Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Művészi fokon is végezhető az ápolói és a szociális segítői munka

Szeged - Gyakorlat és tudomány találkozik a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán. Az idei Szél Éva-emléknapon az ápolói és a szociális munkás szak mutatta meg szépségeit.
– A tudományos kutatói munka egyre hangsúlyosabb az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon. Immár hagyomány, hogy ősszel, a magyar tudomány hete alkalmából az oktatók, tavasszal pedig a Szél Éva-emléknapon a hallgatók mutatják be kutatói teljesítményüket – halljuk Pogány Magdolnától. A dékán szerint fontos, hogy ugyanazon a nyelven beszéljenek a szakmáról az egészségügyi és a szociális területen dolgozók. E cél jegyében tavaly a védőnő és gyógytornász szak, idén az ápolók és a szociális munkások mutatkoztak be – nem csak egymásnak.

A főiskolai szintű védőnőképzés megindítása, majd folyamatos fejlesztése szorosan kapcsolódik Szél Éva professzor asszony nevéhez és tevékenységéhez, ezért az „intézményalapító" tiszteletére megemlékezést tartottak április 21-én. Ezzel jubileumokra is emlékeztettek, hiszen az intézményben 20 évvel ezelőtt indult a szociális munkások és gyógytornászok képzése, 15 esztendeje az ápolóképzés.

Szél Éva emléktáblája. Másodéves gyógytornászok és védőnők is részt vettek az intézményalapító tiszteletére rendezett tudománynépszerűsítő programokon. Fotók: Frank Yvette
Szél Éva emléktáblája. Másodéves gyógytornászok és védőnők is részt vettek az intézményalapító tiszteletére rendezett tudománynépszerűsítő programokon.
Fotó: Frank Yvette

Előttem az utódom – ez volt az egyik legnépszerűbb programja a Szél Éva-emléknapnak. – „Mit tud az a nő, amelyik 80 ezer forintba kerül?", kérdezték tőlem 1975-ben, amikor megrendeltem azt a műanyag babát, amelyiken a beteg fürdetését, katéterezését is gyakorolhatták az ápolónak készülők – mesélte Bagényi Józsefné. – Az ápolást lehet művészi fokon és sehogy se csinálni. Hát akkor miért ne végezzük művészi fokon?! – fogalmazta meg hitvallását a sokak által Ilusként ismert oktató. Tanítványai és későbbi kollégái közül például Tulkán Ibolya az intézmény családias légkörére, a kötelező órák előnyeire, a szakmai alázat fontosságára hívta föl a mai diákok figyelmét.

Retró kiállítás. Az ápolás történetével, múltbéli eszközeivel ismerkednek a mai diákok.

Retró kiállítás. Az ápolás történetével, múltbéli eszközeivel ismerkednek a mai diákok.
Fotó: Frank Yvette


Több szemüvegen át, mert három diák – Debreceni Hilda, Kovács Szilvia és Hegedűs Máté – szempontjai alapján vethettünk pillantást a szociális munkás szakra. A tudományok határterületein mozognak a segítő szakembernek készülők, akik az itteni évek alatt a közösségfejlesztés és az önkéntes munka szépségeit is megismerik. Kutatóként pedig olyan tabutémák mélyére áshatnak, mint például Perlaki Mariann, aki a kövérség stigmájáról szóló dolgozatával adott látlelet az előítéletességről.

Finn példa

A betegápolás finnországi történetét vázolta előadásában Juuso Niiranen. A finn fiatalember Erasmus-hallgatóként elmondta: 1879-ben az ottani vöröskereszt kezdte, 1889-től a kórházak vették át az oktatást. Ma az úgynevezett alkalmazott tudományok egyetemén a három és fél éves ápolóképzés az alapja, a védőnői szakmától kezdve a mentőtiszti hivatáson át a szülésznői végzettségig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt kiemelt kutatás- fejlesztési program

Szeged - Több mint hárommilliárd forint támogatást nyert el pályázaton a Szegedi Tudományegyetem… Tovább olvasom