Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Múzeumi éjszaka: 7 helyszínen 23 ezer látogató Szegeden

Szeged - Fülledt nyáréjszaka, hömpölygő tömeg és türelmes sorbaállás – kötelező tartozékai a szegedi múzeumok éjszakájának. Mégis több mint húszezren szánták el magukat szombaton éjjel, hogy megmásszák a dóm tornyát, kiállítást nézzenek, vagy éppen Frankie Látót hallgassák Dankó Pista hegedűjén.
Kockafejű vagyok, ezért én újrapapírból is számítógépet szeretnék – értékelte egy szegedi család fiúgyermeke a Reök-palota átriumában a Kiutak című, hulladékgyűjtési kiállítás papírbútorait szombaton éjjel. Az anyukák mesélték, hogy tíz-tizenkét év körül fiaik is „megfertőzhetők" kultúrával, ezért náluk a körséta bevett hagyomány a múzeumok éjszakáján. Csakugyan, pár perc múlva az emeleti táblakép-festészeti biennále termeiben találkoztunk. A Fekete Ház előtt – talán a holland–orosz Eb-meccs sörkerti szurkolóinak is köszönhetően – fiesztahangulatban hömpölygött a tömeg. Bent sikere volt a hagyományőrző honvédek szaunahangulatú, ám annál lelkesebb bemutatójának. Kenderesi Fanni a karabélygolyókért lelkesedett, Györgypál Leventét minden fegyver érdekelte. A 11 éves fiú ki is szúrt egy műpuskát, mondván, olyan mint a színpadi gumihurka.

A Somogyi-könyvtárnál türelmes sorok vártak a régi könyvkincsekre. Szenzációnak a Prágai Missale, vagyis a Szegeden őrzött legrégibb kódex bemutatása ígérkezett. Szemközt, a fogadalmi templomnál is kígyózott a sor. Tíz óra után nem sokkal Kondé Lajos plébános bejelentette: többen éjfélig már nem jutnak fel a toronyba, telt ház van. A várakozók kitartottak, ők mobilon SMS-ezve követték a focinegyeddöntő góljait.

Frankie Látó szólaltatta meg Dankó Pista hegedűjét. Fotó: Karnok Csaba
Frankie Látó szólaltatta meg Dankó Pista hegedűjét.
Fotó: Karnok Csaba

A várkertben a Csemete vezényletével a klímaváltozásról töltöttek ki tesztet a vállalkozó szelleműek. Csemegének ígérkezett a várfeltárásra vezető séta, ahol mécsesekkel rajzolták ki a feltárt falak tetejét. Aki igazi kuriózumot akart, a fellebbviteli főügyészség pincéjében folytatta a múltidéző túrát. Ott, a hajdani Juhász Gyula Művelődési Ház aljában került elő tavaly a középkori szegedi vár tornya. A múzeumi éjszaka koronájaként Frankie Látó, a világhírű szegedi dzsesszhegedűs szólaltatta meg Dankó Pista hegedűjét a Dankó-emlékév tiszteletére. A zsúfolásig megtelt kultúrpalotából kitóduló közönség tapsviharral hálálta meg az Eltörött a hegedűm és az Egy cica, két cica kezdetű nótát. A dzsesszzenekar az éjféli tűzugrásig játszott.

Frankie Látó muzsikált

– Hihetetlenül boldog vagyok, hogy Dankó Pista hegedűjét a kezembe foghatom. Ezt csak egy zenész érti igazán, mert ebben minden prímáshagyomány benne van – mondta a szegedi dzsesszmuzsikus Dankó hangszeréről, amely 1890-ben Sunda Vencel József fővárosi műhelyében készült, és 1929-ben Nikolits Döme radnai ügyvéd adta a múzeumnak. Rajta Dankó kézírásával a neve is látszik. A dzsesszhegedűs – aki feltehetően Dankó lánytestvérének leszármazottja – hozzátette, bár repedt a hangszer, gyönyörűen szól.

Telt ház a kultúrintézményekben

A Reök-palotában 3000-en jártak vasárnap hajnali kettőig, a Fekete Házban 1680, a Somogyi-könyvtárban 1200, a dómban közel 6000, a vármúzeumban több mint 1400, az ügyészségi pincében pedig 900 látogatót számoltak. A Móra-múzeumban és a Móra parkban több mint 9000-en fordultak meg.

Olvasóink írták

 • 3. Kikka 2008. június 23. 12:06
  „Csodás volt a Dóm tornyából a kilátás!
  Időben érkeztünk, nem kellett órákig várni.
  Köszönjük! Jövőre, veletek, ugyanitt....!!!”
 • 2. csanyiv 2008. június 23. 10:29
  „Az ügyészség pincéjében nagyon jó, hogy a padlón téglákkal kirakták az eredeti falak irányát és szélességét, külön kiemelve a lőréseket, kár hogy ezt nem nagyon lehet majd látogatni. Egész jó vártörténeti kiállítást lehetne berendezni, van sok eredeti metszet és fotó is a bontás előttről. Frankie Látó fergeteges volt élőben, felejthetetlen hangulatot csinált a múzeum lépcsői előtt, én kérek elnézést, hogy nem hallgattam korábban élőben, sürgősen pótolandó!”
 • 1. joy 2008. június 23. 09:48
  „Sajnos idén sem lehettem ott.
  :o(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zseblámpa fényénél marcangolták az oroszlánok a lapockát

Szeged - Jó üzletnek bizonyult szombat este a zseblámpa a Szegedi Vadasparkban. Ugyanis aki e nélkül érkezett, vajmi keveset látott az állatokból. Tovább olvasom