Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája: kolostorbejárás gyertyafényben és a restaurátor titkai

Szeged - Zsúfolásig megtelt az alsóvárosi ferences templom szombat este látogatókkal: a Múzeumok őszi éjszakáján először láthatta a nagyközönség a felújított középkori műemlékegyüttest. A Móra Ferenc Múzeumban is sok érdekességgel, többek között Hamar Edina főrestaurátor előadásával és a Varázslatos viaszhengerek című népzenei kiállítással várták az érdeklődőket.
Különleges, gyertyafényes sétán vehettek részt azok, akik az őszi Múzeumok éjszakáján felkerekedtek, hogy bejárják az alsóvárosi ferences templomot és rendházat. Zsúfolásig megtelt a templom szombat este 7 órakor, a program kezdetén - még a szentélyt is megtöltötték a kíváncsi látogatók.

Először egy rövid orgonakoncerttel teremtettek hangulatot a szervezők. Kiss Didák ferences testvér, házfőnök köszöntötte az érdeklődőket, és beszélt a több mint 500 éves kolostor múltjáról. A szegedi, Mátyás téri épületegyüttes Pannonhalma után Magyarország második legnagyobb középkori műemléke, amelyet ma is az eredeti rendeltetésének megfelelően használnak - mondta el a szerzetes. Várhatóan jövő májustól rendszeresen betekintést nyerhetnek a turisták a ferencesek külvilágtól elzárt életébe. 265 millió forintból egy év alatt felújították az épületet és modern, kétszintes látogatóközpontot hoztak létre, ahol interaktív eszközökkel mutatják be a nagy múltú templomot és rendházat. A templom építészeti jellegzetességeiről Valkony Károly építészmérnök beszélt, a búcsújárás hagyományát pedig Pusztai Bertalan egyetemi docens ismertette. Alsóváros a török idők alatt az egész Dél-Alföld lelki életének középpontja volt. Az augusztus 5-ei Havas Boldogasszony búcsú egy nagy, családi találkozó - emelte ki az oktató, aki a templom két centrumáról, a Napba öltözött asszony szobráról és a Fekete Máriáról is beszélt.

Múzeumok őszi éjszakája Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A kolostorbejáráson egy nagy kört tehettek a látogatók az épületben, egészen a nyugati kertig és a Szent Ferenc-szoborig. Egy titokzatos, középkori kisajtón is keresztülmentek, amely a belső kertből, az úgynevezett quadrumból vezet a rendházba. A házfőnök szerint régen ez lehetett az egyik bejárat. Az udvaron vetítéssel és teával kedveskedtek szervezők az érdeklődőknek.

A Móra Ferenc Múzeum szintén sok érdekességgel készült a szombati éjszakára. Varázslatos viaszhengerek címmel népzenei kiállítás nyílt a kultúrpalotában. Ezen az estén kedvezményesen lehetett megcsodálni a Csontváry-tárlatot - még 10 óra után is sokan gyönyörködtek a napút festőjének alkotásaiban.

A régi Palánk képekben című vetítéses előadáson Fári Irén és Simoncsics János segítségével ismerhették meg az érdeklődők Szeged korábbi arculatát. Hamar Edina, a múzeum főrestaurátora pedig abba adott bepillantást, hogy "mi fortyog a restaurátor üstjében?"

Múzeumok őszi éjszakája Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Két asztalt rendezett be az egyik kiállítóhelyiségben, az egyiken régi, a másikon mai eszközöket szemléltetett. Előadásán bebizonyosodott, hogy nem egyszerű a dolga annak, aki régészeti leletek, műtárgyak megújításával, vagy állapotmegőrzésével foglalkozik. A restaurátor rendkívül sokféle anyagot felhasznál munkája során: előfordul, hogy rohasztott ökörepére, nyúl bőréből készült enyvre, tetvekből készült festékre, vagy éppen egy jó minőségű pálinkára van szükség a munkához - tudtuk meg Hamar Edinától.

Az sem elképzelhetetlen, hogy ténykedését a klinika radiológiai osztályán kezdi, ahol CT-vizsgálatot kér, hogy kiderüljön, mennyi százas szöget kell eltávolítania a helyreállítandó faszoborból. A főrestaurátor a különböző munkafázisokat is bemutatta. A raktárba került leletanyagot először lemossák, majd szétterítik, válogatják, összeragasztják és kiegészítik a tárgyakat. "Sokszor olyan, mintha óriás puzzle-t játszanánk. Leülünk, és azzal telik a napunk, hogy próbáljuk összeilleszteni az apró maradványokat" - érzékeltette a hosszadalmas munka fáradalmait.

Olvasóink írták

  • 1. sr 2011. november 13. 11:30
    „http://www.facebook.com/media/set/?set=a.286264948074246.75943.100000722306287&type=3

    Itt láthatók az én tegnapi képeim az Alsóvárosi Ferences Templomból!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megőriznék a legendák relikviáit

Varga Mátyás Bécsi körúti színháztörténeti kiállítóháza bemutatja ugyan a legendás díszlettervező hagyatékát. Tovább olvasom