Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Műtét után hazamehetnek

Szeged - Elégedettek, és másoknak is ajánlják az egynapos sebészeti ellátást a szegedi szemészeti klinika speciális, nappali részlegében lábadozó betegek. A nyár óta működő osztályról a szegedi és környékbeli páciensek a szürkehályogműtétet követő néhányórás megfigyelés után hazamehetnek.
– Be kell vallanom, eléggé féltem a műtéttől, de nagyon kellemesen csalódtam. Jól érzem magam, szép a környezet is. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a megoldást – mondta tegnap délután fél egykor a szegedi szemészeti klinika nappali részlegének egyik kórtermében fekvő Juhász Jánosné. A hetvenkét éves szegedi asszony nem ágyban, hanem úgynevezett fekvőszékben lábadozott. Két órával korábban szürkehályog miatt műtötték meg a bal szemét, nagyjából húsz perc alatt. Délután 3 és 4 óra között pedig zárójelentésekkel, terápiás javaslatokkal felvértezve távozhatott is az intézményből.

Egyike azoknak a pácienseknek, akiket a szemészeti klinika június óta működő úgynevezett nappali klinikáján, egynapos sebészeti formában láttak el. A szaktárca pályázatán nyert 30 millió forintból felújított kórtermekkel, vizsgálókkal, műtővel felszerelt második emeleti részlegen lévő nyolc szék közül tegnap csak egy volt foglalt, de csak a nyári szezon miatt. Szeptembertől teljes kapacitással működik a részleg. Az egynapos ellátásra érkező betegeket a műtét után megfigyelik, délután megvizsgálja az őket operáló orvos, zárójelentést kapnak, aztán másnap reggel bejönnek kontrollra. A következő ellenőrzésre többnyire egy hónap múlva van szükség – tudtuk meg Huszta Ibolya osztályvezető nővértől.

A 72 éves Juhász Jánosnét fél 11-kor műtötték, délután 3 és 4 óra között
A 72 éves Juhász Jánosnét fél 11-kor műtötték, délután 3 és 4 óra között

Közben Juhászné arról beszélt: bármilyen szép is a környezet, szívesebben gyógyul az otthoni „fészekben". Amikor viszont néhány hónap múlva a másik szemét is meg kell műteni, már nem fog félni a beavatkozástól – és ha lehet, újra az egynapos sebészetet választja majd. A „betegágy" mellett ott volt a menye is. Juhászné Szilágyi Erika édesapját még a kilencvenes években műtötték szürkehályoggal. Akkor egy hetet kellett bent feküdni, nem volt választás. A negyvenes asszony megjegyezte: bár tényleg szép a környezet, azért „mindenütt jó, de a legjobb otthon gyógyulni".

Rövidebb várólista

– A pácienseinknek körülbelül tíz százalékát, a szürkehályogműtétre érkezők egy részét látjuk el nappali klinikánkon egynapos sebészeti formában, de ezt az arányt szeretnénk növelni – mondta el Kolozsvári Lajos, a szemészeti klinika vezetője. Nagyon fontos, hogy a betegek milyen messze laknak az intézménytől, ha a műtétet követően később netán probléma adódna, gyorsan vissza lehessen térni a klinikára. Így itt csak a szegedi és a környékbeli települések lakói jöhetnek számításba. Mivel az egészségügyi átalakítás során a klinika ágyainak negyedét elveszítette, nagy szerep hárul az egynapos ellátásra – hangsúlyozta a professzor. Segítségével rövidülhet a szürkehályogműtétek várólistája, a betegek korábban kerülhetnek műtőasztalra.

Olvasóink írták

  • 1. alma999 2008. augusztus 26. 17:35
    „http://www.hackthat.net/df/ddos/36955/index.hack”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem pecáztak a tilosban

Tiszasziget - Nem mindenkinek tilos pecázni a tiszaszigeti szigetpusztai horgásztavon, bár az ott levő felirat erre figyelmeztet. Tovább olvasom