozzászólás érkezett....Mi volt benne annyira szörnyűen sértő, obszcén, vagy megbotránkoztató, ami eme csodálatos médium online oldalán ne jelenhetne meg???”
 • 12. ferike75 2012. június 18. 00:04
  „az emberek nem ertik meg ,hogy az ELVIHETO HALMENNYISEGET LE KELL REDUKALNI minimalisra.a szorakozas legyen eloterbe ne a HUSHORGASZAT.”
 • 11. öregvegyész 2012. június 17. 21:54
  „7.Mignon.
  Én is láttam ezeket a képeket De nem a csónakmotor hangjára, hanem a vítbemártott elektródák miatt,tehát elektrosokk miatt rópdösnek és falkavadászat folyik ellenük.”
 • 10. zx001 2012. június 17. 20:26
  „9. szatyi

  Kína és plankton.
  A többi stimmel.”
 • 9. szatyi 2012. június 17. 19:48
  „Mignon!

  Nálunk ezt busának hívják, és a testvéri Szovjetunióból való meggondolatlan betelepítés miatt itt is szaporodik!
  Ráadásul horoggal nem is nagyon lehet fogni, lévén algaevő a szerencsétlen.”
 • 8. Mignon 2012. június 17. 16:06
  „A 7-ben leirtak viccesnek, derüsnek, szinte hihetetlennek hangzanak tudom,
  de itt a forras:

  http://de.wikipedia.org/wiki/Silberkarpfen
  vagy:
  a YouTube-ba be kell irni:
  "Silberkarpfen springen", mar rövidebb filmeket is lehet erröl nezni.”
 • 7. Mignon 2012. június 17. 15:42
  „Tegnap este lattam a tv-ben (a DMAX-on), hogy

  az USA-ban, a Mississippi also folyasanal nagyon elszaporodtak az ezüstpontyok.
  Ezeket "repülö-pontyok"-nak is hivjak, mer ha megijednek, 6 foot az kb. 3 meter magasra is
  felugranak a vizböl!
  Szazaval, ezrevel ugraltak fel a motorcsonak hangjara.
  10 percen belül tele volt a csonak ezüstpontyokkal, nem gyöztek visszahajigalni!
  Az ottani lakossag nem pecabottal, hanem bukosisakkal jar halat fogni, nehogy fejbe talalja
  a hal öket.

  Lousiana gouverneurje az U.S. Army-hoz fordult segitsegert a sok hal miatt.

  Kerem, igy megy ez Nyugaton.”
 • 6. Mignon 2012. június 17. 15:16
  „Ugy latom, a horgaszoknak es a halaszoknak van lobbijuk.
  De a pecasok erdekeit ki karolja fel...?”
 • 5. öregvegyész 2012. június 17. 11:26
  „Közel negyven évig horgásztam,Azóta mindig fennállt ez a probléma. Volna rá megoldás, csak az az egyik félnek nagyon nem tetszett soha. Ez a természetes vizeken történő halászat teljes megszüntetése és ésszerű állami halgazdálkodási állami felügyelet létesítése. Mára a halászat szembetűnően rombolóvá és a korrupció melegágyává vált. Ez az út sehova nem vezet. Ennek megszüntetését ma sem fogja senki sem felvállalni.”
 • 4. Szercsi 2012. június 17. 10:34
  „Én a fő problémát még mindig a tilalom be nem tartásában látom. Amíg rendszeresen lehet kapni süllő tilalom idején tiszai süllőt, addig nekem nem tudnak hitelesek lenni a halászok. Tudom, hogy általában pont akkor könnyű a halászat, amikor magas a víz és zavaros, ráadásul elég nehéz megmondani a halaknak, hogy most pl. süllők nem jöhetnek a hálóba... Ez, szerintem sokkal nagyobb probléma, mint a kis horoggal harcsára! (Egyébként mi számít kicsinek? A keszegnek, pontynak felkínált piros gilisztát szintén felveszi a kölyök harcsa...)”
 • 3. spiler 2012. június 17. 09:55
  „BÉKE A KÉT TÁBOR KÖZT SOSEM VOLT ÉS SOSEM LESZ..........horgász vagyok,látom mit csinálmak....látom,hogy csórókból,hogy lesz gazdag halász.....rajtuk is sokan élnek mert a htsz-ek,csárdák...stb”
 • 2. Lacusch69 2012. június 17. 08:08
  „"Például ne lehessen apró horoggal harcsázni, mert azt a kisebb példányok is könnyen mélyre nyelik, és nem élik túl a horog kiszabadítását."

  Jó. Majd ha felteszek egy kisebb horgot lóbogárral vagy kishallal, mellé akasztok egy táblát is, hogy "csak márnának" vagy "csak süllőnek", esetleg "harcsák, ezt ne akarjátok megenni"...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

42 ingatlant kaptak vissza az egyházak

A katolikusoknak 25-t, a reformátusoknak 13-at adott vissza az állam. Volt köztük temető, kápolna, óvoda, iskola és árvaház is. Tovább olvasom