Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Műtét nem marad el, ˝csak˝ tolódik: hó közepére elfogy a kórházak pénze

Csongrád megye - „Minden második kórháznak elfogy a pénze a hónap közepére." Ez az országos trend. A Csongrád megyei egészségügyi intézmények is küzdenek a pénzhiánnyal, de vezetőik állítják: életmentő műtét nem marad el, legfeljebb a várólistás beavatkozás időpontja tolódik tovább és tovább.
10 százalékkal túlléphetik a teljesítményvolumen-korlátnak (tvk-nak) nevezett keretet az intézeti betegellátással összefüggő beavatkozásoknál – például a szentesi és a makói kórházban. De az úgynevezett sürgősségi esetekben – például perforált vakbél vagy infarktus esetén – a tvk alakulásától függetlenül elvégzik az életmentő műtétet.

Műtét nem marad el, ˝csak˝ tolódik. Fotó: Frank Yvette
Műtét nem marad el, ˝csak˝ tolódik.
Fotó: Frank Yvette

Kérdésünkre válaszolva a két intézmény főigazgatója, Baráth Lajos elmondta: nagyon alacsony az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által „automatikusan" finanszírozott teljesítményi keret: ha csak ennek erejéig végeznék el feladatukat, azonnal triplájára nőne a kórházi várólista. Ezért például a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban legutóbb a tvk-t 8 millió ponttal, a homogén betegségcsoportokra (hbcs) kiszabott keretet 100-zal lépték túl. Összességében idén közel 100 millió pont a januárig súlyponti kórháznak számító szentesi intézmény tvk-többlete, mégis növekszik a várólista hossza. Ugyanis a halasztható, mert nem azonnali beavatkozást igénylő műtétek eltolásával igyekeznek fenntartani az egyensúlyt. A makói kórházban pedig úgy tartják be a kereteket, hogy a magasabb progresszivitási igényű beavatkozásokat – augusztusban például 3 esetben – igyekeznek továbbadni az erre jogosult intézménynek. A határ menti város kórháza idén eddig a járóbeteg-ellátás ütemét meghatározó tvk-t 2 millió ponttal, míg a fekvőbeteg-ellátás nagyságrendjét befolyásoló hbcs-t 25 „súlyszámmal" lépte túl.

15 várólista

A szegedi egyetemi klinikai központ honlapján 31 intézet és 15 várólista szerepel. Ez utóbbi közül az egyik leghosszabb az invazív kardiológiai diagnosztikára és terápiára várakozóké: az első páciens tavaly október 20. óta vár beavatkozásra. De még ennél is türelmesebbnek kell lennie annak a sérvvel bajlódónak, akit 2009. június 23-án írtak ki műtétre.

– 2007 óta még szigorúbb keretgazdálkodás jellemzi intézményünket, az Erzsébet-kórház anyagi lehetőségei ugyanis igen szűkösek. Ugyanakkor előfordul, hogy egy-egy osztály a betegforgalom változása miatt kéri az intézményvezetőtől saját keretének bővítését – magyarázza Kallai Árpád. A hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója arra is felhívja a figyelmet, hogy az OEP által meghatározott teljesítményvolumen-korlátot túllépő kórház az ilyen fedezet nélküli többletmunkáért a szokásos pontértéknek – 1 pont = 1 forint 50 fillér – csak egy töredékét kapja meg utólag. Ez is ösztönöz a szigorú gazdálkodásra. A főigazgató hangsúlyozza: az Erzsébetben tervezett műtét további halasztása előfordul, de a beteg egészségkárosodását okozó vagy gyógyulási esélyeit befolyásoló beavatkozás nem maradt el – területi ellátási kötelezettségeiket minden esetben teljesítik.

3 millió forinttal lépték túl múlt havi teljesítménykeretüket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz tartozó intézetek – tudtuk meg Resch Józseftől. A gazdasági igazgató szerint a hozzájuk tartozó intézmények között akad olyan, amelyik minden hónapban „belefér" a számára megadott gazdálkodási keretbe, míg olyan is van, amely – a klinikai központ elnökének engedélye alapján – túllépheti azt, mert az időjárás vagy egyéb ok miatt a tervezettnél nagyobb a betegforgalom.

Olvasóink írták

 • 12. Zsoltee0716 2011. szeptember 04. 11:08
  „Nem ezért van az állam, hogy ezt fenntartsa. Rengeteg pénz befizetünk az államnak azt ezekre nincsen pénz.

  Kellene egy kis ritkitás már a politikusaink közé.”
 • 11. tol 2011. szeptember 03. 20:00
  „lesz pénz az egészségügyre, ha a betegbiztosítást mindenki - tessék ízlelgetni a kifejezést: mindenki! - befizeti, majd a befolyt összeget kézen-közön a későbbi lépésekben nem lopják el. Ezek után csak az orvosokat és a szakszemélyzetet kell korszerűen kiképezni, a kórházakat korszerűen felszerelni és a szűrésektől a rehabilitációig korszerűen működtetni. Egyszerű ez, mint a faék, a világ civilizált részén már csinálják. Szóval, hajrá magyarok!”
 • 10. DMagóg 2011. szeptember 03. 16:44
  „A Nemzet Orvosa mondta: "Lesz pénz az egészségügyre, ha a Fidesz nyeri a választásokat!" Hazudtak? Igen! Tudniuk kellett, hogy ettől semmivel sem lesz több pénz. Bár, a saját zsebükbe kétségtelenül több lett! A fizetésüket kellene várólistára tenni mindaddig, amíg egyetlen betegnek is várakoznia kell. Az életünkkel játszadoznak! Hazudtak!”
 • 9. tol 2011. szeptember 03. 16:13
  „a pasas egész életében fizette a betegbiztosítást, aztán amikor beteg lesz, jön egy randa szőrös ember és aszongya, hogy most menj szépen el, nem foglalkozom veled, mert elfogyott a - pénzed. Mit mond erre a kocsmában a legegyszerűbb rakodómunkás? MODERÁLVA!!!!!!!!!!”
 • 8. katarakta 2011. szeptember 03. 14:26
  „Igen, ez van akkor amikor az ország 1/3a fizeti a másik 2/3 gyógyellátását is.. Túl nagy a szociális háló, sok benne a hering..”
 • 7. Egyolvasó 2011. szeptember 03. 13:13
  „Minden második kórháznak elfogy a pénze a hónap közepére. Nem csak a kórházak pénze fogy el, hanem a "Magyar"dolgozók fizetése is, mert vagy kifizetik a számlákat és nem esznek, vagy esznek és a számlák fizetése marad a következőhónapra. Ez már biztos, hogy országos trend.”
 • 6. myop 2011. szeptember 03. 11:10
  „Ha valaki mutetre szorul, akkor azt a mutetet elobb vagy utobb el kell vegezni -> ki kell fizetni... csak akkor van rajta sporolasi lehetoseg, ha kozben a beteg felfordul... igy kicsit az egeszseghez / egeszsegugyi ellatas hozzajutasahoz valo alkotmanyos jog csorbitasa a varolista.”
 • 5. papika56 2011. szeptember 03. 11:08
  „Várólista ??? már akinek van ideje. Mert pl. egy nagyon kedves ismerősönnek is adtak időpontot --szív vizsgálatra-kb. 2 hónapot---de sajnos még a jelentkezése hetében : meghalt !
  Sajnos nem egyedi eset . Mindenki aki beteg--a hónap elejére időzítse a baját--metr 15. e után MEGÁLL az élet !”
 • 4. medikuss 2011. szeptember 03. 10:58
  „az ember csak vár-vár, de egyszer még az életben jöhetne olyan kormány, amelyik valóban ad is pénzt az egészségügynek...
  egyébként ha már vkit műteni kell, akkor az szinte mindenféleképpen egészségkárosító, ha nem teszik meg. persze kivétel a rossz helyen lévő anyajegy, vagy akármilyen hasonló szépészeti beavatkozás, de ha már ez pl rákgyanús okból lenne kivéve, és vár 2 hónapot, akkor lehet hogy pórul is járhat...”
 • 3. deszkás 2011. szeptember 03. 10:33
  „300?”
 • 2. X_Y 2011. szeptember 03. 10:11
  „Spórolás: ha a beteg még a műtét előtt meghal, meg lehet spórolni a drága és "felesleges" műtét árát... Lényeg hogy fogyjon a népesség...

  A chipsadóból meg majd kapnak új autókat a népviselő "urak"...”
 • 1. vmagdi 2011. szeptember 03. 08:47
  „nahat , hogy is van ez, a kormanyunk annyira vigyaz az egeszsegunkre, hogy bevezeti a chipsadot, de a mutetet elhalalasztják, amitol a beteg rosszabb kondicioban fog a mutoasztalra kerulni, igy esetleg mutetje dragabb lehet es persze kockazatosabb”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyökeres változtatásokra készülnek a közoktatásban

Egész napos iskola, új tantárgyak, pedagógusóraszám- és béremelés – csak úgy röpködtek az elmúlt hetekben az oktatási rendszer jelentős átalakítására utaló információk. Tovább olvasom