Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Műterembe vitték a 8 mázsás szegedi bronzhuszárt

Szeged - Nem volt egyszerű művelet levenni a márványlapról, majd daruval egy teherkocsi platójára emelni a szegedi 8 mázsás huszárszobrot – szombaton reggel történt meg. Elmozdításának egyik ellenzője is ott volt.
A szegedi belváros felújításának része, hogy helyreállítják a 3. huszárezred emlékművét. A lovas szobrot Bánvölgyi László szegedi szobrászművész, restaurátor „csutakolja" a műtermében, vagyis – mint szombati számunkban megírtuk – letisztítja, átvizsgálja, javítja, pótolja a hiányzó részeit és patinázza.

Ezért szombaton reggel a mester irányításával 3 órás munkával 4 szakember röptette el a 2,5 méter magas talapzatról a 8 mázsás üreges bronzlovat és a rajta ülő huszárt. Nem volt egyszerű művelet; a közel 2,5 méteres bronzalkotást ugyanis két 30 centis bronzcsap rögzítette az alatta levő márványlaphoz. Előbb azokhoz kellett rést vágni, hogy elfűrészelhessék. Ezután hevederek és daru segítségével kaptatott fel a lovas egy teherkocsi platójára, majd – az autósok és járókelők nem kis meglepetésére – lassan végigmasírozott a kiskörúton.

Három óráig tartott a 8 mázsás szobor leemelése szombat reggel. Fotók: Frank Yvette
Három óráig tartott a 8 mázsás szobor leemelése szombat reggel.
Fotó: Frank Yvette

A megfiatalodott huszár öt hónap múlva a felújított térre tér vissza, hogy felugrasson a mostanival megegyező méretű vadonatúj talapzatára.

A szegedi népnyelv által Lófarának nevezett térrész megváltoztatásának sok ellenzője van. Egyikük, a városvédő Szilágyi Árpád ott is volt szombaton reggel, amikor a szakemberek elkezdték az általa ellenzett műveletet, a szobor megmozdítását.

Szilágyi Árpád szerint kegyeletsértés az emlékmű elmozdítása. Fotó: Frank Yvette

Mint többször megírtuk, mindenfajta beavatkozást kegyeleti okok miatt ellenez több civilszervezet, a huszárszobor „helyben hagyásáért" még a volt szeged-csanádi püspök, Gyulay Endre is nyílt levelet tett közzé lapunkban. Szilágyi Árpád szombaton a helyszínen elmondta, fellebbezést nyújtott be az általa vezetett városvédő egyesület nevében a makói önkormányzathoz, ahol elbírálás alatt van Szeged engedélykérelme a huszárszobor talapzatának bontása iránt. A városvédők szerint a talapzat és a bronzszobor nem megbontható, hanem egységes egész, a 3. honvéd huszárezred emlékműve, hozzányúlni pedig kegyeletsértés.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. Boytronic 2009. június 16. 16:35
  „A Hováth Mihály utcai parkolóházról beszélsz???Vagy arról ami kb.még öt évig nem épül fel???Idegenforgalmi célok ha ugy tetszik"üzleti"célok ezek,de te attól nyugodtan sétálhatsz,és énis bicajozhatok a dolog nem erről szól...sajna!De ki tudja lehet hogy ez az uj arculat nem is lesz rossz,husz év mulva ragaszkodunk ehez is és iszonyuan fel leszünk majd háborodva ha valaki majd virágoskertet akar létesiteni:::)))”
 • 82. ditta79 2009. június 16. 16:25
  „a parkolóházba!
  amúgy én gyalog közlekedem, még villamossal is ritkán.
  Bosszant mikor láttom a sok autóst, annyira el vannak kényelmesedve hogy csak a bejáratnál jó hogy megállnak!
  Sőt többször láttam a tiszaparton, hogy sétálni jön oda a család, és az autóval leállnak a lenti járdán és a parkoló 100 m-re tőlük tök üres!Nem rossz sétálni!legalább nem kell fizetni a fitnesst.pl.Annakút-vámtér távolság meg se kottyan nekem.”
 • 81. Boytronic 2009. június 16. 16:21
  „Nehogy azt hidd már hogy aszfaltozás lesz csak!!!Ki lesz szépen rakva azokkal a diszburkolati elemekkel a tér,mint a Kárász utca,majd padok lehet hogy még diszkút is helyet kap,és a kávézó terasza is kiljebb vándorolhat !!Aszfaltozás...ez jó!!!...Gondolod hogy a bitumen elég patinás a Regionális Összmüvészeti Központ céljainak????...”
 • 80. Boytronic 2009. június 16. 16:14
  „Pont erről beszéltem kedves ditta...megszünik a parkoló és disztér lesz helyette,ahol kávéházi terasz,de lehet hogy szini előadások is lesznek,ala Reök...Hogy akik eddig ott parkoltak hová mennek???Miért pont ez érdekelné a tervezőket!!...”
 • 79. ditta79 2009. június 16. 16:13
  „üzleti koncepció felújítani egy szobrot, újra aszfaltozni,díszburkolni?
  Én mint kisember érelmeimmel kötődöm a kátyúkhoz, remélem megértik és soha nem hozzák rendbe....”
 • 78. ditta79 2009. június 16. 16:10
  „73.Én úgy tudom nem lehet majd parkolni a kisutcában mellette.”
 • 77. Boytronic 2009. június 16. 15:52
  „Csirén!!..Egyetértünk de ez sajna már nem másit meg itt semmit sajnos az üzleti koncepciókat a "nagyok"birtokolják"a tőke eldöntötte,és most végrehajtja..de nem ez az egyedüli ilyen konstrukció ebben a városban ahol a kisember érzelme ragaszkodása valamihez,v.valakihez itt figyelmen kivül van hagyva,minden ujitás szép de egyben fájdalmas is,a Reök "eleganciájához nem ment a poros régi "diszlet"lesz helyette "szép új"ami kiegésziti a müvészeti központ hangulatát eleganciáját kerüljön bármibe is,ez az üzlet..nem biztos hogy jó nekünk mert a Reök anyagait ismerve csak egy nagyon szűk rétegről van szó,most nem mondom hogy sznobokról,de van itt bőven az is,inkább egy "bizonyos rétegről"ami nem a kisember világa,de az árakat tekintve ezt nem is engedheti meg magának mindenki..hát ezért/..is../van an Dugonics tér szétszedve sajna...”
 • 76. CsImre 2009. június 16. 15:40
  „"Talán csak nem azért mert a kerékpárosok kívánsága szerint történik a dolog?"

  Az meg sem fordul a fejedben, hogy a téglagyártó lobbi áll a dolog mögött? De az is lehet, hogy az utcaseprők vérszomjas és nemzetgyalázó gyülekezete, amely sérelmezte, hogy ahol fű van, ott nem tud söpörni. Az is lehet, hogy a marslakók akarnak maguknak steril leszállópályát, nem?

  Amúgy a terveken van zöld, a háromszög kicsit megcsonkolva előre kúszik a körforgalom felé. Egy ekkora köztér parknak kicsi.”
 • 75. Csirén 2009. június 16. 15:22
  „boytronic!
  Ki döntötte el?
  A lakosság, vagy az Őket képviselő Képviselők, vagy a főépítész? Kinek a pénzéből történik minden? a Képviselőkéből, a Főépítészéből. Nem, azokéból akik véleménye mindenütt nagy ívben le lett sz.rva.”
 • 74. Csirén 2009. június 16. 15:18
  „Iszonyatosan nagy probléma, ha egy zsebkendőnyi területet elveszünk a zöldből, mert (.....és itt lehet válogatni Nagy Gábor, Csimre, atomboy stb. hozzászólásaiból ) az egészségünk előbbrevaló, mint az a sok szutykos autó, aminek esetleg parkolóhely is kell. Így érthetetlen számomra, hogy egy tér teljes leburkolása miért üdvözlendő cselekmény. Talán csak nem azért mert a kerékpárosok kívánsága szerint történik a dolog?”
 • 73. flexsnake 2009. június 16. 15:16
  „55. le van védetve a terv, más nem is csinálhatja. Az egy dolog, az is egy másik hogy nem volt belőle a nagy felzúdúlást látva valami fórum, de a szobrot mindenképpen felújítják, most ha kicsit arrébb rakják hát na. Nem hal bele.”
 • 72. pocokkaa 2009. június 16. 15:15
  „Ez az egész a kötözködésért való kötözködés. Ha az lett volna döntés, hogy ott teljesen jó helyen van és csak a korlátot veszik el, meg új füvet teremtenek, akkor az lett volna a baj.”
 • 71. maradando 2009. június 16. 14:04
  „Ha eredeti szépségében felújitják a szobrot és a nevek is fényesebben jelzik a régmúlt dicsőségét: más pontján a városnak is disze lehettne ! Megannyi szobrot máshová helyeztek már az elmúlt 20 évben ! Maximális zöld terűlet lenne a helyén. /csak arra űgyeljenek ha vissza helyezik,hogy a "ló-fara"ugyan arra nézzen mint eddig !”
 • 70. Boytronic 2009. június 16. 12:52
  „Emberek!Eldöntött "tényeken"vitázunk itt,a szobrot"Elvitték""és a teret pedig "MEGVÁLTOZTATJÁK"!!!Ehez képest bármit lehet itt összehordani ez már bizony egy "elzúgott vonat"!!!Szerény véleményem szerint azért a kis zőldövezetért is kár..de kit érdekel itt a "honpolgárok"véleménye??Majd megszokjuk ezt is...tehetünk mást???.......”
 • 69. flexnakearanka 2009. június 16. 12:40
  „Ditta elavult vagy.”
 • 68. ditta79 2009. június 16. 11:58
  „ha valaki nekiáll csinálni valamit, egyből gyanús nem-e szoci és érdek?
  Senki sem tud örülni hogy másnak kell a sz.rt lemosni a szoborról?
  Inkább rohadjon szét, minthogy rendbetegyék?
  szocik nem nyúlhatnak hozzá?
  Miért...a fityiszesek szebben helyrehoznák?vagy csak sajnálják a pénzt, mert nekik nem mindegy ki dolgozik.
  Na szép lesz, ha ők nyerik a választást, akkor azok akik balosok legyenek kedvesek egyáltalán nem dolgozn,helyette kávézhatnak majd!”
 • 67. maradando 2009. június 16. 11:37
  „Vissza kell állitani eredeti "patinás" szépségébe a "Lófara vendéglátó egység"-et.Még teraszt sem igényelne !”
 • 66. vuk 2009. június 16. 11:36
  „Meg mindig nem magyarazta meg senki, hogy miert nem szabad arrebb vinni, es hogy mitol "kegyeletsertes".
  Konyorgom ugyanaz a szobor lesz majdnem ugyanott, csak levakarjak rola a szart. Ez miert faj nektek?

  (politikai dolgoktol teljesen fuggetlenul kerdezem, azt ne keverjuk bele - kiveve, ha a "kegyeletsertes" szo valamilyen politikai dologra utal szerintetek)”
 • 65. ifj. Nagy Gábor 2009. június 16. 11:08
  „"A városvédők szerint a talapzat és a bronzszobor nem megbontható, hanem egységes egész, a 3. honvéd huszárezred emlékműve, hozzányúlni pedig kegyeletsértés."

  Ha nem lenne térrendezés, hanem csak szoborfelújítás, szerintem Szilágyi Árpád (alsó)városvédő polgár lesza... nemérdekelné, hogy egybe vagy külön újítják föl, mint ahogy feltételezem, a kilencvenes években sem zavarta ugyanez...”
 • 64. ifj. Nagy Gábor 2009. június 16. 11:06
  „61. műstoppoló 2009.06.16. 10:52
  "csakazért is arrébb rakatom a szobrot, megmutatom ki az úr a háznál. Hát ilyen a "szocialista "demokrata".

  Százegynehány éve bontottak le Szegeden templomot, hogy aztán szebbet és nagyobbat építsenek a helyére. Értéket vesztettünk vagy teremtettünk? Illetve merre billen a mérleg így kellő távlatból tekintve az akkori rendezésre?

  Honnan tudják már most az ellenzők, hogy a térrendezés mérlege (nem egyetlen szempontból, amit itt ők kiemelnek) milyen lesz? Van kristálygömbjük? Kölcsönadhatnák jövő heti lottószám-nézéshez. :)”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadzene a szegedi Grand Caféban

Szeged - Június 15-én, hétfőn 21.00 órai kezdettel ismét Improv Est lesz a szegedi Grand Café… Tovább olvasom