Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Mutasd a tested – megmondom, mit gondolsz

Csongrád megye - „Ismerem, mint a tenyerem!" – mondják párjukról azok, akik régóta ugyanabban a kapcsolatban élnek. Még ők is csapdába futhatnak azonban, ha nem ismerik kedvesük testbeszédét.
Mindennapos szituáció: a férfi vagy nő szótlanul, magába mélyedve ül a vacsoránál. „Mi a baj?" – hangzik a kérdés, amire a válasz általában: semmi. „De látom rajtad, hogy van valami, mondd el!" – folytatódik a párbeszéd, amely ilyenkor többnyire veszekedéssé fajul. Még egy kényelmes, jól bejáratott kapcsolatban is érdemes figyelni kedvesünk testbeszédére, ami gyakran árulkodóbb, mint a szavai. Ezeket a jeleket tudatalattink „fogja", érdemes rájuk hallgatni. Ha életünk értelme lábával ütemesen dobol, egyértelmű, hogy ideges, feszült. Szintén nem a „mély" beszélgetés ideje, ha azt látjuk: velünk szemben ülve vagy állva keresztbe teszi lábait és karjait, és kerüli a szemkontaktust.

A másik tipikus eset, mikor érezzük: férjünk vagy feleségünk nem mond igazat. Ennek legbiztosabb jelei a szájeltakarás (mint a kisgyerekeknél), bár egy felnőtt megpróbálja elfojtani ezt a gesztust: a kéz elindul a száj felé, de megtorpan, és elterelődik: mintha csak a haját vagy a ruháját igazítaná meg. Hazugság esetén sokan eltakarják a kezüket, tenyerüket, vagy éppen eltakarják a szemüket: vakarják, dörzsölik. Klasszikus jel a gallérhúzogatás is. Elkezdhetünk gyanakodni, ha társunk kerüli a tekintetünket, szokatlan gesztusokat gyakorol, amelyeket korábban nem tett meg (például bókol, ajándékot, virágot vesz).

Egy kapcsolatban árulkodóak a mozdulatok. Illusztráció: Veréb Simon
Egy kapcsolatban árulkodóak a mozdulatok.
Illusztráció: Veréb Simon

Ha kedvesünkkel társaságba megyünk, jó alkalmunk nyílik megfigyelni testbeszédét. Miközben ő beszélget, mi „legálisan" szemmel tarthatjuk. Biztosak lehetünk benne, hogy vetélytársunk akadt, ha a következőket vesszük észre: párunk oldalpillantásokat vet, szemkontaktust teremt, igazgatja a haját, ruházatát, testét a másik felé fordítja, félrebillenti a fejét, enyhén hunyorít, mosolyog, a másikhoz hasonló testtartást vesz fel. Flörtöléskor a szemek a másikéba kulcsolódnak, olykor lecsúsznak az éppen beszélő ajkakig. Szimpátiáról árulkodik a hirtelen felhúzott szemöldök, a sűrűbb pislogás és a kitágult pupilla is.
Rossz berögződések

Ha korábbi partnerünk – egy bizonyos reakcióját követően – hűtlen lett hozzánk, akkor jelenlegi partnerünk hasonló jelzését könnyen a hűtlenség jelének tulajdoníthatjuk – holott az ő esetében egészen más okok húzódhatnak meg az adott viselkedés mögött (feldühítették a munkahelyén, nem fogadta a fodrász, vagy bármi más).Annak azonban, aki nem ismeri elég mélyen a testbeszéd jeleit, nem szabad messzemenő következtetéseket levonnia – figyelmeztetett Tisljár Roland. A Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének munkatársa szerint a párkapcsolatoknak önálló nyelvezetük alakul ki, amely nem csak a nyelvhasználatban, a mindkét fél számára egyedi jelentőséggel és tartalommal bíró szavakban és szófordulatokban merül ki. Ide tartozik a nonverbális (nem szóbeli) jelzések készlete is, amit a pár az egymással való mindennapi kommunikációja során előszeretettel – általában nem tudatosan – használ.

– A kapcsolat kezdetén, az ismerkedés során általában még nincs kellő ilyen jellegű információnk a másikra vonatkozóan, ezért ilyenkor korábbi tapasztalataink alapján próbáljuk meg partnerünk viselkedését értelmezni és megjósolni. Ha meg akarjuk tartani a kapcsolatot, akkor nem célszerű mindig elefántot csinálni a bolhából, viszont a struccpolitika sem megoldás. Jelezzük a partnernek azt, hogy valami változást, esetleg problémát észlelünk – tanácsolta a pszichológus.

Olvasóink írták

 • 2. Zebra 2010. augusztus 24. 09:40
  „"Biztosak lehetünk benne, hogy vetélytársunk akadt, ha a következőket vesszük észre:

  párunk oldalpillantásokat vet, szemkontaktust teremt, igazgatja a haját, ruházatát, testét a másik felé fordítja, félrebillenti a fejét, enyhén hunyorít, mosolyog, a másikhoz hasonló testtartást vesz fel. Flörtöléskor a szemek a másikéba kulcsolódnak, olykor lecsúsznak az éppen beszélő ajkakig. Szimpátiáról árulkodik a hirtelen felhúzott szemöldök, a sűrűbb pislogás és a kitágult pupilla is."

  Tehát végül is ha ÉL és LÉLEGZIK. XD”
 • 1. keiner 2010. augusztus 24. 07:03
  „Tudom, hogy nem sok ember tud elsajátitani a testbeszédet, még hogy felhasználni párkapcsolatban, Nagyon nehéz.
  Soksok gyakorlat kell hozza. Tudom, mert ez tartozik manager kiképszéshez.
  Példaul a hirtelen felhúzott szemöldök arra is utál, hogy kétlengetik a másiknak szavaban.
  A nonverbális nyelv mindent elarul munkakeresöknél is, sokszor nem tudjak, hogy azért nem vettek fel valakit.
  Aki tanúlta ezt a nyelvet, az más nész sok mindent mint az, aki nem tudja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,1 milliárd forint a tét

A 3,3 milliárd forintos költségvetéssel lassan a végéhez közeledő belváros-rehabilitációs pályázat 2,1 milliárd forintos uniós támogatásától eleshet a város. Tovább olvasom