Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Műszerészből nagy a hiány

Szeged - Az Elszo 57 Kft. keresett április 1-jén megnyílt Samsung regionális képviseletébe angolul jól beszélő adminisztrátort, valamint műszerészt. Az első állásra 131-en, a másodikra 3-an jelentkeztek.
 Hiánycikk a műszerész

Az Elszo műszerészt, híradástechnikai szakembert is keresett, de nem talált: információik szerint mintegy 10 éve szűnt meg a szakmunkásképzés Szegeden. Úgy hirdették meg az állást, hogy a cégnél betanítják a feladatra a jelentkezőt. 3-an adtak be pályázatot: egy kőműves, akit nem hívtak be állásinterjúra, egy elektromos végzettségű férfi, aki nem jött el a megbeszélt időpontra. A harmadik, egy erősáramú műszerész pedig a teljesítménybér miatt nem vállalta a munkát.

– Február 1-jétől március 24-éig jelentkezhettek az érdeklődők a mobil ügyfélfogadó adminisztrátor állásunkra, mivel április 1-jével terveztük a felújított Samsung regionális képviselet és az ügyféltér nyitását. Feltétel volt a társalgási szintű angol nyelvtudás, valamint a számítógépes ismeretek – a Samsunggal való online kapcsolattartás miatt. Kizárólag pályakezdőt kerestünk, hogy igénybe vehessük a munkaügyi központ 4 hónapos támogatását. Még április 8-án is érkezett hozzánk önéletrajz. Összesen 131-en pályázták meg az állást – mondta Dudás János, az Elszo 57 Kft. tulajdonosa, ügyvezetője.

A szakember nem mutatta meg az életrajzi adatokat, hogy ne sértse meg senki személyiségi jogait, csak a végzettségeket sorolta: volt köztük tanár, környezetmérnök, jogász, rekreációszervező is. A legtöbben már évekkel ezelőtt végeztek, de még sehol sem tudtak elhelyezkedni.

Helga a főnökkel, Dudás Jánossal: április 1-je óta dolgozik első munkahelyén, az Elszónál. Fotó: Karnok Csaba
Helga a főnökkel, Dudás Jánossal: április 1-je óta dolgozik első munkahelyén, az Elszónál. Fotó: Karnok Csaba

Mivel a munkaügyi központos támogatás miatt fontos volt, hogy a pályázó ne legyen több 25 évesnél, valamint a saját szempontjaiknak is megfeleljen, végül 30-at hívtak be az állásinterjúra. Ott helyben még egyszer tudatosították, hogy fontos az angol társalgási szintű nyelvtudás: ekkor 18-an maguktól elmentek. A megmaradt 12-ből választották ki Helgát, akinek germanisztika alapdiplomája és gazdasági idegen nyelvű menedzser felsőfokú szakképesítése volt. Tud angolul, és ért a számítógéphez.

– Azért választottam Helgát, mert az állásinterjún olyan képet alakított ki magáról, amiből azt szűrtem le, hogy megbízható, korrekt, talpraesett. Nem csalódtam benne – fogalmazott a főnök, majd így folytatta: – Nem az a baj, hogy ilyen sok jól képzett diplomásunk van, hanem az, hogy számukra nincs elegendő álláshely se az iparban, se a közigazgatásban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Híd lehet, díszpolgár nem

Elszomorította a Móra családot, és Móra Ferenc szülővárosában is meglepődtek, amikor kiderült: Szeged közgyűlése most sem adományoz díszpolgári címet az írónak. Tovább olvasom