Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Múzeumok éjszakája: szerelmes szentjánosbogarak

Négy helyszínen rendezte meg – az idén másodszor – a Múzeumok éjszakáját a szegedi Móra-múzeum. A zenés, táncos programokra, divatbemutatókra és a kiállításokra a tavalyinál sokkal többen, kilencezren voltak kíváncsiak.
Kilencezren voltak kíváncsiak a programokra. Fotó: Frank Yvette
Beszorult a nappali forróság szombaton este az épületekbe, ennek ellenére a szegedi Fekete Ház első éjszakai nyitva tartásán egy gombostűt sem lehetett leejteni. Pedig abból akadt bőven, hiszen éppen az Így öltözködött a szögedi nemzet című kiállításon hömpölyögtek a látogatók. Négy óra alatt hétszáz vendéget számoltak, ennyien általában egy hét alatt térnek be. Katkóné Bagi Éva, a kiállítás rendezője és Ördög Ferenc varrógépgyűjtő kalauzolt fáradhatatlanul, egészen éjfélig. A tizenöt éves Kádár Annamária elárulta, nem nagyon akart a szüleivel elindulni, de evés közben jön meg az étvágy, a Móra-múzeumban folytatták a sétát.

A vár kertjében telt ház volt, a közönség a Picasso kalandjai című film poénjain nevetgélt. A vásárhelyi Borsodi Gábor és Hegedűs Zoltán kocsival ruccant át Szegedre. Itt görkorcsolyát csatoltak fel, a vár előtti mellvéden pihenve figyelték a filmet, majd gyalogszerrel mentek fel a perui–bolíviai kiállítás zenés megnyitójára a múzeum emeletére. Az inka kincsek, szőttesek és piramisok látványa után a Szegedi Divatiskola bemutatójára a Pavane táncegyüttes is betért. A reneszánsz jelmezesek – Szűcs Orsolya, Horváth Anita és Bucskó Rita – tapsoltak a modern viseletű fellépőknek.

Kilencezren

Tavaly megközelítőleg hat és fél ezren voltak kíváncsiak a szegedi múzeum első éjszakája programjaira. Idén jóval többen, közel 8 ezren mentek el a Móra-múzeumhoz. A négy helyszínen – a Grand Caféban, a Fekete Házban, a várban és a múzeum Tisza-parti épületében – pedig összesen 9 ezer látogatót számoltak.

Fél tizenegykor megtelt a Munkácsy-tárlat, a klíma és a képek biztonsága érdekében éjfélkor engedték be az utolsó csoportot. – Ha kirándulunk, akkor múzeumozunk – mondta Ulrich Brigitta és Sipkai Béla, akik két kislányukkal neveztek be a fővárosi építészek alföldi, buszos kirándulására. A szőregi rózsás felvonulás után rózsás hangulatban álltak sorba – Munkácsy miatt. Pesten nem látták, a szegedi lehetőséget már nem akarták elszalasztani. Vásárhelyi vendégeit hozta el egy szegedi házaspár. Az asszonyok, Kurunczi Julianna és Sarnyai Mária elmondták, ennyi látnivalóval jó időre telítődtek. Míg a reneszánsz táncosok forogtak a színpadon a Magyar Bourdon trió zenéjére, a barátnők erőt gyűjtöttek az éjfél utáni meglepetéshez.

Éjfélkor Ivánovics Tünde népdalénekes Fábri Géza kobozjátékára lépett színpadra, körben gyertyák köszöntötték Szent Iván éjjelét. Tábortűz lobbant a feljáró mellett, a láng fölött átugrottak a bátrak. Közben a múzeumban az emberek tömött sorokban várakoztak a természettudományi tárlat bejáratánál. Gaskó Béla igazgatóhelyettes bogarász csapata meglepetést készített elő: kétnapi gyűjtőmunkával szentjánosbogarak hadát hordták össze. Szerelmes éjszakájukat a hím és nőstény példányok külön üvegkalitkában töltötték, és a szemünk előtt vágyakoztak, vagyis világítottak apró zöldes lámpásokként. A természettudósok fénylő ásványokat is készítettek a terembe, UV-fénnyel megvilágították – színes kristályfényekben pompáztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss megyei képviselők vallottak a vagyonukról

A tizennégy megyei országgyűlési képviselőből hat most először tett vagyonnyilatkozatot. Lapunk… Tovább olvasom