Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Műszer nélkül nincs orvoslás: 6 milliárd forintot költhet eszközök vásárlására az egyetemi klinikai központ

Szeged - Technológiai sportág az orvostudomány: korszerű műszer nélkül nincs megelőző ellátás, elképzelhetetlen a beteg gyógyítása. A szegedi egyetem klinikai központjában működő orvosi berendezések között legeket kerestünk.
– Magyar találmány – Petz Aladár és Hültl Hümér fejlesztése – az alapja azoknak a sebészeti varrógépeknek, amelyek legkorszerűbb változatait tesztelésre kaptunk az egyik gyártótól – mutatja a munkáját könnyítő műszert Lázár György professzor. A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika igazgatója elmagyarázza: e műszer standardizálta a műtéti technikát, a varratelégtelenség arányát lecsökkentette. A pisztolyszerű varrógép előnye, hogy nehezen hozzáférhető helyeket, például a nyelőcsőt is eléri a sebész.

Sebészeti varrógépek tesztelésére készül Lázár György professzor. Fotó: Karnok Csaba
Sebészeti varrógépek tesztelésére készül Lázár György professzor.
Fotó: Karnok Csaba

A fonendoszkóp a legegyszerűbb és a legelterjedtebb műszer, hiszen szinte minden orvos használja. A hőmérő, a vérnyomásmérő pedig a legismertebb. A spekulum, a testnyílásokba bepillantást segítő tágító eszköz a legősibb, még Hippokratész is használta – említett néhány „leget" a Tisza-parti universitas Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja műszerezettségének áttekintésével megbízott professzor. A legolcsóbb eszköz szerinte a néhány forintért kapható spatula, vagyis a falemezből vagy műanyagból készített nyelvlap.

Beruházási csúcs

Soha annyi pénzt nem költhetett egyszerre műszerbeszerzésre a Szegedi Tudományegyetem orvostudományi kara, mint a közeljövőben. Az összesen közel 6 milliárd forintnyi műszervásárlást koordináló Lázár György sebészprofesszor elárulta: az új klinikai tömb bővítésekor szinte az építkezésre fordítandó összeggel azonos nagyságrendű, közel 4,3 milliárd forintot fordíthatnak a régi berendezések cseréjére, újak vásárlására. Ezen túl különböző pályázati sikereknek köszönhetően például az onkológiai klinika félmilliárdos fejlesztésre számíthat, karácsonyi csomagként pedig több száz millió forintot szánhatnak a belgyógyászati és a sebészeti klinika eszközparkjának megújítására.

– A legújabb, legkorszerűbb és legdrágább műszereket a diagnosztika területén találjuk. Medikusként, a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben hallottam a komputertomográfról, de még nem számított rutinvizsgáló módszernek. Ma már ott tartunk, hogy a kisvárosi kórházakban is CT segíti a diagnózis felállítását. Napjaink újdonsága a PET-CT, amely az izotópos és a CT-vizsgálatokat kombinálva a szövet anyagcseréjének monitorizásával arra is képes, hogy még kezdő stádiumban kimutassa a rosszindulatú daganatokat például a tüdőben, a vastagbélben, a hasnyálmirigyben, a nyelőcsőben, az emlőben – néz vissza és előre Lázár professzor. Félmilliárdos nagyságrendű a PET-CT ára. Ráadásul a műszernek megfelelő helyet kell biztosítani. Mindez olyan méretű beruházás, hogy azt az SZTE klinikai központja önerőből nem képes megvalósítani. Ezért működik együtt a diagnosztikai eszközök vásárlására és működtetésére specializálódott céggel az Euromedic Diagnosztikai Központban.

Angiográfiás készülék dolgozik a szegedi kardiológiai centrumban. A műszer jelentősége, hogy nemcsak diagnosztikára, hanem terápiás beavatkozásra is használható, segítségével például elkerülhető az ér- vagy szívműtét. A Tisza-parti klinikasor specialitásai közül kiemelhető például a mágnesesrezonancia-készülék, vagyis az MRI, amelynek segítségével korábban eltávolíthatatlannak hitt agydaganatok operálhatók, vagy az előrehaladott bőr- és lágyrészdaganatok kezelésére alkalmazott, úgynevezett elektrokemoterápiás eszköz.

– Műszer nélkül nincs gyógyítás – jelenti ki Lázár György. – Pontosabban: diagnosztikai vagy terápiás eszközök nélkül nem végezhető hatékony munka az egészségügyben.

Olvasóink írták

 • 4. polo 2011. október 01. 18:54
  „a professzor urak karöltve a gazdasági igazgatóval ez sajnos igy müködik kedves xaxaxa~”
 • 3. xaxaxa~ 2011. október 01. 16:02
  „Kedves polo! milyen főnökökről beszélsz? Elhiheted hogy nem az orvosok fogják kivenni a beruházásból a pénzt.”
 • 2. Herli 2011. szeptember 30. 08:30
  „Gyermekkoromban a doktorbácsi simán kikopogta a tüdőgyulladásomat és egy centit sem tévedett, pedig a tüdőcsúcsban volt a gócpont. Az volt a tudás.
  Szerintem még a zoknim színét is kikopogta volna, nem kellet volna hozzá CT. :-)
  Most meg gép nélkül bénáznak.”
 • 1. polo 2011. szeptember 30. 06:41
  „ez szép és jó csak elfog tünni egy-két milliárd a főnökök zsebében és takaritokat ápolokat küldenek majd el valamint kurtitják a fizetésüket hogy még jobban tömhessék a zsebüket”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prah - kis magyar abszurd a lottóötösről

Szeged - A Színházi esték sorozatban Spiró György Prah című komédiáját játssza Müller Júlia és… Tovább olvasom